Martonyi, a bevált, megbízható nyugtató

A külfölddel kapcsolatos bármilyen politikai vagy gazdasági kérdés merült is fel, a budapesti amerikai nagykövetség a szinte mindig ugyanahhoz a személyhez fordult: Martonyi Jánoshoz.

„Koszovót mondanak, Budapestre gondolnak”

Folyamatos csodálkozás és némi álnaiv irónia jellemzi a szlovák–magyar kapcsolatokról szóló amerikai követségi táviratokat.

 

Zágráb, csak óvatosan az oroszokkal!

Bajnai Gordon akkori miniszterelnökkel, Orbán Viktor Fidesz-elnökkel, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatóval és számos más politikai és üzleti vezetővel találkozott 2009. novemberi látogatása során Richard Morningstar.

Az amerikai kormány térségi energiaügyekért felelős különmegbízottja egy magyarországi konferencia ürügyén „végigszondázta” a honi politikai elitet a Nabucco vs. Déli áramlat kérdésében. A találkozókról hosszan beszámol a WikiLeaks által kiszivárogtatott bizalmas diplomá ciai távirat, amelyből kiderül, hogy a magyar kormány nyomást gyakorolt Horvátországra, hogy ne engedje át energiaszektorát Moszkvának, mert az uniós csatlakozási tárgyalásain is gondot okozhat. Az is kiderült: Orbánnak ellenzékben sem volt semmi baja a Déli áramlattal.

Bajnai elmondta: szeretne találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy tisztázza a SzurgutnyeftyegazMol-részvény-vásárlása, illetve az EMFESZ Kft. kérdését. Utóbbi új tulajdonosa, a svájci RosGas AG mögött az orosz állami Gazpromot sejtette. Újfent kifejezte az orosz–horvát energetikai közeledés miatti nagyfokú aggodalmát. (Ezek a vélemények akkoriban egyáltalán nem kerültek nyilvánosságra. Ugyanakkor így talán kissé érthetőbbek a jelenlegi horvát kormány Mol-ellenes lépései.)

Hernádi az amerikaiakkal azt közölte: Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes találkozásukkor azt mondtaneki,hogyha aMol aSzurgutnyeftyegaz ellen tesz, akkor az orosz állammal kerül szembe. (Az orosz cég papíron magántulajdonú, ám részvényesi szerkezete sokak szerint nem is tükrözi a valós, egészen Putyinig érő érdekeltségi hálót.) Szecsin felajánlotta Hernádinak, hogy a Szurgutnyeftyegazt lecserélik egy megfelelőbb cégre. Hernádi üdvözölte a magyar politika egységes, a Mol védelme érdekében tett törekvéseit.

Megjegyezte: Bajnai és Orbán is engedte, hogy a magyar állam vállalja magára a „felelősséget” azért, mert megakadályozta, hogy a Szurgut gyakorolja tulajdonosi jogait. Hernádit „nagyon aggasztotta” az orosz–horvát energetikai közeledés. Elmondta: a magyar kormány, amely a horvát EU-tagság egyik legfőbb támogatója, olyan jelzéseket küld Zágrábnak, mely szerint az energiaszektor túl nagy részének orosz kézbe adása gyengíthetné csatlakozási kilátásaikat.

Néhány nappal azután, hogy 2009. november végén Moszkvában „spontán” megbeszélést folytatott Putyinnal, Orbán az amerikai diplomaták előtt határozottan kiállt az általa nyilvánosan számtalanszor elítélt orosz gázvezetékterv mellett. Jelezte: igazán a Nabucco növelné az ország ellátási biztonságát, de Magyarország „nem engedheti meg magának”, hogy kimaradjon az orosz Déli áramlatból. Németh Zsolt, aki akkoriban is oroszellenes kirohanásairól volt ismert, ez ellen nem emelt szót. Orbán sem tisztázta, hogy korábban miért nevezte a Déli áramlat-szerződést a magyar nép ellen elkövetett alkotmányos puccsnak. Orbán kiemelte: tudatosítani akarja Moszkvával, hogy a magyar „nemzeti bajnokok” (Mol, OTP, Richter) az ellenséges kivásárlási törekvések számára tiltott területnek számítanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.