Meggyújtott Európa

Képünk szombaton készült, azután, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke az Európai Bizottság magyarországi képviselete előtt tartott tüntetésen azt mondta, népszavazáson kell dönteni az ország EU-ból való kilépéséről, mert José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megsértette Magyarország függetlenségét azzal, hogy három törvény módosítását, valamint a költségvetés változtatását kéri.

Erre a tömeg, amelyben jelen voltak az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a „Lépjünk ki!” és a „Vesszen Trianon” jelszavakat skandálta. Ritmust adott ehhez a Jobbik EP-képviselője, Szegedi Csanád, aki szerint az EU és az IMF meg akarja fojtani az országot. (Ez azonban nem akadályozza őt, illetve két társát, Morvai Krisztinát és Kovács Bélát abban, hogy Brüsszelben dolgozzanak tovább.) A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke Murányi Levente képviselőtársával együtt meggyújtotta és elégette az EU zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.

A Jobbik rendezvényével egy időben az Élőlánc Magyarországért tartott megmozdulást a Kossuth téren, ahol kiderült, hogy az Orbán-kormány támogatóinak is vannak „jobbikosai”: az eredetileg a környezet védelmére alakult, de mostanában már keresztény-népnemzeti irányultságú ökoszervezet szónokai „Magyarország a magyaroké”, „Ki akar zsákmányolni az aljas Nyugat” jelszavakkal tiltakoztak a nemzeti szuverenitás vélt csorbítása miatt. Karátson Gábor, a Duna Charta elnöke kinyilatkoztatta, hogy a magyarokat ki akarják irtani –de ezt Isten nem hagyja. Náray Szabó Gábor akadémikus – a Professzorok Batthyány Köre képviseletében –leszögezte, hogy támogatni kell a kormány „nemzeti megújulás programját”. Aktivizálta magát a kormányért Csurka István is, aki egy szegedi megmozduláson beszélt arról, hogy „Magyarországot soha nem látott agreszszió fenyegeti”.

Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró egy berlini konferencián hangsúlyozta, hogyMagyarországon „nincs politikai antiszemitizmus”, de a Jobbik előretörésével olyan hangulat alakult ki, amelyben egyre inkább elfogadottá válik „az antiszemitizmus nyelve”. Ugyanitt Heller Ágnes filozófus kiemelte: Magyarországon több európai országgal ellentétben kizárólag jobboldali antiszemitizmusról lehet beszélni. Szerinte a Fidesz ugyan nem folytat antiszemita politikát, de versenyben áll a szélsőjobbal, ezért átvesz tőle retorikai elemeket.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő elégeti az uniós zászlót
Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő elégeti az uniós zászlót
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.