A portugál Mr. Kompromisszum

Nemcsak nemzeti érdekek, hanem karakterisztikus személyiségek, nagy érzelmek is ütköztek a legutóbbi EU-csúcson – amely több újdonsággal is szolgált.

Az unió fekete báránya

Megdöbbentette David Cameron brit kormányfő az unió vezetését, amikor megtorpedózta az EU-alapszerződés módosítását, és ezzel kiváltotta egy új (legalább 23, legfeljebb 26 tagországból álló) „euró plusz” tömörülés létrejöttét.

Győző, de nem Viktor

Ez az ő győzelme, no meg Franciaországé.

Merkel, aki vitte a hűtőszekrényt

Mintha nem is ugyanarról a történetről írnának.

Balázs Péternek megvolt a négy ász

– Az én történetem Európával olyan, mint az indiai házasság.

 

A „talán” kívülálló

Jött, látott, és nem mondott sokat. Csak két „nem”-et, amelyet kollégái „nem”-nek is értelmeztek. Aztán kiderült, hogy a „nem” valójában „talán”.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt péntek hajnalban testközelből figyelhette „a Nyugat hanyatlását”. A délutáni sajtótájékoztatón használt nyelvezetéből úgy tűnt, hogy csak szemlélőként vesz részt a tusában. „Ez a tűzerő, ezt itt így hívják”, „az eurózóna válságának újabb és újabb hullámaitól kell megvédenünk magunkat”, „amikor azt kérdezték...” – ők, mármint a többiek, Merkel és Sarkozy, hogy csatlakozunk-e a fiskális paktumhoz. Ők és mi... két külön világ.

A kormányfő Brüsszelben is világossá tette, hogy nem szereti az elitizmust. Az unió viszont elitklub, elitista intézményhalmaz – kódolva van, hogy a résztvevők nem találják a közös hangot. Senki sem vitatja, hogy a csúcsot nem az állam- és kormányfők, hanem a káosz uralta. Többféle papír volt a tárgyalóasztalon, rendkívüli nyomást gyakoroltak a franciák, a németek kötötték az ebet a karóhoz, a britek pedig hajnali négykor kivonultak a teremből, és ötkor egy egészen új koncepció került elő. A kifárasztási technika azonban nem jött be, Orbán Viktor résen volt. Amikor nekiszegezték a kérdést, hogy akkor most azonnal aláírja-e a fiskális paktumról szóló szerződést, nemmel felelt, ahogyan arra is, hogy részt venne-e a szerződést aláírni szándékozók közötti pénteki egyeztetésen. Talán ezért mondta a sajtótájékoztatón: Magyarország számára rendkívül sikeres csúcson vagyunk túl.

Kár, hogy Magyarországot félreértették. Igaz, nem mi voltunk az egyetlenek, akiknek az álláspontját máshogy értelmezték pénteken hajnalban, mint később, délután, de mi voltunk az egyetlenek, akiknek a bizonytalankodását nemnek értelmezték. Annak értelmezte Nicolas Sarkozy francia elnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is – és ez alapján a Brüsszelből tudósító magyar újságírók is.

A kormányfő – akinek a politikáját Brüsszel eddig több ponton is kifogásolta – elszámíthatta az unión belüli feszültségeket, az ellentétek súlyát, a helyzet kiélezettségét. Hiába tűnik kicsinyes, reménytelen, néhol elitista vitatkozásnak, netán hanyatlásnak, ami manapság az unión belül zajlik, ennek az elitklubnak Magyarország is a tagja. Londonnal tartani most még látszólag sem „menő”.

– Az európai tudatosságnak jót tesz a parlamenti vita – mondta a kormányfő Brüsszelben, a kormányközi szerződés kapcsán később lefolytatandó törvényhozási diskurzusról.

Igen, ez mindenkinek a javára válna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.