Szemét

Erőt veszünk magunkon, és bár minden porcikánk tiltakozik mindenféle kampány ellen, mégis mellszélességgel megpróbálunk kiállni a mai országos szemétszedési akció mellett. Csatlakozunk ahhoz a hatvanezer magánszemélyhez, 156 vállalathoz, 403 civil szervezethez és 551 közintézményhez, aki/amely jelezte részvételét a Te szedd! önkéntes hulladékgyűjtési akcióban.

Már csak azért is, mert respektáljuk, hogy az része az önkéntesség európai évének, s mi minden erőnkkel támogatunk minden civil kezdeményezést. Négyszázötven helyszínen szedegetik majd a szemetet, kiemelten Pécsen, Székesfehérváron és Debrecenben, ahol már tegnap hírül adták, nem más, mint maga Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár is kesztyűt húz majd.

Szemétdombon élünk kétségtelen, de azt is tudjuk, közerőszakkal nagyon nehéz magunk körül rendet tenni. Nem állunk az állami erőszak mellé, riaszt bennünket az Egyesült Államok példája, ahol például az autópályán a szemét eldobását 500 dollárral büntetik, s ahol a szomszéd legott felnyomja a hatóságnál azt, aki egy hétnél tovább a saját kertjében netán autóroncsot tárol. Félreértés volna a téglák társadalmának tekinteni ezért az Államokat. Egyszerűen csak a telek, a ház értéke csökken, ha a szomszédban szeméthegyek gyűlnek. Ronda privát anyagi érdek az egész.

Nálunk meg közbecsület dolga. Emlékszünk még a Főkefe reklámjára? „Nem bántja a szemét?” Bántja, szedd össze, azért fizetünk közpénzből – morogtuk civil kurázsival.

Ma már sokkal feljebb lépdelünk a fejlődés hosszú létráján.

Megyünk, szedjük magunkért.

Aztán majd talán arra is ráébredünk: ha nem dobjuk el, akkor nincs mit összeszedni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.