Tüntetések oda-vissza

A Belügyminisztérium már-már a szervezőkét is felülmúlóan lelkes közleménye szerint közel 400 ezren vettek részt a szombati, Békemenet Magyarországért elnevezésű, a kormányt támogató budapesti demonstráción – a köztévé erre hivatkozva rendkívüli Az Estével tisztelgett a kormánypárti felvonuláson részt vevő sokaság előtt. A belügyi közlemény kiadása után persze a szervezők is 400 ezer résztvevőről beszéltek.

A kormánytól és a szervezőktől független források ezzel szemben „csak” százezres tüntetést emlegettek, ami még így is hatalmas tömeg. Ekkora létszám mellett is a szombati az egyik legnagyobb tömegdemonstráció, amelyet Budapesten tartottak. A sokaság – amelyben sok idős embert lehetett látni, és amelyben „magánemberként” fel-feltűnt egykét politikus is – másfél óra alatt vonult végig a Hősök terétől az Andrássy úton a Kossuth térig. Nagy számban voltak a vonulók között dél-szlovákiai és erdélyi magyarok is. A többség bevallottan azért jött, hogy megköszönje a kormánynak, de legfőképpen Orbán Viktornak (akire a tömegben sokan a magyar nép szabadságharcosaként tekintettek) a kettős állampolgárság lehetőségét és az új alaptörvényt.

A legtöbben persze mindenekelőtt a nemzetközi fórumokon és a sajtóban a Fidesz-kormányt és annak egyes intézkedéseit ért kritikák ellen tiltakoztak – az első sorban kifeszített „Nem leszünk gyarmat” feliratú szalag mögött hosszú, tömött sorokban vonulva.

Ezzel egy időben aMagyar Köztársaság Barátai nevű Facebook-csoport – félig megtöltve a várbeli Dísz teret – „ünnepélyes diploma(f)osztót” rendezett Schmitt Pál hivatala előtt. Csakúgy, mint a Várban demonstrálók, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is Schmitt lemondását követelte a másfél hete kirobbant plágiumügy miatt. Vasárnapi blogbejegyzésében Mesterházy azt írta: az államfőnek mennie kell, mert szégyent hozott az országra.

Vasárnap több ezer fő részvételével szimpátiatüntetést tartottak a Klubrádió mellett. A Hadd szóljon! címmel meghirdett demonstráció résztvevői tiltakoztak a decemberben budapesti frekvenciáját elbukó adó „elnémítása ellen”.

„Olyan nincs, hogy ne beszéljük meg” – fogalmazott az összegyűltek előtt a rádió egyik emblematikus alakja, Bolgár György, aki úgy vélte, hogy „elsötétítés van”. A hatalom a szabad beszédet akarja kikapcsolni, és ma már jószerével csak a Facebook maradt meg, mint független fórum. Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke szerint a tüntetés az egész országnak szól, mert Magyarországon a sajtó már nem képes ellátni legfontosabb feladatát, a hatalom ellenőrzését.

A BRFK tájékoztatása szerint a rendőrségnek sem a szombati, sem a vasárnapi rendezvényen nem kellett intézkednie.

Az első békemenet az Andrássy úton
A békemenet az Andrássy úton FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.