Legfelső Tisza-part

Sorozatunkban a futballtörténet emlékezetes meccseit elevenítjük fel (a teljesség igénye nélkül).

Lenin és Sztálin szobrát Timuréra cserélték

Éppen a Malév különgépe parkolt a taskenti repülőtéren, amikor utazási irodás csoportunk november elején az üzbég légitársaság járatával Frankfurtból megérkezett.

Utazósebesség

Iskola, kórház, laktanya, kastély, színház: régtől az emberi összezártság kis társadalommodellt képező épületei.

Útkeresés

A huszadik század közepén magyar származású kutatók nemcsak a matematika és fizika, hanem a társadalom- és humán tudományok terén is kiemelkedően fontos nemzetközi szerepet játszottak.

„Liba voltam és gágogtam”

Adam Michnik harminc évvel a szükségállapot után is Európát félti.

 

Lengyel „háború” 30 évvel ezelőtt

1981 decemberében havazás és nagyon hideg volt egész Lengyelországban – ideális időjárás egy katonai hatalomátvételhez. Ma ugyanis a legtöbb történész és politikai elemző is úgy mondja: a december 13-án vasárnap nulla órakor életbe léptetett lengyel katonai művelet egy mesterien végrehajtott katonai puccs volt.

Mások ezt vitatják, sok részlet továbbra sem világos, ám ami történt, az tökéletesen megfelel a puccs ismérveinek. Az ország hadügyminiszter-miniszterelnöke reggel hat órakor rádió- és televízióbeszédben jelentette be, hogy felfüggesztik a szabadságjogok többségét, a társadalmi szervezetek, szakszervezetek nem működhetnek, korlátozzák az állampolgárok mozgását, a gyülekezési és szólásszabadságot, a pénzforgalmat. Kijárási tilalmat vezettek be. (Ezt az éjféli mise idejére felfüggesztették.)

Nem lehetett külföldre utazni, elhallgattak a telefonok. Csak pár kiválasztott újság jelenhetett meg, a televízióban egyenruhás bemondók olvasták fel a közleményeket, a híreket. Az ellenzékieket internálták. Wojciech Jaruzelski mindezt a romló ellátási helyzettel, a gazdaság és az állam szétesésével s a teljes káosszal fenyegető előre bejelentett általános sztrájkkal indokolta.

Nem beszélt a lehetséges szovjet katonai intervencióról. Ez utóbbi lehetőségéről azóta is vitatkoznak. Brutális volt a moszkvai nyomás Varsóra, hogy vessen véget a Szolidaritás mozgalmának, és állítsa helyre az állami fegyelmet, a levéltárakban nem találtak olyan dokumentumokat, amelyek azt igazolnák, hogy készültek a bevonulásra.

Tizenharmadika éjjelén rengeteg embert tartóztattak le. A Szolidaritásnakmégis sikerült több üzemet, bányát elfoglalnia, sztrájkot kezdeni egyes helyeken. A sziléziaiWujek bányánál a sortűznek kilenc halálos és 21 sebesült áldozata volt. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2006-ban összegezte: 1981. december 13-a és 1983. július 22-e között ötvenhatan haltak meg sortüzek és verés következtében.

A puccsot hónapokkal korábban előkészítették, a bevezetését meghirdető plakátokat szovjet nyomdák készítették el. A katonaság és a BM gyakorlatokkal készült fel az akciókra. Fegyvereket osztottak ki az önkéntes rendőröknek és a mobilizálható BM-nyugdíjasoknak. A társadalom egy része ellenállt, illegálitásba vonultak a Szolidaritás és más társadalmi szervezetek, lapokat adtak ki, tiltakozó akciókat, tüntetéseket szerveztek. A válasz: hadbírósági ítéletek sokasága, verések, állásvesztés, sokakat emigrációba kényszerítettek. A rendszer próbált a hazafias szellemre hivatkozni, s a nyugati embargó, bojkott ürügy volt a nacionalista hisztéria ideiglenes hivatalos felélesztésére is.

A kormányzat totális jegyrendszerrel próbálta javítani az összeomlott közellátást – ez valamelyest sikerült, s a boltokban megjelentek az áruk. 1982. december végén felfüggesztették, majd fél évre megszüntették a szükségállapotot. A társadalmi béke azonban csak látszat volt, erős földalatti és féllegális struktúrák léte tette nyilvánvalóvá: a lengyel társadalom nagy része nem akarja a reálszocializmust.

A decemberi havas vasárnapon a frissen alakult WRON (Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsa) az akkor hatályos lengyel alkotmányban szereplő „hadiállapotot” vezette be. A magyar pártfőnökség ezt feltehetően rémisztőnek tartotta, és helyette nálunk a szükségállapot fordulat vált kötelezővé. A lengyelek akkoriban röviden „háborúnak” nevezték, ami velük történt.

A Népszabadság akkori véleménycikke a szükségállapot okát abban látta, hogy a „külső támogatástól is ösztönzött ésmindinkább elszemtelenedett ellenforradalmi erők Lengyelország és Európa békéjét is felelőtlenül kockáztatva átléptek minden törvényes keretet”. A cikkíró bízott benne, hogy hamarosan bekövetkezik a normalizálódás és a kibontakozás.

A parancsnok, Wojciech Jaruzelski a képernyőn 1981 decemberében
Harckocsik az utcán (fent)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.