Levelezés

Igencsak gyors lett a posta hirtelen a Brüsszel–Budapest–Brüsszel vonalon. Barroso levelére máris válaszolt a magyar kormányfő, „udvariasan elutasítva” az uniós bizottsági elnök kérését, halasszák el a parlamenti szavazást a jegybanki, valamint a stabilitási törvényről, mert feltételezhető, hogy mindkettő ellentmond az uniós alapszerződésnek.

Orbán Viktor egyértelművé tette: minden, a parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van. Márpedig, ha ő így gondolja, akkor az úgy is van, pokolba a megannyi uniós szálkázóval.

Megjött a koperta legott, benne: az Európai Bizottság tüzetesen tanulmányozza a miniszterelnök brüsszeli aggodalmakra adott válaszait. A mélyreható elemzés után az Európai Bizottság dönteni fog a további lépésekről.

Hogy mosolyunk végleg lehervadjon, tudjunk róla: más hírek is csordogálnak Brüsszelből. Például az, hogy a legelső hírek ellenére egyelőre nem született döntés arról, folytatódnak-e, és ha igen, mikor a megbeszélések a magyar kormánnyal az Európai Uniótól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségről. Ezek informális előkészítése éppen a Házba berángatott törvénytervezetek miatt szakadt meg Olli Rehn gazdaságipénzügyi biztos személyes döntése nyomán.

Mondjuk az még elnézhető volna, hogy a keménynyakú kormányfő, már csak a magyarság nemzetkarakterének ismertetése céljából is, pártállástól függetlenül csuklóztatja az Európai Unió teljes vezérkarát. A baj ott kezdődik, hogy ma ezt tízmillió magyar nevében teszi, s amely életveszélyes mutatvány árát holnap ez a tízmillió magyar fogja vérrel-verejtékkel megfizetni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.