Putyin visszatér

Nem született meglepetés: az exit pollok szerint 58,9 százalékkal Vlagyimir Putyin már az első fordulóban győzelmet aratott, és a vasárnapi választások nyomán visszatér az államfői posztra, immár hatéves mandátummal.

Az elmúlt négy évet kormányfőként levezénylő politikus mellett Moszkva belvárosának 15 pontján ünnepeltek a Kreml-párti ifjúsági tömörülések, óriá si rendőri készültség mellett. A civil megfigyelő szervezetek több ezer választási csalásról, szervezetten szavazó csoportokról, félig készen továbbított jegyzőkönyvekről számoltak be. A rendszeren kívüli ellenzék hétfőre ígért tüntetést, amelyre ezúttal a belvárosban Moszkva vezetése engedélyt adott.

– Putyin győz, világos – a sorára várva az utcán toporgó Vagyim mélyebben a szemébe húzza sapkáját a fagyos szélben, és hozzáteszi: ő maga is rá szavaz. – A mi mentalitásunk monarchisztikus, mi most cárt választunk – mondja a munka nélküli férfi, aki szerint az olyanok, mint ő, Putyinnal együtt a rend garanciái.

– Bent eldöntöm, a lényeg, hogy nem Putyinra szavazok – adja meg a gyakran hallható választói proteszttaktikát Ilja. – Tudom, hogy Putyin nyer, de minél többen szavazunk másokra, annál inkább kényszerül a hatalom a változtatásra. Én például a decemberben csalással választott parlament mielőbbi feloszlatását várom – fogalmaz a 25 éves számítástechnikus, aki szerint lehet, valóban jobban él Moszkva, mint tíz éve, ám ez sokkal kevésbé igaz szülőföldjére, a szibériai Tomszkra. –Ha nincs változás, akkor külföldre megyek, most épp nagyon komolyan mérlegelek egy ajánlatot – vallja meg.

Néhány száz méterrel arrébb egy négyszáz fős rendőrcsoport sorakozik fel, épp a város egyik exkluzív bevásárlóközpontja előtt. – Erre szükség is van, hogy mindenki lássa: a hatalom ura a helyzetnek – jelenti ki egy hatvanas úr, oldalán szigorúan összevont ajkú feleségével. – A legkevésbé sem kételkedem Putyin győzelmében és az eredmény valóságában. Sokkal inkább a kétkedőkben kétkedem – mondja ki a végszót a férfi, amásfélmillió rubeles (egy rubel kb. 7 forint) Vertu telefonokat kínáló vitrin felé véve az irányt.

– Sajnos én csak fél év múlva leszek nagykorú. De a szavazatom nem sokat érne, úgyis nyilván Putyin nyer –mondja már kritikusabban Anasztaszija egy szinttel lejjebb, a kilónként 20 ezer forintos sajtok és nyolcezer forintos paradicsomok között. – Talán jobb lenne, ha a valódi eredményt tükröznék a választások, bár azt hiszem, a kilencvenes évekhez képest Putyin alatt sokkal könnyebben megtalálja a boldogulását az, aki dolgozni akar – árnyalja a képet a továbbtanulását külföldön elképzelő lány, másik vállára vetve táskáját, amely feltűnően hasonlít a felsőbb szinten 114 ezer rubelért vesztegetett Bottega Venetára.

Ahogyan külön életet él az elit bolt és az átlag orosz, úgy élte párhuzamos életét a Központi Választási Bizottság (CIK) és a parlamenten kívüli ellenzék által létrehozott alternatív választási központ.Míg a CIK-et vezető Vlagyimir Csurov a sikeres választásról, addig a rendszeren kívüliek a hatalom legitimitását aláásó csalássorozatról beszélnek.

– Engem meglepett, hogy Moszkvában is ennyire szégyentelen nyíltsággal ment a csalás, pedig az elmúlt hónapok nyilatkozatai alapján úgy tűnt, a fővárosban tartózkodnak ettől – mondja Alekszej Navalnij az alternatív választási központban. Az ellenzéki blogger szerint azonban Putyin győzelme ellenére a mozgalom elérte célját: megfi gyelők ezrei igazolták csalások tényeit, így az illegitim választásokon győztes elnök aligha fog hat éven át hatalmon maradni.

– A dolgunk az, hogy ezeket az információkat eljuttassuk a választókhoz – mondja.

Híveihez beszél a győztes
Híveihez beszél a győztes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.