Lengyel László: Orbán Viktor lova megdöglött

A hatalmas pénzből nem járt jól igazán csak egy kicsiny töredék, és ők is csak rövid távon.

Cseke Péter színházról, posztokról és az Orbán mögötti székről

Átmeneti korszakban vagyunk, még nem a mélyponton – mondja a színházi élet helyzetéről Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház direktora, aki mai magyarra fordíttatta a Bánk bánt.

Őszöd öt év múltán

HOGY GYURCSÁNY BESZÉDE segítette-e vagy hátráltatta a falut? – kérdez vissza Antal János polgármester. – Ez tmindenki másképp ítéli meg. Összességében inkább negatív a következmény, noha szerintem senkit nem riasztott el attól, hogy Őszödön vegyen portát vagy idejöjjön nyaralni. Már olyan is előfordult, hogy valaki kimondottan azért látogatott hozzánk, hogy mutassuk meg neki, hol van az ominózus üdülő.

Szabó Istvánhoz nem sikerült pénzt szerezni

Glenn Close a film észak-amerikai világpremierjén adott exkluzív interjút a Népszabadságnak.

Tom és Jerry a városházán

Amikor a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot (NENyi) elfogadta az Országgyűlés, a Századvég Alapítvány három kutatásvezetője, köztük Giró-Szász András, a nemrég kinevezett új kormányszóvivő, így vélekedett: „a Nemzeti Együttműködés Rendszerének feltételezése a sokat emlegetett jó kormányzás előfeltétele.

 

A középosztály két macskája

Karinthy álmának két macskáját látjuk. Csakhogy most nem játszanak egymással, hanem, lévén egyikük kétharmados erőfölényben a másik torkát szorongatja. A magyar középosztály elitjének egyik fele totális polgárháborúban áll az elit másik felével.

A középosztályról általában sokat fecsegünk, de lehet-e tudni kikről, miről beszélünk valójában. A Harmadik rendet már születése pillanatában, a francia forradalom idején sem lehetett pozitívan meghatározni. Mindenki oda tartozott ugyanis, aki nem soroltatott máshova. Nem volt sem pap, sem nemes. És ahogy a polgárság kiütötte a hatalomból az arisztokráciát, úgy kapott maga is mélyütést a soraiba és jogaiba vágyó tömegektől a XX. század első harmadára az általános és titkos választójog, majd a népképviseleti demokráciák általános elfogadottságával.

Még két világháború kellett – a maga egalitárius élményeivel –, s ott áll szemünk előtt a liberális polgári parlamenti demokrácia, mint a kapitalizmus fejlődésének mindeddig legalkalmasabb kerete. Benne valósult meg leginkább a valóságos társadalmi emancipáció, benne fejlődött ki a hatásos önkorrekció képessége, benne alakultak ki azok az intézményes rendszerek, amelyek állandó egyensúlyra törekednek a kezdeményező individualizmus és a közösség érdekei között.

Ebben a nekilendülő liberális demokráciában oldódtak fel a második világháború után az addigi osztálykeretek, keletkezett a korábbi társadalmi piramisból hagyma, dagasztotta a tőke középosztálylyá a korábbi munkásosztályt, parasztságot, értelmiséget, a köz alkalmazottjait, a szolgáltatói szektor mind népesebb táborát. Ezt a középosztályt lehet ugyan sokféle dimenzióban – gazdasági, egzisztenciális helyzete, a társadalmi szerkezetben elfoglalt helye, szociológiai jellemzői alapján – értelmezni, de többnyire kicsúszik a kezünkből.

Leginkább talán mentalitása, viselkedése, értékválasztása és főként életmódja alapján célszerű vizslatni. Mindenki a középosztályba, a jobb életre, a polgári vagy annak gondolt fogyasztásra vágyott. Ez a vágy és kielégítésének lehetősége kevésbé a politikai, mint inkább a gazdasági stabilitáshoz, a biztos munkahelyhez, a folyamatos növekedéshez, a szilárd jövőképhez kötődött, bár a középosztály helyzete – mint az a ciklikus válságok idején igazolódott – meglehetősen ingatag.

A lecsúszás kockázata nagy, főként, mert a munkahelyek elveszhetnek, a fogyasztói polgári létet pedig többnyire hitelből teremtették meg. Mégis: ez húzta az egész társadalmat. A kiterjedt banki szolgáltatások és a hitelezés megelőlegezte a jövőben elvégzett munka egy részét, elsimítva a társadalmi egyenlőtlenségeket, s homogenizálva az életmódot. A középosztály gondolkodásában, önmagáról alkotott képében mind kevésbé számított a munkamegosztásban elfoglalt hely – ki, mivel keresi meg a jobb élet anyagi hátterét –, vagy a lakhely.

A város elvesztette történelmi polgárságszervező erejét. Mindez a közlekedés, az informatika forradalmával, a mezőgazdaság átalakulásával végképp másodlagos lett. Ami erősödött: a civil szerveződés, a decentralizáció igénye, az önigazgatás, a társulási képesség, a társadalmi együttműködés, általában az autonómia fontossága. Az akarat a központi hatalom, az állam szigorú ellenőrzésére, a kis- és középvállalkozások gazdasági hálózatának kiépítésére. Annak felismerése, hogy a kapitalizmus tevékenységét is megkönnyíti, ha individualizmusát a társulási készség ellensúlyozza.

Ez az az elnagyoltan vázlatos nyugati modell, amelyhez húsz éve a bukott „létező szocializmus” térsége csatlakozott. De Magyarországnak nem is „csak” annyi baja volt, mint amire Francis Fukuyama már 1995-ben fi gyelmeztetett: „A volt kommunista államok egyik nagy problémája, hogy működő kapitalista gazdaság nélkül próbálnak felépíteni demokratikus politikai intézményeket. A cégek, vállalkozók piacok és a verseny hiánya miatt ugyanis nemcsak a szegénység állandósul, hanem a demokratikus intézmények megfelelő működéséhez feltétlenül szükséges társadalmi támogatás sincs meg.”

A magyar középosztály két macskája nem csupán ezért, és nem is 1989-ben, vagy éppen 2010 áprilisa után kezdte egymást véresre karmolni. A történelem sajátos magyar középosztályt termelt ki. A felvilágosult hazafias arisztokrácia árnyékában már a XIX. században két középosztály létezett: a középés kisnemesi családokból verbuválódott, önmagát a nemzet gerincének, „nemzetiként” és/vagy „keresztény, úriként” megjelölő, antikapitalista, és egy, a polgárosodás motorjának magát betudó „nyugatos, polgári” középosztály, nagyszámú zsidósággal a soraiban.

Ez a kettősség virulens a Horthy-rendszerben, látható a népi-urbánus ellentétben, s éppen Ludassy Mária mutatta be ezeken a hasábokon – Donáth Ferencre emlékezve –, hogyan élt tovább a paradigma a Kádár-korszak ellenzékében. Hogyan tette lehetetlenné már a monori találkozó idején az együttműködést a liberális kapitalizmusnak hadat üzenő Csurka István és a piacgazdaság mellett érvelő reformközgazdászok, a Nyugat-ellenes szellemi honvédelmet sürgető népiek és a liberális-demokráciát idealizáló emberjogi aktivisták közös szerepvállalását.

A közös minimum hiányában, hogyan foszlott semmivé a Kádár-ellenes egységfront jövőről szőtt álma. 1998-tól, hatalomban, még többnyire groteszk módon, de aztán 2002-es vereségétől mind vehemensebben a „nemzeti jobboldal” a nemzet kizárólagos képviselőjeként határozta meg magát, kiátkozva a nemzetből a hazaáruló baloldalt és liberális szabadelvűt. Ma ennek az ellenzékben még csak verbális kiátkozásnak mind undorítóbb gyakorlatát látjuk.

Orbán Viktor a kilencvenes évek elejénközepén vetette le a liberális gúnyát, s öltötte magára a Bocskait, sutba dobva a korai Fidesz „flamandok és vallonok között mi vagyunk a belgák” ideológiáját.

A politikai alakváltozás viszonylag tisztán rögzíthető, Orbán gondolkodása, indítékai, ösztönzői kevésbé. Közrejátszhat abban visszasimulás a családi szellemi örökséghez, a szocializálódásában a pesti liberális – sokszor valóban taszítóan nagyképű –értelmiségtől elszenvedett valódi vagy vélt megaláztatás és a politikai haszonelvűség, valamint saját természete. Tény, hogy az ezredfordulóra az új magyar úri és keresztény középosztály spiritus rectora, éceszgébere maga a Fidesz első embere lett. Bármennyire széles legyen is azonban az a spektrum, amelyet átfog – Pozsgay Imrétől Szili Katalinig, Csányi Sándortól Demján Sándorig –, tipikus alakja mégis Kósa Lajos vagy még inkább Lázár János. A központi hatalom helyi „kurtanemes” gyakorlója. Az új úri középosztály elitjének teljhatalmú helytartója, mintakatonája.

A Fidesz célja már első kormányzása alatt, 1998 és 2002 között ennek az új középosztálynak a létrehozása volt. Hirtelen kezű szabóinasra emlékeztetett, aki kabátszövetként akarja – saját szavazói bázisává – átszabni a társadalmat. Nyolc év ellenzékiség csak elszántabbá, kegyetlenebbé tette a spiritus rectort, aki soha nem tett le arról, hogy az országot az általa megteremtett új úri középosztály kezébe adja – hogy onnan azonnal át is vegye. A legutóbbi kötcsei találkozóról szivárgott ki: a kormányfő a kormányzást arra használja, hogy kialakítson egy olyan társadalomképet, „amilyet ő szeretne”, s e társadalom középpontjában az „egészséges nemzeti középosztály” állna. Nem a két világháború közötti „úri középosztályra” gondol, hanem egy XXI. századi versenyképes középosztályra, s mindent annak rendel alá – konstatálta az egyik résztvevő.

Tudjuk persze, nem a szó számít, hanem a tettek.

Ami nyolc év alatt nem ment a baloldali–liberális kormányzatnak, neki még a 2010-es választások előtt sikerült. Látványosan kiegyezett a „magyar” nagytőkével. Emlékezetes a pillanat, amikor kamerák előtt, egy a színpadiasságot nem nélkülöző gesztussal gentlemen’s agreementet kötött Demján Sándorral. Akkor még csak sejtettük, a hatalomban a Fidesz a magyar tőkét preferálja majd, de mára már világos: a Fidesz a magyar tőkéseket a jármába fogta, viszont annál vehemensebben tőkeellenes. Nem kell a gazdasági szabadságharcig eljutni, elég, ha előttünk a kép, amint Lázár János a parlamentben ováció és heves kormányfői bólogatások közepette választás elé állítja az MSZP-t és az LMP-t, döntsenek: a bankok vagy az emberek. A legócskább populizmus.

Orbán Viktor legkésőbb 2011 tavaszára feladta a baloldali kampányretorikát, elengedte a szegények addig is csak ígéretekkel fogott kezét, s a társadalmi szolidaritást, a szociális piacgazdaságot felszámoló, legtisztább neokonzervatív politikát gyakorolja. Nem is a szegénység érdekli, azt kézlegyintéssel elintézi, hanem a politikai-ideológia választásában ingatag, ezért rá veszélyes középosztály, amelynek átszabásáról soha nem mondott, mert nem mondhat le. Tudja, őt sem a Fidesz tántoríthatatlan törzsszavazói fogják újraválasztani, hanem a bebetonozott politikai és gazdasági intézményrendszerbe terelt új középosztály, amelynek vazallus elitjét – mint húzó élcsapatot – támogatja minden erővel. Közben a megszorítások szétterítésével gazdaságilag megfojtja, s mindenféle nemzeti lepelben rohamtempóban veri szét a zsenge hagyományos polgári középosztály politikai kereteit, a liberális demokrácia valamennyi intézményét, civil szféráját, önkormányzatiságát. Felégeti a polgári középosztály még fel sem derített életterét, az autonómia minden formáját, hogy a középosztály néma többségét maga mellé kényszerítse.

Gátlástalanul mindent megtesz ezért, mert egyelőre mindent megtehet.

Amúgy halálos történelmi abszurd az egész. Majdnem, mint Karinthy álma. Csak nincs benne semmi szórakoztató.

-
FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.