Nem tetszik

Nem tudjuk, hányan voltak a tegnapi szemerkélő esőben Budapest utcáin, hogy jelenlétükkel kifejezzék: nem tetszik nekik a rendszer. Nem tudjuk, mennyien voltak, és teljesen mindegy is, a milliósnak hazudott tömeggel a pulpitusról kérkedni olyan, mint sötét erdőben fütyörészni. Csak annyit írhatunk: nagyon sokan.

Nem a pártokra, hanem egymásra való tekintettel. Civilek. Nem felhőtlen öröm, ha ennyi kormányellenes tiltakozó vonul utcára. (Kormánypártiak nem jöttek, az utcát eddig uraló Fidesz eleve feladta a számháborút.)

Nem öröm, mert azt jelzi: valami nagyon nincs rendben azzal a politikával, amit a Fidesz művel másfél éve. Valami nincs rendben azzal a hatalommal, amelynek retorikája és a nyomában kibontakozó valóság között ekkora szakadék tátong. Valami nincs rendben, ha a lakosság úgy érzi és tapasztalja: hazudnak neki. És kezd nagyon elege lenni. A demokráciának hazudott, mind jobban kiépülő auto kratikus hatalomból, az egyéni és közösségi autonómia felszámolásából, az új pártállami erőszakból, az orbáni forradalom Európát, az európai értékeket mind távolabb taszító gyakorlatából.

Nem öröm látni, hogy megint az utcára kell vonulni, azért, amit az egyik szónok úgy fogalmazott: olyan rendszerben szeretnénk élni, ahol a szabadság és a demokrácia nemcsak a polgároknak, hanem a hatalomnak is eszménye. Nem öröm utcára vonulni. Muszáj. Ha valaki az öt évvel előtti őrjöngő nemekre gondol, akár a jövőt is láthatja e békés, de erős muszájban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.