Parázs vita

A nem dohányzók védelmében született törvénynek elvileg lehet olyan hozadéka, hogy sokan lesznek, vagyis vannak, akik abbahagyják a dohányzást, és nemcsak ott, ahol immár tilos, hanem végleg leteszik a cigarettát.

Símelegítő

A tükörjégen váratlanul hanyatt esést kivéve a téli balesetek zöme a merev ízületeink és a rugalmatlan izmaink következménye.

Vakcina vagy vaklárma?

Pár héttel ezelőtt nemzetközi orvosi körökben különös kísérlet váltott ki aggodalmat: egy holland és egy amerikaikutatócsoport ugyanannak az influenzavírusnak állította elő módosított változatát, mely így az eredetinél sokkal fertőzőbbé vált.

Veszélyes hasháj

Szívzűrök, trombózis, magas koleszterin és cukorbetegség – csak néhány a lehetséges kórtünetek közül, melyekre az elhízás statisztikailag hajlamosít.

Vizet a vízboltból?

Válság ide vagy oda, Magyarországon még mindig évente két számjegyű növekedést produkál az ásványvízpiac.

 

Szívritmus

Európában ötmilliónyi, Magyarországon legalább százezer embert érint a klinikai szempontból jelentős szívritmuszavarnak minősülő, és gyógyszeres vagy műtéti kezelésre szoruló pitvarfibrilláció. A szabálytalan szívveréssel járó tünetet a szív megfelelő ritmusát szabályozó elektromos ingerületvezetésben fellépő zavarok okozzák. Ennek kiküszöbölésére már korábban is alkalmaztak katéteres műtéti eljárásokat, a legmodernebb orvosi technika azonban minden eddiginél egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb megoldást tesz lehetővé. A rádiófrekvenciás égetéses, illetve a fagyasztásos katéterablációval megszüntetik a kóros ingerületkeltő gócokat, vagy elszigetelik a hibás elektromos működésű szöveteket, kiküszöbölve ezzel az abnormális fibrillációt.

Magyarországon több helyen is végeznek ilyen kezelést, de a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) Kardiológiai Intézete nemzetközi szinten is az első olyan központok között van, ahol a pitvarfibrilláció kezelésére mindkét módszert alkalmazzák és oktatják. Az amerikai Medtronic cég által kifejlesztett rádiófrekvenciás és fagyasztásos technikák előnye a korábbi eljárásokhoz képest, hogy nem szükséges hozzájuk költséges navigációs berendezés, így sokkal egyszerűbben, gyorsabban és precízebben végezhetők el a a beteg számára is kisebb megterhelést jelentő beavatkozások.

A DE OEC Kardiológiai Intézetének Szívelektrofiziológiai Laboratóriumában évente mintegy 400 katéterablációt végeznek a Nemzetközi Akadémiai Képző Központot vezető dr. Csanádi Zoltán irányításával. Minden negyedik beavatkozással pitvarfibrillációt kezelnek.

Az Európai Szívritmus Társaság nyolc akkreditált oktatócentrumának egyikeként működő laborban évi 20-25 – túlnyomó többségében külföldi – szakorvost tudnak kiképezni az új technológiára.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.