Luxustréning a szállodában

– Barbárokat alkalmaz? – szegezte a világ legnagyobb luxusipari vállalata, a Louis Vuitton Moët Henessy egyik francia elnökségi tagja a kérdést honfitársának,Mireille Guilianónak, az LVMH leányvállalatának, a Veuve Clicquot pezsgőgyár igazgatójának.

Magyar valóság

Az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme: bruttó 155 ezer forint.

Fiatal kutatók túlélő üzemmódra kapcsolva

A szaporodó anyagi problémák és az egyre szűkösebb lehetőségek miatt csökken a kutatói pálya vonzása a fiatalok körében, illetve nő a külföldi munka csábereje.

A vezetők ötöde olvas rendszeresen szakkönyvet

A KPMG–BME Akadémia és a Tudatos Vezetés tanácsadó cég tavaly csaknem 320 válaszadó közreműködésével, egy online kérdőív segítségével felmérést készített a hazai vezetők önképzési szokásairól.

Menedzserek az iskolapadban: a tanulás válsága és a válság tanulása

Memetikát is tanulnak majd a Kürt Akadémia szeptemberben induló Üzleti Gondolkodó Iskolájába jelentkezők. Az új tudomány alapjait – melynek állításait máig sokan vitatják – Richard Dawkins brit etológus fektette le 1976-ban. Az elnevezés a mimézis, vagyis utánzástan, valamint a genetika, azaz az örökléstan szó kombinációjából ered.

 

Magyar vagy külföldi kurzus?

– Ami a képzések közötti választást illeti, az igencsak divatvezérelt: nem jelenthető ki, hogy a külföldi kurzusok népszerűbbek lennének a hazaiaknál, inkább a nagy nevek számítanak – véli Tomka János. Csíkszentmihályi Mihály, David Norton vagy Bill Clinton neve biztosíték, hogy egy-egy előadóterem dugig megtelik, de ugyanerre egyetlen közepesen ismert magyar vagy külföldi előadó sem vehet mérget, ha mégoly kiváló is a maga szakterületén.

Frankó Csuba Dea tapasztalatai szerint egy külföldi előadó neve csak akkor jelent előnyt, ha igazi nagyágyúról van szó. Egy ismeretlen külföldi név kevésbé cseng jól, mint egy ismert magyar előadóé. Vannak hallgatók, akik a papír erejében hisznek, vagy egyszerűen arra van szükségük ahhoz, hogy továbbléphessenek karrierjükben. Ők jellemzően egyetemekre mennek tanulni, és másod-, harmaddiplomákat tűznek ki a falukra. Mások a tudás megszerzésében hisznek. Ők jellemzően már rendelkeznek a szükséges diplomákkal, gyakorlatias megközelítésű emberek, és választásukat az határozza meg, hogy inspiráló közösségben akarnak érdekes dolgokat tanulni, amiket aztán szinte azonnal alkalmaznak is a gyakorlatban.

– Egy külföldi kurzus csak nagyon szűk körben presztízskérdés. Ezeken már sokan rájöttek, hogy a nyelvtudásuk mégiscsak hagy kívánni valót maga után – teszi hozzá Fekete István. Szerinte voltak, akik az effajta tanfolyamokat eredetileg azért választották, mert itt lehetett elkülönülni a hazai kollégáktól, és nem kellett takargatni az esetleges szakmai hiányokat, hiszen még mindig sok az olyan vezető, akit zavar, ha szakmai kérdésekben nála képzettebb, hozzáértőbb beosztottjai vannak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.