Díjátadás

A fideszes hatalmat nem különösebben zavarja, ha az egyházak beleártják magukat a napi politikába. Sőt: örül neki. Feltéve persze, ha olyan hűségnyilatkozattal felérő állásfoglalásokról van szó, amelyeket a közelmúltban katolikus püspökök bocsátottak ki a kormány védelmében – szép sorban, méltósággal.

Iványi Gábor lelkésszel egészen más a helyzet. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője a Kádár-korszakban még a jó oldalon küzdött, szemben a pártállammal. De időközben valahogy utat tévesztett, és mostanában a jobboldali törvénygyár ellen szervez tiltakozásokat, meg mindenféle ellenzéki demonstrációkon szónokol. Na, az ilyen ember ne politizáljon. Nem ért hozzá. Képtelen felérni ésszel azokat a magasztos elveket, amelyek a Szent Korona bűvöletében röpítik az orbáni szabadságharcot a győzelem felé. Tanulhatna a püspököktől. Ők bezzeg látják a lényeget.

Nyilván.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget az új egyházügyi törvény alapján a parlament indoklás nélkül megfosztotta egyházi rangjától, hiába felelt meg a jogi feltételeknek. A minap pedig a minisztériumban laza mozdulattal kihúzták Iványi Gábor nevét arról a listáról, amelyet a kuratórium terjesztett fel a Scheiber Sándor-díjra. Komoróczy Gézának köszönhető, hogy a botrányos ügy kipattant. A professzor a kuratórium tagjaként szóvá tette, hogy ilyesmire a díj megalapítása óta még soha nem volt példa.

A kormány próbál magabiztosnak és eltökéltnek mutatkozni. Közben csak mérhetetlenül pitiáner.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.