Nem száll le Washington az Orbán-kormányról

Éles bírálattal illette a magyar kormány politikáját egy amerikai külügyi vezető egy keddi, washingtoni kongresszusi meghallgatáson.

Szijjártó Amerikához vágta a kétharmadot

Senki nincs abban a helyzetben - sem Magyarországon, sem azon kívül -, hogy megkérdőjelezze a magyar emberek akaratát - így reagált Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője szerdán újságírók előtt az amerikai helyettes külügyi államtitkár kijelentéseire.

Fáklyavivő

Az Egyesült Államok Magyarország más szövetségeseivel együtt azt várja el hazánktól, hogy legyen több, mint egyszerű demokrácia, legyen a demokrácia fáklyavivője és bajnoka.

Jövő héten Orbán megtudja, mit akar neki augusztus óta mondani a nagykövet

Az amerikai nagykövet szeretné hivatalosan is kifejezni az Orbán Viktor kormányzásával szemben fennálló washingtoni aggodalmakat - állítja a Washington Post.

Démarche

„Olyan, mintha már megint déja vum lenne”, mondta a New York Yankees vicces elszólásairól is híres baseballjátékosa, később menedzsere, Yogi Berra. Szóval láttunk már ilyet, ráadásul nem is egyszer.

 

Nagykövet

Kétféle nagykövet van, a karrierdiplomata és a politikai kinevezett. Az Egyesült Államokat utoljára húsz éve képviselte hazánkban karrierdiplomata, az utolsó tizennégy nagykövetből tizenkettő volt politikai kinevezett.

Ők az elnök választási kampányához nyújtott hozzájárulásuk vagy az elnökhöz való közeli kapcsolataik miatt kapták a lehetőséget. Ez Amerikában dicsőség. Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet nem kivétel.

Az amerikai jobboldal egyik lapja megírta, hogy a tekintélyes demokrata politikus, Nancy Pelosi férje ingatlanüzletekben társa a nagykövet apjának, és a diplomata ennek köszönheti posztját. A támadás Pelosi ellen irányul, bár alkalmatlan, hiszen a kinevezés nem tér el a gyakorlattól. (Ott van például Kékessy Dezső, korábbi párizsi magyar nagykövet, aki az Orbán házaspár üzlettársaként kapta posztját. Van ilyen.) A magyar jobboldali lapok azonnal felfedezték a Pelosi-ügyet. A karaktergyilkosság célpontja itt a nagykövet, akire otthonról azt bízták, hogy bíráló jegyzéket adjon át.

A nagykövet eddig mindent elkövetett, hogy javuljon a kormány és Washington viszonya. Őt támadni – teljes tévedés. Obama elnököt, Clinton külügyminisztert kellett volna célba venni, ők elégedetlenek Orbánnal. A diplomata mellékszereplő. Viszont láthatja, kikkel van dolga.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.