Kelepce

Egyelőre alighanem azok cselekedtek a legbölcsebben, akik visszafogottan nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy mi is történt szombaton Manhattanben, egy szállodában. Ahogyan a hírességekre, politikusokra, bank vezérigazgatókra is vonatkoznia kell a törvény teljes szigorának, mint bárki másra, úgy Dominique Strauss-Kahnt megilleti az ártatlanság vélelme is.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) első embere most rendkívül kényelmetlen helyzetbe került. Ha egyszerű félreértésről vagy mondvacsinált történetről lenne szó, pár óra alatt talán tisztázni tudta volna magát. DSK-t – ahogy Franciaországban hívják – mindenesetre Nicolas Sarkozy lehetséges kihívójaként emlegették.

Legalábbis eddig.

Számos történet szól arról, hogyan akadnak fenn európai, közel-keleti férfiak a kőkemény szexuális zaklatási előírások rostáján az Egyesült Államokban. A házas Strauss-Kahn 2008-as, IMF-en belüli nőügyére még legyinteni lehetett, a (szexuális) kultúrák különbözőségét emlegetve. Most azonban teljesen másról, bűncselekmény vádjáról van szó.

A nemi erőszak kísérlete, illetve a biblikus csengésű szodomizálás, amiről egyes források írnak, a politikusi (vagy akármilyen) karrier végét jelentheti. Roman Polanski évtizedek alatt nem tudott kimászni liliomtiprási ügyéből.

Amikor Móse Kacav izraeli elnököt (első fokon) elítélték nemi erőszakért, az igazságszolgáltatás diadalát kiáltották: lám, az államfő sem áll a törvények felett! A hatóságok feladata, hogy kiderítsék, mi történt. Strauss-Kahnból lehet még egy szobalány, az amerikai rendőrség és a sajtó ártatlanul meghurcolt áldozata is, minden megeshet. A korántsem szeplőtelen előéletű DSK kelepcébe esett, ezt a válságot nehezen tudja elhárítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.