Magyar valóság

Az egészségügyben dolgozók havi átlagjövedelme: bruttó 155 ezer forint. Szlovákiában 23 százalékkal magasabb, havi bruttó 192 ezer forint, Csehországban 42 százalékkal több, havi bruttó 220 ezer forint – a Fizetesek.hu felméréséből, amely keretében az állami egészségügyi ellátásban dolgozók béreit vizsgálták.

A legalacsonyabb az átlagbére a gondozóként, személyi segítőként dolgozóknak: bruttó 106 ezer forint. Alig valamivel több az állami ellátásban dolgozó optikusoké, látszerészeké, ők havi bruttó 113 ezer forintot keresnek átlagosan, a masszőrök pedig bruttó 115 ezer forintot, a fizioterapeuták 122 ezer forintot. A szociális dolgozók átlagfizetése bruttó 130 ezer forint, a nővéreké bruttó 134 ezer forint. A táplálkozási terapeuta/dietetikus asszisztensek átlagosan bruttó 136 ezer forintot, a szakápolók bruttó 142 ezer, a szülészasszisztensek bruttó 144 ezer, a radiológus asszisztensek átlagosan bruttó 145 ezer forintot keresnek.

A mentőtisztek átlagfizetése havi bruttó 155 ezer, az orvosi laboránsoké 157 ezer forint. A klinikai pszichológusok átlagosan havi bruttó 191 ezer forintért foglalkoznak a betegekkel. A főnővérek átlagfizetése 199 ezer forint. Csupán az orvosként dolgozók átlagjövedelme haladja meg a képzeletbeli bruttó 200 ezer forintos küszöböt: az orvosok (szakterülettől függetlenül) az állami intézményekben átlagosan havi bruttó 218 ezer forintért segítik a gyógyulást, a fogorvosok átlagosan havi bruttó 225 ezer forintért foglalkoznak fogaink egészségével. Figyelemre méltó adat, hogy a különböző munkakörök közül az állatorvosok havibére a legmagasabb: bruttó 239 ezer forint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.