Gyümölcskoktél

Soha jobb idő szak az egészséges táplálkozáshoz, mint a nyári gyümölcsszezon! Ilyenkor bőséggel áll rendelkezésre a friss alapanyag, amit nyersen, főzve, lekvárnak befőzve, aszalva kínálhatunk.

JÓ ZSÍROS ÉTEL

Hangulatzavar, viselkedési problémák, depresszió, krónikus fáradtságszindróma,hiperaktivitás,olvasási nehézségek, ízületi gyulladás szív-érrendszeri problémák, cukorbetegség –csak néhány a számos tünet közül, melyek kialakulásának kockázatát csökkentik a rendszeresen és kellő mennyiségben fogyasztott omega-3 zsírsavak.

KEGYETLEN ÖRÖKSÉG

Ha egy átok megfogan, hetedíziglen öröklődik.

Nőknek kötelező

Jobb félni, mint megijedni, és a legjobb gyógymód egyébként is a megelő zés.

OLVASÓNAPLÓ

Könyvektő l még senki nem gyógyult meg, nem lett slankabb és fittebb, demotivációt és ötleteket azért meríthetünk az egészségtudatos irodalomból.

 

ALLERGIA: A RÁKELLENES CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG

Az allergia a szervezet egy anyaggal szembeni túlérzékenységét jelöli. Az immunrendszer túlreagál akkor, amikor idegen anyagokat un. allergéneket érzékel.

Allergének lehetnek pl. f -, gyom-, fa-, pollenek, házi poratka, élelmiszerek. A túlreagáló immunrendszernek azonban lehetnek pozitív hatásai is. Egy 18 évig tartó un. prospektív tanulmányban kimutatták, hogy az asztma és a szénanátha jelenléte a rákhalálozások valószín ségét több mint 10% -al csökkentette. Az allergia vastagbélrák ellenes hatását több prospektív tanulmány is meger sítette: 25% -al csökkentheti a vastagbélrák rizikóját. Az allergiás megbetegedések modern betegségnek számítanak. Ez felveti azt a

kérdést, mi vezetett tömeges megjelenésükhöz korunkban. 1989-ben Strachan indította útjára, az azóta többször módosított un. „higiénia hipotézist”. A mai módosított elmélet alapján az allergia tömeges elterjedéséhez a megváltozott környezet vezetett, a hagyományos allergénekben, mikróbákban, enotoxinokban gazdag környezet, amelyben seink felnttek, megváltozott, „tisztább” lett. A higiénia hipotézissel összhangban immunrendszerünk természetes fejl déséhez a fert z anyagok is hozzájárultak seinknél. Olyan hatóanyagok alkalmazása lehet eredményes az allergia leküzdésében, amelyek az immunrendszer aktivitásának, ill. rákellenes védekez képességének fenntartása mellett képesek az allergiás, ill. autoimmun betegségek kialakulását csökkenteni és a már kialakult betegségek tüneteit enyhíteni vagy megszüntetni.

S z á m o s g y ó g y g o m b a k i -vonatról kimutatták, hogy azok növelték az immunrendszer sejtjeinek ráksejt ellenes aktivitását amellett, hogy allergia ellenes (pl. hisztamin szintet csökkent ) hatást is kifejtettek. A nép és természetgyógyászat nyilván ebb l az okból használja ket az autoimmun betegségek kezelése mellett az allergiás betegségek tüneteinek enyhítésére. Figyelemreméltó, hogy a gyulladás gátló apigeninr l nemrég állatkísérletben kimutatták ekcéma ellenes hatását is.

Szerz : Varga Gábor Dipl.- Kfm.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.