Keresd a síró lányokat!

– Szia, tessék, itt egy karszalag, ha ezt megmutatod, ott hátul, a fehér sátorban kapsz egy muffint – köszönti a kapuban álló lány csicsergő hangon a Pont Ott Partira érkezőket.

Kinek sikerül végleg megfognia a hallgatókat?

Túl sok a felsőoktatási intézmény Magyarországon – halljuk az utóbbi évtizedben egyre gyakrabban a felsőoktatás prominenseitől.

Mobilisak a közgazdászhallgatók

A Budapesti Gazdasági Főiskola elsőéves hallgatóinak csaknem fele – 42 százaléka – szeretne külföldön is tanulmányokat folytatni, minden második gólya pedig az alapképzés után mesterszakot is végezne.

2011. évi ponthatárok

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők korlátlan számú jelentkezési lapot adhattak be, de csak egy helyre vehetők fel.

Többen fizetnek az idén

Bár az idén kevesebben juthattak be államilag támogatott képzésre, összességében mégis majdnem ugyanannyian – csaknem 98 ezren – nyertek felvételt a felsőoktatásba a csütörtöki ponthúzás után, mint tavaly.

 

Spórolni kell, de megéri

Elsősorban a nyelvtanulás miatt mentem ki, de vonzott az ország, a kultúra, az új élmények – sorolja a 27 éves Bianka, aki korában egy évet töltött az olaszországi Veronában Erasmus ösztöndíjjal.

Azt mondja, hogy amikor kiment, csak alapszinten beszélt olaszul, sokat értett a nyelvből, de nem nagyon mert megszólalni. Amikor viszont egy év után hazajött, szinte azonnal letette a felsőfokú nyelvvizsgát.

Jelenleg ügyvédi irodában dolgozik, ügyvédjelölt. Az Olaszországban tanultakat a munkája során nemzetközi adásvételi ügyeknél használja és a szakdolgozatát egy kint megismert témából írta. – Az ott töltött idő hasznát akkor is érzem, ha például olyan ügyféllel kell dolgoznom, aki abból a kultúrkörből származik – teszi hozzá. A külföldi egyetemi ösztöndíjakkal foglalkozó két legismertebb magyar szervezet a Tempus Közalapítvány és a Magyar Ösztöndíj Bizottság.

A Tempus Közalapítvány bonyolítja a legnagyobb létszámú kiutazást Magyarországról, elsősorban az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának keretében. Hozzájuk tartozik az Erasmus is, a legismertebb nemzetközi ösztöndíjprogram. Csak az előző tanévben több mint 4100 magyar diák tölthetett „erasmusosként” 3–12 hónapot valamelyik európai ország egyetemén.

– Ahhoz, hogy valaki pályázhasson a tanulmányi ösztöndíjra, a legfontosabb, hogy be legyen iratkozva valamelyik hazai egyetemre vagy főiskolára és legyen két lezárt féléve. A külföldi szakmai gyakorlat esetében még a két lezárt félév sem feltétel –mondja Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány koordinátora. Hozzáteszi: ezen kívül az egyes egyetemeknek lehetnek külön feltételeik is, például jó tanulmányi előmenetel, kiváló nyelvismeret, kellő motiváció az utazás előtt, ezeket is teljesíteni kell.

Ami a nyelvtudást illeti, Bokodi Szabolcs szerint nélküle nem érdemes nekivágni, hiszen mindenki vagy az adott ország nyelvén vagy angolul hallgatja majd az előadásokat. A nyelvvizsga nem mindenhol feltétel, inkább a valós nyelvtudást nézik.

– Ha valaki legalább társalgási szinten beszéli az oktatás nyelvét, az már kiindulásnak elég lehet, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy külföldön rendkívül gyorsan fejlődik a tudás – állítja.

Másképp sem árt felkészülni az Erasmus-programra. Az ösztöndíj összege átlagosan 350-370 euró havonta, a havi költségek pedig 500-600 euró körül vannak, ezért érdemes előre spórolni a kint töltött hónapokra.

– Tandíjat nem kell fizetniük a hallgatóknak, és külföldi tanulásuk idején is rendelkezésükre áll a hazai diákhitel, továbbá jogosultak az itthoni ösztöndíjukra is – sorolja Bokodi Szabolcs. A tapasztalatok szerint a család támogatása a legfontosabb, de a hallgatók többsége gyűjt pénzt az utazás előtt, sokan külföldön is dolgoznak a tanulás mellett. (Ezt legálisan megtehetik, ugyanolyan jogokkal, mint a fogadó ország diákjai.)

A magyar hallgatók közül az üzleti, társadalomtudományi, bölcsész és jogász szakokon tanulók a legmobilisabbak, közülük utaznak ki a legtöbben Erasmus-ösztöndíjjal. A legnépszerűbb Németország (ide 762 diák utazott ki tavaly), majd Franciaország és Olaszország. Bokodi Szabolcs szerint az, hogy Németországba ilyen sok magyar hallgató utazhat, egyrészt a hagyományosan szoros gazdasági és kulturális kapcsolatoknak, másrészt a német kormány intenzív nemzetközi mobilitási politikájának köszönhető. Hozzánk is Németországból jön a legtöbb erasmusos hallgató: az előző tanévben érkező közel 2500 külföldi diák közül 372 volt német.

A jövőre 25 éves Erasmus-ösztöndíjprogram három éve egészült ki a szakmai gyakorlatra utazás lehetőségével. Tavaly már 700 magyar diák utazott Nyugat-Európába, hogy 3–12 hónapot gyakornokoskodjon egy cégnél vagy egy kutatóintézetben. Az ösztöndíj összege ebben az esetben kicsit magasabb, átlagosan 400 euró egy hónapra. A cégektől fizetés a gyakornoki munkáért nem feltétlenül jár, tehát ebben az esetben sem árt utazás előtt spórolni.

– A diákok közül egyre többen ismerik fel, hogy mekkora előnyt jelenthet nekik később, ha elmélyítik szakmai nyelvtudásukat. Nem is szólva arról, hogy milyen jól mutat az önéletrajzban a külföldi szakmai tapasztalat – fűzi hozzá Bokodi Szabolcs.

A Tempus Közalapítványnál működő másik ismert ösztöndíj a CEEPUS. Ennek különlegessége, hogy középés kelet-európai országokba utaztatja a magyar hallgatókat, például Albániába, Szerbiába vagy Montenegróba, ahová nyelvi kurzusra vagy nyári egyetemekre is várják a diákokat. A CEEPUS segítségével évente körülbelül 400 magyar hallgató utazhat.

-
FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.