Parázs vita

A nem dohányzók védelmében született törvénynek elvileg lehet olyan hozadéka, hogy sokan lesznek, vagyis vannak, akik abbahagyják a dohányzást, és nemcsak ott, ahol immár tilos, hanem végleg leteszik a cigarettát.

Szívritmus

Európában ötmilliónyi, Magyarországon legalább százezer embert érint a klinikai szempontból jelentős szívritmuszavarnak minősülő, és gyógyszeres vagy műtéti kezelésre szoruló pitvarfibrilláció.

Vakcina vagy vaklárma?

Pár héttel ezelőtt nemzetközi orvosi körökben különös kísérlet váltott ki aggodalmat: egy holland és egy amerikaikutatócsoport ugyanannak az influenzavírusnak állította elő módosított változatát, mely így az eredetinél sokkal fertőzőbbé vált.

Veszélyes hasháj

Szívzűrök, trombózis, magas koleszterin és cukorbetegség – csak néhány a lehetséges kórtünetek közül, melyekre az elhízás statisztikailag hajlamosít.

Vizet a vízboltból?

Válság ide vagy oda, Magyarországon még mindig évente két számjegyű növekedést produkál az ásványvízpiac.

 

Símelegítő

A tükörjégen váratlanul hanyatt esést kivéve a téli balesetek zöme a merev ízületeink és a rugalmatlan izmaink következménye.A legrosszabb, amit síelés címén tehetünk, hogy a lejtő tetején állva elhitetjük magunkkal: az első könnyű lesiklás alatt majd szépen belemelegszünk.

Sokan azzal érvelnek, hogy rendszeresen járnak teniszezni, kocogni, sétálni, de ez csak annyira elég, hogy ne fulladjunk ki rögtön az első csúszás után, és hogy ne kinyújtott lábakkal szlalomozzunk-sodródjunk le a kék pályán a végzet felé – erőfejlesztő hatásuk azonban elenyésző. Az izmok előzetes megerősítésének fő célja, hogy az azokhoz tartozó izületi szögeket megeddzük – ez a térd esetében a legfontosabb, komoly sérüléseket kerülhetünk el. Eredményesebb lehet a konditerem látogatása, ahol az edzők külön hangsúlyt fektetnek a láb és a törzs egyes izomcsoportjainak erősítésére. Hasznos lehet a nyújtás és ízületi tréning szempontjából a gerinctorna és a jóga is. Ne gondoljuk, hogy csak azok jógáznak, akik nem szeretnek izzadni. Néhol van síszimulátor, ami kifejezetten a síelés közben használt stabilizáló izmokat célozza meg: a négyfejű combizom mellett a törzs és a csípő izomzatát.

Egyéni edzésterv

Amennyiben az otthoni felkészülés mellett döntünk, iktassuk be heti 2-3 alkalommal a következő gyakorlatokat:

- Heti 1-2 kocogás vagy hosszabb séta alapozásként

- 4× 15 guggolás, 4× 15 kitörés váltott lábbal, alkalmanként 2-3-szor ismételve a sorozatot.

- Egyensúlyozó párna, ami szinte minden izmot beindít, miközben a testünk önkéntelenül reagál az instabil helyzetre. Rátérdelve először csak próbáljunk egyensúlyozni, és billegés nélkül megtartani magunkat. Amikor ez már jól megy, kis súlyzókkal a kezünkben, oldalsó középtartásban oldalirányú nyújtásokkal fokozhatjuk törzsünk, hátunk erejét. Az alapsorozat 4×8.

- Lépcsőzzünk lift helyett, ahol csak lehet. Minden második fordulótól szedjük kettesével és szaporán a fokokat.

Pályagyakorlat

A síelés első napján, több óra autózás után, bemerevedett izmokkal gyorsan csúszni egyet – beutaló a baleseti ügyeletre. Inkább sétáljunk, kocogjunk, szokjuk a havat és a lejtőt, aludjunk egy nagyot. Fentről haladjunk lefelé: fej- és vállkörzések nyolcszor, mindkét irányban. Majd törzshajlítás óvatosan szintén kétszer nyolc, majd jöhet a törzskörzés, csipőbillegtetés, akár a botra támaszkodva is. Ezután következhetnek a lábak: kisebb guggolásoktól próbáljunk egészen odáig eljutni, hogy bekötött lécünkre álló helyzetből ráülünk, majd visszaegyenesedünk.

Végül oldjuk le még egy kicsit a lécet, és nyújtsunk. Nagyon fontos, hogy soha ne rugózzunk, hagyjuk az izmainkat szabadon megnyúlni, és fokozatosan haladjunk a feszülő izom után – az a jó, ha kicsit fáj. Inkább bemelegítés közben, mint esés után a hordágyon.

Reggelente szánjunk tíz percet az alapos bemelegítésre
Reggelente szánjunk tíz percet az alapos bemelegítésre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.