A munkahelyváltás trükkjei

Napjaink munkaerő-piaci viszonyai miatt sok szó esik a kirúgásról, tömeges leépítésről, és mind kevesebb az önkéntes munkahelyváltásról.

Támogatás a „túlkorosakért”

A kormány múlt heti döntése alapján, a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül 60 milliárd forint támogatáshoz juthatnak a hátrányos helyzetű munkavállalók a következő négy évben – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Feszült, kiégett dolgozók

A tulajdonosok és felsővezetők kezdik belátni, hogy a kiégett, feszült dolgozók sohasem lehetnek igazán jó munkaerők.

Neves kutató havi 101 ezerért

Kezdjem azzal, hogy idén februárban Talentum díjat kapott? Vagy azzal, hogy néhány éve L’Oréal-UNESCO-ösztöndíjat nyert? Vagy esetleg azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Lendület pályázatának is egyik idei nyertese? – mert számos egyéb elismerése mellett ezeket is birtokolja Fekete Andrea.

Karrierépítés idegenben

Személyes indokok, áthelyezés, munkanélküliség: sok oka lehet annak, hogy valaki országon belül költözködik.

 

Jó állásért a világ végére is

Minden harmadik magyar munkavállaló hajlandó lenne külföldre költözni egy jobb állásért – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet nyár elején közzétett felméréséből, amellyel a nemzetközi alkalmazotti elkötelezettséget vizsgálták.

Elsősorban a fiatal, a magasan képzett, jellemzően az építő- és a feldolgozóiparhoz köthető területeken tevékenykedők állították: hajlandóak más országban dolgozni.

A nemzetközi adatok tanúsága szerint huszonkilenc országból tizenhétben az emberek több mint egynegyede költözne jobb állás reményében.

A Kelly Services Workforce Index-felmérése szintén azt bizonyítja, hogy magas a mobilitási hajlandóság: a 2010 októbere és 2011 januárja között készült kutatás szerint a magyarországi válaszadók – 7500 munkavállaló – majdnem háromnegyede mozdulna az ideális munkahelyért.

Sokan akár másik kontinensre is készek lennének elköltözni: Európa 63 százalékuk számára a legkívánatosabb célpont, Észak-Amerikát 17, Ázsiát 7, Dél-Amerikát és a Közel-Keletet 2-2 százalék, Afrikát pedig egy százalékuk jelölte meg. A férfiak inkább hajlandóak költözni, mint a nők.

„A korábban meghatározott térséghez vagy országhoz kötődő készségek, ismeretek ma már a világ számos pontján hasznosíthatók. A mobilitás egyre fontosabb szerepet játszik a karrierépítésben. Az olyan gyorsan bővülő ágazatok, mint a pénzügy, az egészségügy, a természettudományok vagy a mérnöki, műszaki területek, ma már világszerte kínálnak kecsegtető karrierlehetőségeket” – hívta fel a figyelmet Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.