Engedélyezett jogsértés

Ismét gárdistákat avatnak ma délelőtt a Hősök terén. Bár a BRFK megkísérelte betiltani az álláspontja szerint „jogsértő rendezvényt”, amelynek szervezői és résztvevői –megint csak a rendőrség szerint – visszaélnek a gyülekezési joggal, a bíróság helyt adott a szervezők képviseletében eljáró Jobbik Jogsegélyszolgálata kifogásának, és szabad utat adott a megmozdulásnak. Nem is nagyon tehetett mást.

A már évek óta minden politikai erő által élesen bírált, ám a rendszerváltás óta lényegében változatlan gyülekezési törvény nem ad jogot Budapest főkapitányának betiltani egy demonstrációt azzal az indokkal, hogy a hoszszú hétvégén jó idő várható, és így sokan látogatnak majd el a tér környéki múzeumokba, az állatkertbe és így tovább.

Persze vélhetően Budapest főkapitánya is tudta ezt, csak az apparátusának hirtelen nem volt jobb ötlete a 2009-ben bíróság által betiltott Magyar Gárda emlékét újra felidéző rendezvény betiltására. Előre borítékolható, hogy akár lesz rendzavarás a rendezvényen, akár nem, utána így is, úgy is a politikai támadások középpontjába kerül a rendőrség. És jó eséllyelminden oldalról. Hiszen anno, még ellenzékben, mintegy a gárdával szemben tehetetlen akkori kormányt is bírálandó, Orbán Viktor azt ígérte: kormányra kerülése esetén kioszt nekik pár pofont, és hazazavarja őket.

Erre Orbán második kormányciklusának második évében újra avat a gárda, sőt már augusztusra is bejelentkeztek. A BRFK persze azt is betiltotta, de a szervezők ügyvédje rosszul szerkesztettemeg a határozat ellen benyújtandó jogorvoslati kérelmet, így a bíróság ezt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Jogilag tehát az a rendezvény per pillanat betiltott.

Csakhogy mára nyilvánvalóvá vált, legalábbis a rendőrség számára, hogy a gárdistákat nem olyan egyszerű „hazazavarni”. A múltbeli gárdás rendezvények előtt, alatt és után „betiltott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételért” számos Magyar Nemzeti Gárda-tag és -szimpatizáns ellen indult szabálysértési eljárás. Ám a bíróság rendre megszüntette az eljárásokat, hatályon kívül helyezve a rendőrség bírságot kiszabó határozatait. Az ítéletek többsége abból indul ki, hogy ha a feltételezett szabálysértő formaruhája nem egy az egyben azonos a betiltott Magyar Gárda egyenruhájával, vagy az alakzat nem szabályos, nem hangoznak el a gárda ismert jelszavai, akkor nem beszélhetünk a betiltott szervezet tevékenységének folytatásáról.

A BRFK pénteken kiadott közleményében egyértelművé tette: a legkisebb jogsértéssel szemben is határozottan fellép, és minden törvényes eszközzel érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak. Továbbá, ha bárki fegyveresen vagy felfegyverkezve jelenik meg a rendezvényen, haladéktalanul fel fogja oszlatni azt.

2009. március 16. A rendőrök ma már tudják: nem olyan egyszerű „hazazavarni” őket
2009. március 16. A rendőrök ma már tudják: nem olyan egyszerű „hazazavarni” őket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.