Féregirtás

1.

Hév nyári nap

Fülledt kora nyár van, hétköznap dél, a szentendrei HÉV unottan csattog Budapest felé, a fogszürke tájban nagy, színes harapások a plázák, a raktár- és áruházak.

Kundera huszonhárom karátos aranyban

Bár nagyobb elismeréssel aligha számolhat, Milan Kundera, a Párizsban élő és már jó ideje csak franciául publikáló, cseh nemzetiségét azonban soha meg nem tagadó író szerint „a siker máshol van”. Vagyis nem abban, hogy kiadója, a Gallimard gondozásában a La Pléiade parádés sorozatában Dosztojevszkij, Camus, Borges, Faulkner és mások után most az ő életműve is megjelent.

Több mint összeesküvés-elmélet

Tizennégy évvel Szlávy Bulcsú meggyilkolása, és hét és fél évvel holttestének megtalálása, feltételezett gyilkosának elfogása után még nincs elsőfokú ítélet.

Eutanázia Magyarországon

Az évente bekövetkező mintegy százezer hazai haláleset csaknem felénél döntő szerep jut az orvosi elhatározásoknak, amelyekről azonban lényegében semmi sem tudható.

 

Hofi köztünk van

Az idei POSZT-on a legjobb rendezés díját nyert előadás, a Parasztopera egyik szinte szállóigévé lett bemondásáról kiderült, eredetileg Hofitól való. Hofi köztünk van, akkor is, ha nem gondolunk rá, ha éppen eszünkbe sem jut. Ki tudja, hányszor idézzük öntudatlanul? Így nyilván köztünk marad akkor is, amikor már a nevére, arcára, működésére senki sem fog emlékezni. Amikor könyvtárak és archívumok mélyén fog lappangani az ember, a színész, az énekes, a parodista, a kabaré nem régi óriásának az emléke. Mint elődei, egykori regösök, vásári komédiások, népénekesek, a nemzeti emlékezetben túlélheti a kodifikált, az iskolában tananyaggá levő klasszikusokat.

Éppen ma hetvenöt éve született, csaknem évtizede halott. Hoffmann Géza Kőbányán ismerkedett az élettel, és a művészettel is. Amatőr színjátszóként, majd Rózsahegyi Kálmán iskolájában próbálkozott a színészettel. A főiskolára háromszor nem vették föl. Szendrő József, a remek komikus és jó szemű színigazgató viszont fölvette Debrecenbe, művésznevét is tőle kapta. De igazán nem lett belőle színész. Parodistának érezte magát, néhány év után el is hagyta Debrecent. ORI-engedéllyel az országot járta. Vidéki művelődési házakban tanulta ki, hogyan kell megfogni a közönséget, és alighanem ugyanezeken a helyeken ismerte meg alaposan a Kádárkor Magyarországát. Ami kisebb tehetségek, kevésbé erős egyéniségek számára az ambíciók, az álmok, az ábrándok temetője lehetett, az neki iskola volt, ismeretszerző tanfolyam és gyakorlóterep.

Közismert 1968 szilveszterén lett, amikor a rádiókabaréban elhangzott az akkoriban roppant népszerű táncdalfesztivált parodizáló műsora. Komlós János azonnal szerződtette is a Mikroszkóp Színpadra, ahol 1982-ig, tehát Komlós halála után még két évig maradt. Ezután haláláig a Madách Kamarában lépett fel saját műsorával.

Mélyen értette korát, korának Magyarországát, magyar embereit. A létező szocializmus eszméit és valóságát, reményeit, hiteit és kiábrándulásait fogalmazta kabaréjelentekké, magánszánokká, egész estét betöltő műsorokká. Nem röhögtető volt, aki élcekkel csiklandozza a publikumot – az életükkel szembesítette a nézőket. Mondhatjuk, leleplezte a kor álságait, hazugságait, meg azt is mondhatjuk, hogy ezt mindig bizonyos határig tette, fogalmazhatunk úgy is, hogy szelepfunkciót töltött be: röhögés által vezette le a gyülemlő indulatokat. Ám éppen ezzel találta telibe a korszellemet. Hofi műsoraiban a nómenklatúrán belül és kívül mindenki magára ismerhetett. Kádárt is parodizálhatta. Igaz, mert megengedték neki. De azért engedték meg neki, mert egyrészt népszerűsége kikényszerítette, másrészt mert az éppen belefért a puha diktatúra politikai érdekrendszerébe. Hofi ha nem is teremtette, de megtalálta azt a lényegi érzületet, hangulatot, amelyben akkor mondhatni nemzeti egység volt.

Még csak hetvenöt éves lenne, lehetetlen nem eljátszani a gondolattal, mi lenne, mit tenne, ha élne. De válasz nincs. Szobra ma is önmagát nézi, mint Hamlet a koponyát, a Nagymező utcában. Mögötte egykori munkahelye, a Mikroszkóp hol szánalmas, hol tisztes vergődés után épp a minap zárta be kapuit – talán végleg. A nemzeti tudat mélyrétegeiből azonban Hofi hagyatéka kitörölhetetlen.

Szobra ma is önmagát nézi
Szobra ma is önmagát nézi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.