Nem csak a tigrisek tudják

A társasjátékozás gyerekes dolog – ezt a tévképzetet cáfolja elmúlt 30 éve szinte összes ténykedésével Aczél Zoltán játékfejlesztő, a Gémklub nevű társasjáték szakhonlap, a Ráday utcai szerdai játékklubok és a város egyik legnagyobb kínálatú társasjátékboltjának társalapítója.

Tiszta Amerika

A hírek szerint a minden 16 évesnél idősebb állampolgárnak kipostázott kampánylevél 800 millió forintba került. Ennek kevesebb mint századrészéért, 5 millióért lehetett volna olyan kutatást csinálni, amely értelmezhető információkat ad a propagandaanyag által érintett, amúgy igen fontos mindennapi kérdésekről.

Vámpírok és brókerek

Paul Bettany sokadszor játszik papot, de vámpírokkal (csuhában) most küzdött meg először.

Vasárnap

Vasárnap van.

SMS

A maszturbációval nincs semmi probléma, a folyamat mindössze a végtermék miatt veszíti el nemességét – magyarázza a pultot támasztó kerekfejű fiú egy molett lánynak, aki föltűnő érdeklődéssel hallgatja a monológot.

 

A diagnózist illetően

A kilencvenes években volt a városban egy hosszú hajú, izmos ember, aki az utcán állandóan futott, eltökélt és határozott, sőt szigorú képpel futott, akár reggel volt, akár este, hétköznap vagy hétvége, ezt az embert nem lehetett nem futva látni.

Mindig ugyanabban a gyors, egyenletes iramban loholt a kinyúlt kék trikójában és a csíkos melegítőalsójában, így hát idővelmár nagyon jól ismertem látásból, s meg voltam győződve róla, hogy bolond. Nevettek rajta, s néha beszóltak neki a járókelők, előfordult az is, hogy a parkban ráuszítottak egy kutyát, de ő a kurjantásokra és a heccelésekre nem reagált, rezzenéstelen tekintettel rohant tovább.

Nem nézett soha senkire, hanem a tekintetét mereven előreszegezte, s mintha az lett volna az arcára írva, hogy ő nem egyszerűen csak edz, nem a testét tartja formában, s nem is jókedvűen, örömből és fölszabadultan fut, hanem valamire készül. Biztosan egy emberpróbáló, veszélyes és nem mindennapi akciót tervez, amelynek sikeres végrehajtása nem az ő diadalát, hanem a mi vereségünket jelenti majd.

Amikor azt a bizonyos kutyát ráküldték, akkor sem csinált semmit, pontosabban szólva ugyanazt csinálta, amit máskor: szedte a lábát a park gyöngykaviccsal fölszórt sétányán, s eltűnt a fák között, s nemhogy nem állt meg védekezni, de nem is gyorsított, egykedvűen elnyargalt a kutya elől, talán észre sem vette, nem törődött ő semmivel.

Emlékszem, hogy egy vasárnap, amikor a sétálóutcán fagylaltoztunk, s szokása szerint föltűnt ez az ember, s mi szokásunk szerint értetlenül bámultuk, anyukám egyszerre csak odafordult a nagymamámhoz, s azt mondta neki, mintegy magyarázatképpen:

– Látja, mama? Ez az ember mindig úgy fut, hogy szalad.

Ezen akkor persze nevettünk, micsoda megfogalmazás, hogyan is ne szaladna, aki fut.

Az volt benne a legrosszabb, hogy nem tudtuk, hogy ez a titokzatos ember vajon miért csinálja.

Furcsa tűz lobogott a szemében, amit persze a mi hitünk parazsa táplált, abbéli mély meggyőződésünk, hogy ez az ember nem sportoló, hanem őrült. Mi más lehetne, gondoltuk, ha egyszer soha meg nem áll. Ha piros lámpát kapott a kereszteződésben, szét se nézett, csak átrohant a zebrán, igaz, láttam egyszer megtorpanni is, de akkor is emelgette a térdét, majd ide-oda szökdécselt, míg zöldre nem váltott a lámpa, s azután nekiiramodott megint.

Aztán nem láttam éveken át, valahogy kikopott a város életéből, mint egy öreg autó: az egyik nap még ott futkározott közöttünk, másnap meg már nem.

Nekem azonban föl sem tűnt, hogy eltűnt. Akkor vettem észre csak, hogy nem volt velünk, mikor a minap újra megláttam.

A pszichiátria belső udvarán üldögéltem, vártam a soromra, s közben a haragos fákat nézegettem, ahogy egymást taszigálva nyújtózkodnak és kapkodnak levegőért, amikor kivágódott ez az ember az üvegajtón egy szál pizsamaalsóban, s futni kezdett a kertben körbe-körbe, egyenletes tempóban, ahogy szokott. Ahogy régen is futott.

A haja megőszült ugyan, de ugyanolyan hosszan lobogott utána, mint annak idején, s a szemében ugyanaz a tűz lángolt, mint amit beleláttam régen.

Megbabonázva bámultam rá, mint egy halottra, aki a szemem láttára életre kelt, mire a padon megszólalt mellettem egy idős, flegmatikus, alighanem alaposan benyugtatózott bentlakó:

– Bolond – s rámutatott a halottra. –Ápolják évek óta, de nem javul.

Nahát, néztem az orrunk előtt elrohanó ember után, hiszen akkor a diagnózist illetően a magyar nyelvnek volt igaza.

Ez az ember tényleg úgy futott, hogy szaladt, nekifutásból elszaladt a saját élete elől, volt esze, s időben kiszállt a versenyből, és mi soha nem fogjuk megtudni már, hogy hová jutott vajon, s hogy milyen messzire juthatott volna, ha annak idején egy helyben marad, mint a gyöngykavicsok között csikorogva türemkedő fák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.