Símelegítő

A tükörjégen váratlanul hanyatt esést kivéve a téli balesetek zöme a merev ízületeink és a rugalmatlan izmaink következménye.

Szívritmus

Európában ötmilliónyi, Magyarországon legalább százezer embert érint a klinikai szempontból jelentős szívritmuszavarnak minősülő, és gyógyszeres vagy műtéti kezelésre szoruló pitvarfibrilláció.

Vakcina vagy vaklárma?

Pár héttel ezelőtt nemzetközi orvosi körökben különös kísérlet váltott ki aggodalmat: egy holland és egy amerikaikutatócsoport ugyanannak az influenzavírusnak állította elő módosított változatát, mely így az eredetinél sokkal fertőzőbbé vált.

Veszélyes hasháj

Szívzűrök, trombózis, magas koleszterin és cukorbetegség – csak néhány a lehetséges kórtünetek közül, melyekre az elhízás statisztikailag hajlamosít.

Vizet a vízboltból?

Válság ide vagy oda, Magyarországon még mindig évente két számjegyű növekedést produkál az ásványvízpiac.

 

Öl az ideg

Untig nyomják a fülünkbe, már ettől felmegy a vérnyomásunk: a stressz a lehető legrosszabb az egészségre. Persze, tudjuk. Mondják, próbáljunk lazítani. Próbáljon a hóhér, mikor épp megöl az ideg! Jógázzunk és kortyolgassunk herbateát behunyt szemmel egy babzsákon elnyúlva, képzelegjünk pálmafákat és nyaldosó tengert. Ja, majd ha addig más beáll helyettünk tekerni a mókuskerékbe, végtörleszt és a sárga csekkeket is befizeti. Hogy nyugodjak le? Inkább a halál!

Pedig tényleg nincs más megoldás, Hofi csíkos kardigános utcaseprője nem mondott hülyeséget: lazítani! Mi sem győzzük tanítani, úgyhogy most koncentráltan tessék figyelni, mert összeszedtünk mindent, amit a stresszoldásról tudni érdemes.

Felismerni nem nehéz a stresszt, legbelül mindenki érzi és tudja, hogy mikor siklik rázós terepre a kedélyállapota. Növekvő feszültség, irritálhatóság, intolerancia, nyugtalanság: a túlfeszített idegrendszer jelei. Fiziológiás szinten jelentkezhet émelygés, hányás – jellemzően mindig ugyanabban a napszakban –, fokozott izzadás, különösen a végtagokon. Komolyabb, elhúzódó stresszes állapot tünete lehet a hajhullás, a tartósan magas vérnyomástól elinduló orrvérzés is. A krónikus stressz hormonváltozásai kimerítik a limbikus rendszer működésében kulcsszerepet játszó hippocampust, ami a rövid távú memória zavarához vezet: a stressz feledékennyé tesz. A legátfogóbb testi tünete a tartós idegfeszültségnek az immunrendszer gyengülése. Kutatások bizonyítják, hogy a stresszes állapot gátolja a fehérvérsejtek termelődését, jelentősen gyengítve a szervezet védvonalát a kórokozókkal szemben.

STRATÉGIA

Első körben a stressz által felgyülemlett feszültséget fordítjuk saját maga ellen. Harapjon a farkába az a kígyó, ezzel is időt nyerünk. Aztán jöhetnek a gyengédebb módszerek – fontos a sorrend, bárki bármit mond, ne a lazító fürdővel kezdjük, hanem a favágással.

KIMOZGATÁS

Szó szerint ki kell mozogni, rázni, ütni, rúgni, táncolni, futni, fűrészelni, tekerni, evezni a stresszt, amit elsősorban a visszafojtott energia, a kényszerű passzivitás okoz. A civilizált hétkönapokban ugyanis nincs lehetőségünk fizikailag levezetni az elszenvedett frusztrációt és az abból fakadó feszültséget. Egy hiábavaló tárgyalás vagy idegesítő forgalmi helyzet, nyomasztó, betarthatatlan határidők, irritáló emberek, akiket nem lehet csak úgy orrba vágni – és szerencsére ők sem vágnak minket képen jó esetben –, meg száz apró-cseprő napi súrlódás tetéződik egzisztenciális szorongással. A stressz élettani funkciója, hogy a fokozott idegi éberség képessé tegyen a váratlan veszélyhelyzetek felismerésére és elhárítására. Problémát az jelent, ha az állapot tartóssá válik, és nincs levezetése, a feszültség nem tud kisülni. Ezért roppant gyalogos, de hatásos mód a mozgás – bármilyen intenzív mozgás, ami lehetőleg az izomterhelés mellett az agresszió kiélésére is lehetőséget ad.

DIRTY DANCING – Sportolás mellett a szabad, önfeledt tánc az egyik legjobb terápiás eszköz –minél kevesebb alkohollal kísérve természetesen.

KILÉGZÉS

Szorosan összefügg a mozgással, de kitüntetett figyelmet érdemel a légzés. Az jó, ha lihegésig hajtjuk magunkat, rengeteg stresszt ki lehet kukázni egy kiadós fallabdával, arra azonban figyeljünk, hogy a mozgás ne legyen újabb stresszforrás. Itt tényleg a játék a lényeg, nem a győzelem. Fogcsikorgatva nem lehet stresszet oldani. A légzés a levezetésben óriási jelentőséget kap, és ebben a jóga verhetetlen. Igen, minden egészséges jó tanács megemlíti a jógát, de fogadjuk el, hogy nem mindenkinek jön be, vagy idő kell, hogy ráérezzen a kitartott ászanák jótékony hatására. A jóga is hatástalan az irányított légzéstechnika, a pránajáma nélkül, amit viszont önmagában is lehet gyakorolni. Edzés előtt és után, vagy ebédszünetben két-két perc váltott orrlyukas légzés, vagy egyszerű, lassú ki-be légzés a piros lámpánál – ha erre sincs időnk, akkor még nem döntöttük el határozottan, hogy stresszmentesen jobb élni.

JÓGALÉGZÉS –Lassú belégzés orron át először a hasba, aztán a mellkasba, majd kétszer olyan lassú kilégzés szájon át, először a hasból, aztán a mellkasból. Figyeljünk a has-mellkas hullámzó mozgására, és tudatosan kövessük a levegő útját az orrcimpáktól a tüdőcsúcsig. Ha napközben felmegy a pumpa, számoljunk háromig, és csináljunk egy perc jógalégzést. Technokratáknak jó hír: okostelefonokra akár ingyenesen is letölthető zseniális légzésprogramok vannak – Yogic Breath, Pranayama –, amelyek hanggal, zenével és képpel is jelzik a légzés ritmusát. Érdemes kipróbálni, szó szerint életet lehelhetünk rozzant idegrendszerünkbe.

EMBER TERVEZ

A katonás dresszúra is roppant stresszes tud lenni, de az esetek döntő többségében éppen az ellenkezője feszíti pattanásig a húrokat: az élet kezünkből kicsúszott és kaotikusan összekuszálódott szálai. Ha nem megy másképp, drasztikusan kell rendet tenni: kidobni, lemondani, ésszerűsíteni, félresöpörni, ami nem a legszükségesebb itt és most.

HATÁROK ÉS HATÁRIDŐK – Ezt kell a legszigorúbban venni. Mire vagyunk képesek, mi az, ami végképp meghaladja a teljesítőképességünket.

EBÉDSZÜNET – Az elmulasztott nagy lehetőség a feltöltődésre, amit sokan beáldoznak vagy nagyon rosszul használnak ki. Az ebédidő akkor jó, ha teljes kiszakadás a munka ritmusából. Anélkül, hogy antiszociálisak lennénk, próbáljuk meg legalább hetente egyszer-kétszer a kollégáktól és a munkahelytől elvonulva tölteni –olvasással, kocogással, magányos salátaevéssel vagy negyedórás alvással a padlón.

ESZEM-ISZOM Stresszoldó ételek márpedig vannak. Sok omega-6 és -3 zsírsav, vitaminok, gyümölcsök, nyers zöldségek, saláták – minden, ami az immunrendszert segíti.

ZÖLD TEA – Az élénkítő tein titkos és hatékony stresszoldó, egyrészt az antioxidáns hatású polifenoloknak köszönhetően, másrészt közvetlenül befolyásolva a kortizol szteroid stresszhormon idegrendszeri hatását. Az L-Theanine hatóanyagot étrend-kiegészítőként koncentrált formában is bevihetjük a szervezetbe.

HERBÁRIA – Nyugtató főzetet ad a citromfű, az orbáncfű, a levendula és a macskagyökér. Próbálkozhatunk komplex homeopátiás készítménnyel is, ami célzottan nyugtató hatású.

MAGNÉZIUM –Az idegrendszer stressztűrésének ártalmatlan bajnoka. Ha nem eszünk elég spenótot és olajos magvakat, akkor magnéziumos ásványvízzel vagy étrend-kiegészítőkkel feltétlenül pótoljuk.

ALVÁS

Ez a „no comment” kategóriája. Minél több, annál jobb. Az idegrendszert semmi nem gyógyítja úgy, mint a kiadós, zavartalan alvás. A kialvatlanság viszont biztos út a nappali stressz felé.

KÉNYEZTETÉS

Ha kirohangáltuk magunkat, rendet tettünk a fejünkben és az íróasztalon, és már rendesen eszünk és alszunk, akkor lesz igazán hatékony a testi-lelki ajnározás. Kezdjük a gerincünkkel: a vázrendszer helyretétele elsődleges.

MASSZÁZS – Havi egyszer iktassunk be az életünkbe a habitusunknak megfelelő masszázst – thai, svéd, olajos, egyre megy. Ha erre nincs időnk, pénzünk és energiánk, akkor otthon teremtsünk alkalmat házi wellnessellazulásra. Nem kell sok hozzá: néhány gyertya, pár csepp levendulaolaj a fürdővízben. Vagy keverjünk össze tengeri sót és olívaolajat, azzal dörzsöljük át alaposan a lábfejet és a talpunkat, figyelve a fájdalmas reflexpontokra, majd öblítsük le langyos vízzel.

ÉRINTÉS –Az emberi érintés már a masszázságyon is csodákat tesz, sorra oszlatja szét a stresszes gócpontokat. Ne hagyjuk számításon kívül a szex feszültségoldó potenciálját sem – bár sok esetben épp ellenkezőleg, a szex hiánya vagy a partnerek közötti viszály növeli a feszültséget. Bármilyen őszinte érintés jót tesz! A rossz szexnél még egy baráti hátba veregetés is hatásosabb stresszűző.

Haragos madarak: a képernyős játék először kikapcsol, aztán tovább stresszel
Haragos madarak: a képernyős játék először kikapcsol, aztán tovább stresszel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.