A has örömei mindenekelőtt

A szlovákok többsége elsőként a hűtőit tömi meg a nagy karácsonyi vendégjáráshoz szükséges élelmiszerekkel és italokkal.

Ezek nagy részét az északi országrészben élők Lengyelországban, a magyar határhoz közeli térségek lakói pedig Magyarországon vásárolták meg, mert a határon túl majdnem minden olcsóbb, mint odahaza. Azok is magyarországi üzleteket kerestek fel, akik ruhát, divatcikket, illatszert akartak vásárolni vagy ajándékozni. De az ausztriai Parndorf outletfaluban is egyre több szlovákiai rendszámú gépkocsit látni. A szlovákiai bevásárlóközpontok eközben különböző akciókkal igyekeznek megtartani a vásárlókat. Feltűntek már olyan óriásplakátok is, amelyek azt hirdetik, hogy náluk minden garantáltan olcsóbb, mint Magyarországon.

Északi szomszédainknál is a legkelendőbb a szórakoztatóelektronika, az illatszer és a játék. Mind többen tesznek a karácsonyfa alá – főleg a rokonságnak – százeurós vagy még drágább ajándékutalványt, amelyeket a januári nagy árzuhanások során jól lehet hasznosítani. Pozsonyban és környékén a november végi felmérések szerint a polgárok az idén átlagosan 412 eurót költenek karácsonyi ajándékokra, de minél keletebbre haladunk, annál kevesebbet szánnak erre a célra.

Az ország egyik legszegényebb térségében, Gömörben és a Szepességben viszont kétszáz eurónál több nem jut. Alighanem a gazdasági válság jele az is, hogy az elmúlt évekhez képest most jóval kevesebben – mindössze a felnőtt lakosság két százaléka – vásároltak hitelre.

Azon még vitatkoznak a szakemberek, vajon a pénzszűke vagy pedig a környezettudatosság miatt vásárolt idén a családok 66,3 százaléka műfenyőt, s mindössze 22 százalékuk élő fát, amelyet harminc euró nál olcsóbban nemigen lehetett megvásárolni. Már Szlovákiában is feltűntek a világhálón a csalók. Az egyik portál feltűnően olcsón kínált márkás termékeket, amelyekért azonban előleget kellett fizetni. Sokan dőltek be neki, aztán az elmúlt héten kámforrá vált a portál is, s a megadott címen sem talált már senkit sem a nagy erőkkel nyomozó rendőrség.

Csehország: jövőre minden drágul – most az utolsó percig vásároltak

– A cseh vásárlók többsége ezekbena napokban alighanem megfeledkezik arról, hogy válság van. Aranyvasárnap például a nagyvárosi üzleteinkben harminchét százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottunk le, mint tavaly.

Elsősorban a nagy képernyőjű LED-es tévék, a legkorszerűbb okostelefonok, a digitális fényképezőgépek és a házi mozik fogytak nagy mennyiségben – tájékoztat mosolyogva Pavel Sláma, az elektronikai termékeket gyártó Datart áruházlánc menedzsere.

Ugyanilyen rohamot éltek át a legnagyobb cseh bevásárlóközpontok is, ahol főleg az illatszerboltok rekordbevételeknek örülhettek. Katerina Jezková, az ostravai Avion Shopping Park igazgatónője a megugrott bevásárlókedvet azzal magyarázza, hogy jövőre szinte minden megdrágul az országban. Azért is, mert a legalacsonyabb, tízszázalékos áfakulcsot tizennégyre, 2013-tól pedig 17,5 százalékra emelik. Ezért aki teheti, inkább az idén költekezik.

Zsúfoltak a könyváruházak, de a kisebb könyvesboltok is, ahol a nem éppen olcsó, viszont gyönyörű, gyermekeknek szánt kiadványok fogynak leginkább; továbbra is sláger a Harry Potter, de nőtt a kereslet a hangos- és az e-könyvek iránt is.

A játékboltokban viszont érezhető a gazdasági válság árnya. – Tavaly decemberben az emberek gyorsan telerakták a bevásárlókosaraikat, az idén viszont hosszasan nézegetik az árcédulákat, mérlegelnek, és végül kevesebbet vásárolnak. Legtöbben úszni tudó Barbie-babát, távirányítóval működő halakat, villanyjátékokat vesznek – közölte érdeklődésünkre Zuzana Horníková, a brnói Olympia bevásárló- és szórakoztató-központ részlegvezetője. Több szakértő szerint az is a pénzügyi válság egyik jele, hogy egyre többen halasztják az ajándékvásárlást a szenteste előtti órákra, mert akkor sok helyen jóval olcsóbban juthatnak a korábban már kiszemelt áruhoz.

Évről évre látogatottabbak az internetes áruházak is, amelyek idén decemberben 14 milliárd koronás (hozzávetőleg 172 milliárd forint) forgalommal számolnak, ami egész évi teljesítményük egyharmadát teszi ki. (Szilvássy József)

-
FOTÓ: TASR STEFAN PUSKÁS
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.