Nem annyira Biutiful

Amikor az ősz folyamán Javier Bardem belekóstol a következő James Bondba, csak azon kell törnie a fejét, hogy mennyi üti érte a markát.

Nem csak Viktoriában

Silvioniában, Silvio Berlusconi örökké derűs egű Itáliájában is gyűlnek mostanában a felhők.

Silvia Oath és a 4/7/12/1-a strukturális alap

.

Rákay Phillip keresi az X-Faktort a köztévében maradtak között

Előbb csak papíron és még a további egyezkedés esélyével kapták meg a tévések, rádiósok a felmondást, most már ténylegesen is menniük kell.

Üres zsebbel nincs demokrácia

Az önkormányzati rendszer tervezett változtatása nem más, mint annak bevallása, hogy a magyar kapitalista gazdaság nem képes működtetni a helyi önállóságra épülő önkormányzati demokráciát.

 

Strand

Amikor kijövök az öltözőkabinból az összehajtott zöld kockás vasalópokróccal a kezemben, egyből meghallom Krisztina visítását.

A trambulin felől jön, arra indulok a nagy bokrok között, még ki se érek a bokrok mögül, már meg is látom, pont felém szalad, mögötte a fiúk az osztályból, kergetik, nem csak ő van ott, egy csomó másik lány is, ők is futnak, ők is visítanak, de Krisztina visítása mindenkiénél hangosabb, a fiúk mind őt akarják elkapni.

Hiába, Krisztina nagyon gyors, amikor utolérnék,mindig irányt vált, a fiúk kinyújtott karral kapnak utána, de nem érik el, ott forog és pörög köztük, a piros fürdőruhája fémesen csillog, kitér előlük, átbújik a karjuk alatt, körbetáncolja őket, arrébb ugrik, megáll, ahogy újra felé indulnának, kitárt karral visítva szaladni kezd. A fákat kerülgeti, átugrik a padokon, átgázol a homokozón, a fiúk a nyomában vannak, de nem érik el.

Későn értem a strandra, Nagymami kétszer is kisepertette velem a konyhát és az előszobát, csak azután engedett el, az osztályból már mindenki itt van. Ha elkapják Krisztinát, akkor bedobják a vízbe, aztán sorban a többi lányt is, amíg mindenki vizes nem lesz.

A bokrok mögött állok, megigazítom magamon a fürdőruhát. A könyvtárosnő segített kiválasztani, zöld, az anyaga pikkelymintás, nem csillog, inkább magába nyeli a fényt, mély és sötét, mintha vízből lenne, amikor a próbafülkében felpróbáltam és a fejem fölé tartottam a kezem, és kidüllesztettem a mellem és lábujjhegyre álltam, akkor azt gondoltam, hogy akármilyen szép ruhája van Krisztinának, az enyém biztosan szebb, én biztosan szebb vagyok.

-
TETTAMANTI BÉLA RAJZA

De most látom, hogy fut és ugrál, az izzadtságtól fényes a bőre, egy pillanatra azt gondolom, hogy nem fogok kilépni a bokrok mögül, inkább gyorsan megfordulok, megfordulok, és magam köré tekerem a vasalópokrócot, hogy senki se lásson, a combom túl vékony és a bőröm túl fehér, túlságosan átkéklenek rajta az erek. A kezem megmozdul, elkezd kibomlani belőle az összehajtott pokróc, feltör belőle a száraz vasalásszag.

Krisztina megint közel engedi magához a fiúkat, megint hagyja, hogy majdnem elérjék, aztán hirtelen fordul egyet, hangosan nevetve oldalra lép, épp a fakéreggel felszórt ösvény kövekből rakott szegélyénél van. Azt kívánom, botoljon bele, botoljon bele és essen hasra, csússzon hason a forgácson, horzsolja le a könyökét és a térdét a köveken, verje be a fejét. Haljon meg.

A lábát nézem, a keskeny lábfejét, a láb ujjain a vörösre festett körmöket, tudom, hogy úgy lesz, ahogy kívántam, meg fog botlani, bele fogja verni az egyik kőbe a rüsztjét, a kő lábujjig végighorzsolja az egész lábfejét, két kézzel kapálózva próbálja majd megint megtalálni az egyensúlyt, de nem fogja tudni. A kőre gondolok, a kő éles és kemény szélére, és akkor egyszerre a szemembe villantja valami a fényt, élesen és erősen, hogy hunyorognom kell tőle, Krisztina lába csillog, a bokája, egy vékony aranylánc van rajta, eddig egyáltalán nem vettem észre, de most tisztán látom, egy kicsit felcsúszik a lábszárán a lépés lendületétől, egy fityegő is van rajta, most már azt is látom, hogy egy gyíkot ábrázol. A lábfeje ívbe feszül, elsiklik a kő éle mellett, tudom, hogy nem fog elesni, látom, hogy rálép a kőre, megáll, mosolyog.

Egyenesen rám néz, tudom, hogy tudja, hogy a bokor mögött vagyok. Nem fut tovább, nem is nevet, nem is visít, csak áll és engem néz, és közben lassan széttárja a két karját. Olyan, mintha meg akarná ölelni a levegőt, de tudom, hogy nem azért csinálja, ott futnak mögötte a többiek, odaérnek hozzá, el fogják érni, nekik tárta ki a két karját, hogy könnyebb legyen elkapniuk. Oda is érnek hozzá, először András fogja meg, aztán Misi és Feri és aztán Iván is, látom a kezüket, ahogy a testéhez érnek. Krisztina megint visít egyet, ez most csak egy éles kis visítás, egy kis juj, Iván a bal karját fogja meg, fent a melltartójánál, a szíve mellett, olyan, mintha engem fogna meg egy hideg kéz, engem fogna meg, és engem szorítana.

Krisztina hátraveti magát, hátra és fel, a fiúk fogják, tartják, a fejük fölé emelik, viszik. Krisztina hanyatt fekszik a levegőben, hátrahajtja a fejét, a haja lelóg, engem néz és mosolyog, megfordítva látom a száját, a mosolya széthúzott ínyű vicsorgás.

Érzem, hogy mozdul az arcom, széthúzódik az ínyem, a pokróc a földre csúszik a kezemből, a szövete úgy dörzsöl, mint a smirgli. Lerúgom a papucsomat, futni kezdek utánuk, utol akarom érni őket, meg akarom előzni őket, fel akarok ugrani, le akarom tépni Krisztina bokájáról a láncot. A talpam alatt porzik a föld, úgy érzem, mintha fűcsomók szakadnának ki a lábujjaim alól, soha még így nem rohantam, nem fogom elérni őket, már a lábmosónál vannak, már át is mentek rajta, ott állnak a medence szélén, a kék-fehér mozaikcsempén, meglendítik Krisztinát, azt kiáltják közben, hogy hórukk!, aztán egyszerre elengedik, Krisztina a víz fölött van, ívbe feszül a teste, bal kézzel valahogy hátranyúl, megfogja az egyik szétterpesztett ujjú fiúkezet, Iván keze az, megismerem, Krisztina magával rántja, Iván megbillen, együtt esnek a vízbe.

Épp belelépek a síkos lábmosóba, megcsúszom, majdnem elesem, a víz zöldesfehér tajtékot vet körülöttük, látom megvillanni a láncot, látom, hogy a medence elnyeli a testüket, már nem is látszanak, Iván nevét kiáltom, tudom, hogy nem lenne szabad, de késő, a felszín összetört tükör, a szemembe vágja a fényt, tudom, hogy mi történik alatta, lábakat és karokat és hátakat és derekakat látok, egymásba kapaszkodnak, összefonódnak.

Már felfele úsznak, mindjárt fel fognak bukni a víz felszínére, egymás mellett lesz az arcuk, és nevetni fognak, nevetni mind a ketten.

Már hallom is a nevetést, nem ők azok, csak a többiek röhögnek, azt is tudom, hogy rajtam, azért, mert a nevét kiáltottam.

Nem akarom látni, hogy kibukkannak, nem akarom, hogy sírni lássanak. Megfordulok, futni kezdek a hosszú lábmosóban a medence mentén, fröcsköl körülöttem a víz, a fürdőruhám átnedvesedik, felnézek, látom, hogy a trambulin felé futok, a betonlépcsőket rozsdás lánc zárja le, rajta fekete lakat. Átnyúlok felette, megfogom a lépcső korlátját, átugrok a lánc fölött, beütöm az egyik bokám. Futok felfele a lépcsőkön. A beton sok helyen elporlott, kiállnak belőle a vasak, megyek egyre feljebb és feljebb.

Elhagyom a hármast, aztán az ötöst, nem állok meg, mászom tovább, a nyolcasnál vagyok, aztán már a tetején állok, fent a tízesen.

A medence felé nyúló betonlap sok helyen majdnem egészen szétporlott, nagy lyukak vannak rajta, ahogy rálépek, egy nagy darab kiszakad belőle, egy pillanatig csend van, aztán a medencébe csobban. Lent egyszerre kiabálni kezdenek, mindenki az én nevemet kiáltja, tudom, hogy mindenki engem néz, igen, engem néznek, és nem egymást nézik, erre gondolok, ahogy a fejem fölé emelem a kezem, erre gondolok, ahogy lassan végigmegyek a betonlapon, végig, egészen a legpereméig, erre, ahogymegállok, erre, ahogy lábujjhegyre emelkedek, ahogy felnézek az égbe, erre, ahogy teleszívom a tüdőm levegővel, ahogy elrúgom magam a betonról.

Engem, egyedül engem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.