Kortalan vágyak korosan

Semmi színezgetés, semmi hazudozás – ez jellemzi leginkább az 50 fölöttiek szexualitását. Amiben jóval több a nyitottság, mint harminc-negyven évvel ezelőtt.

Nem vagyunk egyformák, ez különösen érvényes a szexre. Aminek azért rendben kell lennie. Mind a férfiakról, mind a nőkről elmondható, hogy e korban már meglehetősen érettek vagyunk. Ismerjük magunkat, meg tudjuk fogalmazni, hogy pontosan mire vágyunk. Nincs színezgetés, hazudozás. De tudni kell: másfajta ráhangolásra van szükség.

Mindenki pontosan tisztában van azzal is, hogy ötven fölött fizikai akadályok is jelentkeznek.

E ponton élesen különbözik a nők és a férfiak helyzete – avat be bennünket a korosztály gondjaiba a szexuálterapeuta MolnárTamás . – A tesztoszteronszint változása miatt csökken a férfiaknál a szexuális reagáló- és a teljesítőkészség. Ennek következménye, hogy ritkulnak a kezdeményezések, mert nem annyira motiváltak. Ha motiváltak, akkor is hoszszabb előjátékra van szükségük. A nők vágya nem csökken olyan mértékben, mint a férfiaké. Másrészt ma már sokféle segédeszköz, illetve készítmény kapható, amelyeket különösebb prüdéria nélkül használni kell.

A vizsgálatok szerint a nők a harmincas éveikre jutnak el a vágy és a szexuális teljesítmény csúcsára, utána ez lassan csökken. Egy negyvenéves érett aszszony előnyben lehet a húszéves lányokkal szemben.

A név nélkül megszólaló vállalati vezető az elbizonytalanodásról beszélt.

– A vágyaimmal semmi bajnem volt, ugyanúgy megnéztem a libbenő szoknyákat, mint azelőtt. Viszont ritkulni kezdett otthon a szex, mert féltem a kudarctól. Azt mondtam, fáj a fejem, fáradt vagyok. Ráfogtam az egészet a stresszre. Szorongva arra gondoltam, hogy ez tíz év múlva még rosszabb lesz. Aztán úgy döntöttem, hogy még egyszer, utoljára kiélem magam. Úgy tettem, mint tizenéves koromban, amikor a kalandot, és nem életem párját kerestem. Még van öt évem, gondoltam. Bizonyítani akartam, hogy még férfi vagyok.

Pár évtizede egy ötvenéves nő vagy férfi öregebbnek számított, mint ma. Szóba se került a szexuá lis élete (de hogy volt, arról Veres Pál vagy Lux Elvira jóvoltából értesülhettünk). A társadalmi, kulturális kommunikáció sokat változott. Molnár Tamás szerint elődeink is ugyanúgy szeretkeztek ötven fölött, csak kevésbé vállalhatták fel.

– A nők máshogy zárják a kaput – jegyezte meg a szexológus –, mert a klimax idején ingerlékenyebbek, kiszámíthatatlanabb a ciklusuk, és hektikus a vágyuk, de a menzesz megszűnése felszabadító hatású. Hangulatuk, lelki életük kiegyensúlyozottabb lesz. Nincs szükség fogamzásgátlásra sem, miközben ugyanannyira képesek élvezni az együttléteket, mint korábban. Érdekes, hogy erről még a fiatalok is azt gondolják, hogy a nyugdíjasoknak eleve nincs szexuá lis vágyuk, szexuális képességük. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a férfiak teljesítőképessége csökken, a nők szerencsésebbnek tűnnek. Csakhogy nem találnak maguknak partnert. Egy férfi, ha megözvegyül vagy elválik, kevésbé motivált az összeköltözésre. Barátnőt ugyan el tud képzelni, de meggondolja az együttélést. Egy nő társat keres, aki támasza lehet. Akivel megjelenhet a társaságban.

Sokféle változás jellemzi a szexről való beszédet is, noha szókincsünk vulgáris vagy éppen okoskodóan tudományos. Mégis könnyebb a tájékozódás, mint korábban. A nyitottság fő oka az internet. A közösségi oldalakon egyszerűbb a kapcsolatteremtés és a párkeresés.

A problémamegoldás folyamata Molnár Tamás szerint a szembesüléssel kezdődik. A párok úgy, ahogyan képzelik, nem tudnak szeretkezni. Elkezdenek tűnődni, és körbenéznek, mások hogy vannak ezzel. – Ha valaki odáig jut, hogy házilagos módszerrel nem tudja megoldani a gondját, orvoshoz kell menni. De kihez? Senki nem beszél arról, hogy neki milyen jó szexuálpszichológusa van!

– Adott egy ötvenes férfi, aki folyton önmagát figyeli, fél, hogy a kudarc kudarcot szül. Kialakul benne a gátlás, és nem tud kilépni az ördögi körből. Neki segíthetnek a tabletták – mondja a szakember, aki ha kell,  mesterségesen megtámogatja azokkal a terápiát, amíg újra visszatér az önbizalom. Ami ezen a téren nélkülözhetetlen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.