Szendvicsgeneráció kettős nyomás alatt

Nem győzöm a lányom és anyám kívánságait – kezdi az ötvenöt éves Kata. Édesanyja közel jár a nyolcvanhoz, régóta özvegy.

Nemrég két műtéten is átesett, azóta segítségre szorul. – Hetente többször felmegyek hozzá, viszek neki enni, kiváltom a gyógyszereit, de így is kevesli a rá fordított időt.

Csakhogy eközben a lánya és a fia is a segítségére vár. – Gyakran megkérnek, hogy vigyázzak az unokáimra, amit hetente egyszer meg is teszek. Mégis úgy érzem, nem vagyok elég jó nagymama – panaszolja. Kata szerint a nyár lesz a legnehezebb. Az óvoda hetekre bezár, közben az anyja is számít rá, de a munkahelye, ahol félállásban dolgozik, nem zár be.

Ilona ötvenéves, de a gyerekei még – legalábbis anyagi értelemben – nem felnőttek, egyetemre járnakés otthon laknak. – Boldog vagyok, hogy a szüleim élnek és viszonylag egészségesek. Az én koromban ez ritkaság. Annak is örülök, hogy a gyerekek még velünk laknak, de egyre kevésbé győzöm energiával, hogy szinte mindenkiről nekem kell gondoskodnom – meséli Ilona, aki teljes állásban dolgozik, és folyamatosan aggódik, hogy idő előtt küldik nyugdíjba. – Nem keresek rosszul, szeretnék még egy ideg félretenni. Mégis úgy érzem, hogy rezeg a léc, mert nem tudok versenyezni a fiatal, gyermektelen kollégákkal, akik gond nélkül bent tudnak ülni este nyolcig.

– Nem véletlenül hívják szendvicsgenerációnak ezt a korosztályt, rendkívül erős kettős nyomás alatt vannak – állítja Törőcsik Mária trendkutató. Mint mondja: a kutatások szerint az ötvenesek vásárolják a legtöbb gyógyterméket. – Nyilván nemcsak maguknak veszik, hanem az idősebb generációnak is.

Ami a terhek elosztását illeti, Törőcsik Mária szerint a nőkre inkább a napi feladatok menedzselése, a férfiakra meg az anyagiak előteremtése hárul, az érzelmi nyomás pedig mindkét nemen nagy. – Az a bizonyos idilli nyugdíjas állapot egyre későbbre tolódik. Sőt talán el sem jön – mondja.

Ráadásul a munkáltatók nem szívesen dolgoznak olyanokkal, akiken nagy a magánéleti nyomás. Ez ugyanúgy igaz az ötvenesekre, mint a kisgyerekesekre. – Az ötvenes generáció ráadásul kezd fizikai problémákkal küzdeni, és több munkahelyi helyzetet éreznek méltánytalannak, bántónak, mint a fiatalabbak – sorolja a nehézségeket a trendkutató.

– Kell tudni nemet mondani,és meg kell tanulni felállítani egy prioritási sorrendet – ajánlja Szász Kata életvezetési tanácsadó. Aki nem sorolja a legfontosabbak közé az önmagára, saját feltöltődésére fordított időt, az előbb-utóbb másoknak sem tud segíteni. – Sokaknál, nemcsak az ötveneseknél látom, hogy mindenhol százszázalékosan akarnak teljesíteni, aminek az lesz a következménye, hogy végül sehol nem tudnak – teszi hozzá. Éppen ezért a legfontosabb tanácsa az Ilonához hasonló gondokkal küzdőknek, hogy néha igenis tegyék félre mások problémáit, és szánjanak egy kis időt saját maguk építésére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.