A többség szabály szerint kezd

A közoktatási törvény – bár naptári hónaphoz köti a tankötelezettség kezdetét – a szülőkre bízza az iskolakezdés időpontjának meghatározását.

A főszabály szerint a gyermek, ha iskolaérett, abban a naptári évben kezdi meg a tankötelezettség teljesítését, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti. A szülő kérelmére azonban a gyermek elkezdheti az iskolát akkor is, ha a hatodik életévét december 31-ig betölti. A szabály lehetőséget ad arra, hogy a gyermek egy év késéssel kezdje meg a tanulmányait, de legkésőbb nyolcéves korig meg kell kezdeni az iskolát.

A rugalmasabb iskolakezdés arra biztosít(ana) lehetőséget, hogy a nyári gyerekek közül a kicsit éretlenebbek egy évvel tovább maradhassanak óvodában, a korábban évveszteseknek nevezett (szeptember–decemberi) gyerekeknek viszont – ha kellően felkészültek – ne kelljen még egy évet az óvodában tölteniük.

A várakozások szerint hasonló arányban kellett volna döntéseknek születniük az iskolába lépés elhalasztása, illetve előrehozása mellett. Nem ez történt: lényegesen több a késleltetett, mint az előrehozott iskolakezdés. A tanulók túlnyomó többsége szabály szerint kezdi el az iskolát, az előrehozott beiskolázás nem gyakori, ugyanakkor körülbelül 15-20 százalék él a késleltetett iskolakezdés lehetőségével.

Figyelj! Én jobban tudom
Figyelj! Én jobban tudom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.