Bodzavirágzás
A bokorrá vagy kis termetű fává terebélyesedő évelő a pézsmaboglárfélék családjába tartozik, és Magyarországon is őshonos. Fehér, erősen illatos bogernyői májusban, júniusban nyílnak, ilyenkor gyűjtik a botanikában és herbáriában jártasak, leginkább teának és szörpnek. A bodza hatóanyagai – szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok – izzasztó és lázcsillapító hatásúak, a kiválasztás során segítik a káros anyagcseretermékek eltávolítását. Emiatt teája az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses megbetegedések enyhítésére. Immunerősítő és vértisztító hatását régóta ismerték, bőrkiütésre és hámosításra is alkalmazták gyökerét és virágát. Friss, vékony kérgéből vagy az ágvégekből készült főzetét régen vízkór és túlzott elhájasodás esetén – ma azt mondanánk, fogyókúrára – és hashajtásra javasolták a füveskönyvek, zsurlófűvel és édesgyökérrel kombinálva.
Ha szárítani szeretnénk, a virágzatot száraz időben szedjük, mégpedig akkor, amikor a bogernyő szélén lévő virágok már kinyíltak, a középsők viszont még bimbósak. Hatékony drognövényről lévén szó, a bodzát ne fogyasszuk hőkezelés nélkül, mert nyersen enyhe mérgező hatása van.
Nem kevésbé hatásos a bodza ősszel érő, sötét színű bogyója – már ha hagytunk elegendő virágot a bokron. C-vitamin-tartalma kétszerese a citrusféléknek. Levének nyugtató, fájdalomcsillapító hatását borsmentával, kakukkfűvel kombinálva migrénes fejfájások ellen használták, a friss gyümölcsöt tejjel leforrázva mandula- és torokgyulladás kezelésére készítettek öblögető szert. A nem is kellemetlen ízű préselt bodzalevet ajánlják reumatikus ízületi fájdalmak ellen, ugyanerre százéves receptek a zúzott levelet is javallották gyógyító borogatásként. Az érett szemekbő l préselt és erjesztett bodzabort szíverősítőként kínálták, és az igazi ketchupba is kevernek egy keveset.
KERTI ÉRTÉK
Kevesen tudják, hogy a bodza környezeti szempontból is hasznos növény, mivel nemcsak gyorsan nő és zárt lombjával elnyomja a gyomokat, hanem a levele is hamar lebomlik, így megújítja a gyenge talajt is. Az értő gazdák komposzthoz keverték lehullott levelét az érés gyorsítására. A levélnek a biokertészetben is jut szerep: hatásos rovarűző permetszer készül belő le. Korhadt tönkjén nő az ízletes júdásfül gomba.
BODZASZÖRP
10 egészséges, tiszta helyről szedett bodzavirágot megmosunk.
7 liter vizet egy karikára vágott citrommal és egy kiló cukorral sziruppá forralunk. Beletesszük a bodzát, a tűzről levéve állni hagyjuk egy-két napig. Leszűrjük, üvegbe adagoljuk, és lezárva hűvös, sötét helyen legalább egy hónapig tovább érleljük. Az így készült szörp 1:6 arányban vízzel hígítva fogyasztható.