Aki kibabrál az idővel

„Még csak 68 éves, de kalandos életútját tekintve az sem kizárt, hogy megvan száz is” – olvassuk róla az egyik internetes portálon, és tényleg: Joe Cocker valahogy kibabrál az idővel, mert úgy idős, hogy tulajdonképpen fiatal, és úgy fiatal, hogy közben érett és profi énekes.

Gyerekként Ray Charles hangja volt számára „a hang”, 15 évesen már egy zenekarban próbálgatta, hogyan is hasonlíthatna hozzá a legjobban. Ma már nehéz lenne kideríteni, hogy a kísérlet nem sikerült, vagy csak a szakmabeliek figyelmét kerülte el az ifjú tehetség.

Tény: Joe Cocker kezdetben nem az éneklésből élt. Volt gázszerelő, lakatos, benzinkutas, és ha úgy vesszük, mindez nem is jött rosszul később az alakja köré font legendának: íme, a lentről jött srác, aki sokra vitte… Igaz, ehhez az is kellett, hogy tiszteletét tehesse a korszakformáló wood stocki koncerten, ahol megmutathatta mit tud, és a rockzene rajongói, valamint a rockipar döntéshozói pedig felfigyelhettek rá.

Hangja és különös fazonja meghódította az érdekelteket, de az üzlethez kevéssé értve eleinte inkább másoknak kereste a pénzt. Magának meg a bajt, mert a sok munkát, a megerőltető koncertezést egyre nehezebben bírva egy időre az italhoz és a kábítószerhez nyúlt.

Joe Cocker mára a világ egyik legismertebb, legjobb és legkeresettebb előadója. Huszonegy stúdióalbuma és négy koncertlemeze jelent meg, s valamennyi óriási sikert hozott. Június 5-én hatodszor lép fel nálunk, ezúttal a Papp László Budapest Sportarénában.

Tavaly jelent meg Hard Knocks című albuma, azóta ezzel járja a világot, és persze nem csak ezzel, hanem legnagyobb slágereivel is. Mert nemcsak rajta, dalain sem fog az idő.

Hanghatárok

A hangok intenzitását decibelben (dB) mérik. 70–90 dB a csúcsforgalom, vagy az éttermi zajok intenzitása. Egy rockkoncerten ez akár 120-ig is felmehet, míg egy rakéta indítása 180 dB intenzitású.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.