Marad vagy továbbáll?

A középkorú vállalkozótól eleinte még a szórólapokat sem fogadták el Ljubljanában, a fiatal lány állása pedig azon múlt, át lehet-e számolni szlovén nyolcas átlagra jogi diplomájának vizsgaeredményeit.

A megélhetés kétszázmillió embert külföldre kényszerít

Napjainkban több mint 200 millió migráns él világszerte, két és félszer több, mint 1965-ben. Az emberek vándorlásának fő mozgatórugója a munkavállalás - állapítja meg a Nemzetközi Migrációs Szervezet minap bemutatott jelentése.

Zökkenőmentes visszatérés

A kisgyermekes anyák kreatívak, jó szervezők, és hatékonyan osztják be az idejüket - véli a Mars személyzeti vezetője, aki nemrég maga is szülési szabadságról tért vissza a céghez.

Mikor a túlóra a kokain

A munkamániásnak kielégülést okoz, ha jóval több mint nyolc órát tölt íróasztalához láncolva, és hogy csak a munkájának él.

Máshoz értenének

A Manpower minap közzétett, 39 országra kiterjedő felmérése szerint a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan nem csak Magyarországon probléma a keresleti és kínálati oldal egyensúlytalansága.

 

Az otthon árnyékában

A demográfiai helyzet miatt ma Magyarországon, a külföldi jó gyakorlatok mintájára, megoldásnak tűnhet az atipikus foglalkoztatások köre. A távmunka is ebbe a kategóriába tartozik, de a tapasztalatok és a szakemberek szerint személyiségéből és motivációiból adódóan nem mindenki képes az önálló munkaszervezésre.

Kényelmes, költséghatékony, időgazdaságos, kímélő, családbarát – az általános vélekedés szerint ezek a távmunka előnyei, és tapasztalatok szerint ezek meg is állják a helyüket, ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy minként a szintén vonzó és divatos vállalkozói létforma, ez sem felel meg mindenkinek. Az otthoni munkavégzés (amely a távmunka legelterjedtebb formája) számos buktatót rejt magában, melyek egy része gondos szervezéssel és önismerettel, önfegyelemmel kiküszöbölhető, ugyanakkor fontos bizonyos készségek, képességek megléte is.

Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó szerint elsősorban alkati kérdés, hogy kinek válik be a távmunka. Az otthon végzett munkát azok szokták élvezni, akik elegendő és erős önbizalommal, belső motivációval bírnak, fegyelmezettek, szeretik a munkájukat, önállóak és nem túl nagy a társaságigényük, illetve korukból, vérmérsékletükből és élethelyzetükből adódóan éppen fontosabb számukra a családi élet, vagy a nagyvárosok forgatagától távoli, békés életmód.

Mindenkinek kell egy csapat?

A távmunka talán legnagyobb veszélye az elszigetelődés, ami elmagányosodáshoz és ezáltal akár depresszióhoz is vezethet. Különösen a fiataloknak fontos, hogy az események sűrűjében dolgozhassanak, mivel leginkább így tudják fejleszteni a munkaadók számára is nélkülözhetetlen alapvető munkaerő-piaci személyes és szociális kompetenciáikat, úgymint az együttműködési, problémamegoldó és konfliktuskezelési készséget.

A 30 éves Petra például egy hét után már menekült vissza az irodába. – Az első napom otthon nagyon jól telt, élveztem, hogy senki nem tart fel ostoba pletykákkal vagy panaszkodással, de a hét közepén már majd megőrültem, annyira hiányzott a társaság – meséli tapasztalatait a lány, aki így jött rá arra, hogy sokkal rosszabbul viseli a magányt, mint azt valaha gondolta volna. Petrának szerencséje volt, mert a főnöke eleve próbaidőnek fogta fel az első hetet, így mikor a lány meggondolta magát, gond nélkül visszatérhetett.

Szabolcs viszont nem adta fel: a 25 éves ügyfélkapcsolati menedzser hamar rájött, hogy a szabadidejét épp úgy be kell osztania, mint a munkaidőt, és ha nem akarja, hogy emberi kapcsolatai ellaposodjanak, rendszeresen be kell iktatnia a közös programokat a munkatársaival is.

A karrier-tanácsadó szerint a társasági élet a munkahelyen még akkor is fontos, ha nincs idő mély beszélgetésekre, mert a mozgolódás, az egymástól átvett minták, ellesett ötletek, a kis pletykák és az újdonságok éberen tartják a figyelmet és inspirálóan is hatnak. Az inspiráló környezet és személyek (munkatársak, ügyfelek) kellenek ahhoz, hogy a feladatok ne váljanak unalmassá.

A tartós távollét azonban nem csak a pszichére hat kedvezőtlenül, még azok is pórul járhatnak, akik jól viselik az egyedüllétet, mert kikerülve a kollégák és a vezetőség figyelméből, előfordulhat, hogy az otthonról dolgozó munkatársról egyszerűen megfeledkeznek bizonyos döntések meghozatalánál, új projektek indításánál vagy egy megüresedett pozíció betöltésénél. Ezért fontos, hogy aki időlegesen távmunkában dolgozik, minden esetben nagy figyelmet fordítson a munkahelyi kapcsolatai fenntartására, ápolására. A távmunkára való alkalmasság nem csak karakterbeli, hanem életkori sajátosság is lehet. Pályakezdőknek éppen ezért nem biztos, hogy jó ötlet a távmunka elvállalása, de Pálfay Erzsébet a tapasztaltabbaknak sem ajánlja hosszú távon. Az otthoni munkavégzés inkább bizonyos élethelyzetekben, egy-egy időszakban jelent megoldást, például ha egy anya inkább otthon maradna kicsi gyermekeivel, ha ápolásra szoruló családtagról kell gondoskodni, vagy maga a dolgozó lábadozik, távolra költözés után, de nyugdíjhoz közeledve vagy a főiskolai évek alatt is sokan választanák saját otthonukat az iroda helyett.

Család és egyéb állatfajták

Bár sokan, főleg a harmincas-negyvenes korosztályba tartozó nők épp a család miatt szeretnének otthonról dolgozni, azért a hazai csapat is tud fejfájást okozni.

Klaudia, 22 éves hirdetésszervező messze lakik a munkahelyétől, ezért a hét két napján otthonról dolgozik, és rendszeresen összetűzésbe kerül édesanyjával, aki azt hiszi, ha a lánya otthon van, akkor biztos álló nap a lábát lógatja, tehát nyugodtan elvégezheti a házimunkát. Klaudia hiába tiltakozik, hogy egész nap telefonált, e-mailezett és szerződésekkel bajlódott, az asszony csak annyit lát, hogy amikor délután hazaért, a száraz ruha még mindig nincs beszedve.

– Négykor végzek, anyu fél ötre ér haza, és nem érti, miért nem csillog-villog a lakás. Azt mondja, csak tíz perc az egész, de ha mindent megcsinálnék, amit elvár, az másfél óra lenne. Csak egy pici türelmet kérnék, amíg kifújom magam, de ő azt hiszi, aki nem jár be, az nem is dolgozik.

Az ilyen esetek elkerülése végett, de minden más kellemetlenség kiküszöbölésére a karrier-tanácsadó azt javasolja, hogy elsőként mindenki tisztázza le saját magával, aztán a közvetlen környezetével, hogy miként fogja megszervezni a napjait. Otthoni környezetben, ahol nem kell tartani a munkatársak és felettesek vizsla pillantásaitól, könnyebb elúszni a feladatokkal, pláne, ha a család sem tartja tiszteletben a munkaidőt.

Pálfay Erzsébet szerint jó ötlet például egy helyiséget vagy akár csak egy sarkot irodásítani, elszeparálni a család életterétől. Ez motiválóan hat, és a család számára is jelzésértékkel bír: ha anya az asztalánál ül, vagy becsukja az ajtót, akkor dolgozik, ezért nem szabad zavarni.

Nincs munkaidőm, ezért állandóan dolgozom

A döntési szabadság és a rugalmas időbeosztás elsőre nagyon vonzó lehetőség, ám a külső fegyelmező tényezők hiányában, vagy a gyenge időgazdálkodásuk miatt, sokan átesnek a ló túloldalára, és munkaalkoholistákká válnak. Ez a veszély különösen azokat fenyegeti, akik nagyon szeretik a munkájukat, és a zavaró tényezőket kiiktatva annyira belemerülnek, hogy le se tudnak állni. De aki gyakran, ötletszerűen megszakítja a munkát, gondolván, hogy úgyis előtte áll még az egész nap, azzal is megeshet, hogy álmos hajnalon még mindig az íróasztala fölé görnyedve próbálja behozni magát. Ez akkor szomorú, ha épp a család miatt marad valaki otthon, és így még annyi ideje sincs rájuk, mint korábban. A problémát egy feszes időbeosztással, napi-heti munkatervezéssel lehet megoldani, illetve azzal, ha otthon is betartjuk a munkaidőt. A napot fel lehet osztani egy délelőtti és egy esti műszakra akár, így a nap közepén van idő más fontosabb dologra, illetve személyre is.

Az otthon dolgozó „nem látszik” – kimaradhat a döntésekből
Az otthon dolgozó „nem látszik” – kimaradhat a döntésekből
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.