Na és?

Ismét keményen kritizálja Magyarországot a velencei bizottság. Az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete az új alaptörvény kapcsán második alkalommal is több aggályának adott hangot. Korábban – a magyar kormány kérdéseire válaszolva – az alkotmányozási folyamat átláthatatlanságát, a túlzott sietséget meg a kormányoldal és az ellenzék közötti konszenzus hiányát kifogásolták, most pedig a testület tartalmi kérdésekben fogalmazta meg észrevételeit.

A bizottság a csütörtökön nyilvánosságra hozott véleménytervezet szerint úgy látja, hogy az alaptörvény a jelenlegi többség hatalmának bebetonozását szolgálja, és túl sok kérdést hagy a sarkalatos törvényekre. A tanácsadó testület nemtetszését fejezi ki az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbítása, a Költségvetési Tanács összetétele és szerepe, valamint a preambulum tartal ma miatt is. A Fidesz persze nem érti, hogy a nagy tekintélyű grémiumnak mi a baja a kitűnő dokumentummal. Legalábbis Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság volt elnöke úgy látja, hogy a bírálatok teljességgel megalapozatlanok.

Nemigen lehet persze senkinek kétsége afelől, hogy a kétharmados többség nem visszakozik. Inkább visszavág – nemzetközi pénzügyi szervezeteknek és európai testületeknek egyaránt. A gazdasági miniszter tegnap éppen az Európai Bizottságot leckéztette. Pedig nem kevesen úgy látják, ha sokat okoskodunk, akár még rá is fizethetünk. De ez nem zavar senkit a kormányközelben.

A velencei bizottságtól viszont egyetlen fillért sem remélhetünk. Ők legfeljebb megsértődhetnek.

Na és?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.