Nyelvtanulás az unokával

Üzletemberek kamasz unokával és nagymamakorú nők barátnőkkel – nagyjából ilyenek a tipikus diákok az ötven felettieknek meghirdetettkülföldi nyelvtanfolyamokon.

Tanulni sohasem késő: a nyelviskolák kínálatában már Magyarországon sem újdonság az 50+ korhatárral meghirdetett kurzus, jellemzően angliai és máltai helyszíneken. A külföldi nyelvtanulás a megcélzott korosztály igényeihez igazítva sok kulturális és szabadidős programmal van tarkítva.

Ötven felettieknek legalább félszáz honi cég hirdet speciális, többnyire újrakezdő kurzust. Az árak változóak, attól függően, hogy mit tartalmaz a csomag. Átlagosan hetente 150 ezer forintos díjjal lehet számolni. A jelentkezők többsége 50-55 éves, de szinte minden csoportban akad néhány hatvanas éveiben járó is.

A kései nyelvtanulók motivációja különböző, az egyik kategóriába tartoznak azok a jól képzett, nagy tudású szakemberek, akik olyan fontosak a cégüknek, hogy készek a taníttatásukra nem keveset áldozni – mondja a Big Ben Kft. munkatársa, Kömley Olga . A tapasztalatok szerint egy 4-6 hetes kinti kurzus elég ahhoz, hogy az újrakezdők gátlások nélkül tudjanak kommunikálni idegen nyelven.

Az 50+-os nyelvtanfolyamokon egyre több nagypapa vesz részt tinédzserkorú unokájával együtt. Érdekesség, hogy a LingVist Oktatásszervező és Nyelvi Utaztató Kft. vezetője, Goldmann Róbert viszont arról számol be, hogy náluk szinte kivétel nélkül nők jelentkeznek az ötven felettieknek meghirdetett tanfolyamokra. A tanulni vágyók egy részét egy késői pályamódosítás esélye vagy éppen a munkahelyféltés motiválja. Utóbbiak a jól képzett, idegen nyelveket beszélő fiatal kollégákkal szemben akarják felvenni a versenyt, pontosabban megelőzni azt, hogy nyelvtudásuk hiányára hivatkozva esetleg elküldjék őket munkahelyükről.

A külföldi nyelvtanulás persze korosztálytól függetlenül jó szórakozás. A kínálatban – mondhatni, kizárólag – az angol nyelv szerepel, mert mint Goldmann Róbert nem titkolja, szinte csak az angliai nyelviskolák indítanak idősebbeknek speciális képzést. A franciaországi, olaszországi vagy a spanyolországi intézetek egyelőre nem látnak igazi üzleti lehetőséget az ötvenes-hatvanas diákokban, igaz, a tanulni vágyók is szinte csak az angol iránt érdeklődnek.

Nem véletlenül, akik hajdan oroszt meg többnyire németet tanultak, a mai világban már legfeljebb az angollal szeretnének odáig eljutni, hogy megértsék az interneten fellelhető oldalak tartalmát, vagy megértessék magukat, ha utazgatnak a világban. No meg az is közrejátszik a mai öreg diá kok tudásvágyában, hogy egyre többeknek tanul vagy él külföldön rokonuk, akihez kijárnak. Sőt egyre több nagymama és nagypapa jelentkezik angoltanfolyamra azzal az indokkal, hogy külföldre házasodott gyerekének a gyerekével, azaz a saját unokájával szeretne egy nyelven beszélni. Magyarul: angolul.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.