Irén kitombolta magát

Száz-százhúsz kilométeres sebességű trópusi viharrá szelídült vasárnapra New Yorkba érve az Irén hurrikán, amely ezt megelőzően letarolta az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékét.

Ha lehet, a több ezer halálos áldozatot követelő 2005-ös Katrina példájából okult az amerikai politika és a katasztrófavédelem is, mert példátlan elővigyázatossági intézkedéseket hoztak: az Irén hurrikánnak így is 15 halálos áldozata van, főleg Észak-Karolinában és Virginiában, ami pedig a „járulékos” károkat illeti, hárommillió ember maradt áram nélkül.

A hét végére New Yorkra nem lehetett ráismerni: a város – főként az alacsonyabban fekvő, part menti negyedek – teljesen kiürültek, a várható árvíz miatt 370 ezer embert kitelepítettek. Kilencezer repülőjáratot töröltek, leállították a tömegközlekedést. Az utóbbi 26 évben nem csapott le a városra ilyen erős vihar. A keleti parton a kár több tízmilliárd dollár, magában New Yorkban Manhattan, Brooklyn és Queens part menti területeit lepte el a víz. A hurrikánból trópusi viharrá szelídült Irén 800 kilométeres sávban továbbvonul Új-Anglia és Kanada keleti partjai felé.

– Túl vagyunk a legrosszabbon, amit az Irén hurrikán okozhatott – jelentette ki megkönnyebbülten Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter tegnap este, miközben jelezte: a megáradt folyók életveszélyesek, a legnagyobb gond a térségben most az árvíz lett.

Brian Grant és Bob Bianchini gépész biztonsági ügyeletben New Jersey-ben
Brian Grant és Bob Bianchini gépész biztonsági ügyeletben New Jersey-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.