Mi leszünk a legnagyobbak

Napkollektorgyártásban már most sem állunk rosszul, a kifejezetten high-tech iparágnak számító napelemgyártás frontján pedig rohamléptekkel fejlődünk: a már működő üzemek, illetve a folyamatban lévő és bejelentett beruházások alapján Magyarország egy-két éven belül elfoglalhatja a regionális első helyet ezen a területen.

A növekedés tempója meglepő, és egyelőre egyértelmű magyarázat sincs rá: meglehetősen tőkeigényes ágazatról van szó, ráadásul a hazai (alig létező) piac sem gyakorol kellő vonzerőt. Idehaza a legnagyobb szereplő a japán Sanyo, amely egy klasszikus (egykori) ipari válságövezetben, Dorogon találta meg a számítását. A cég márciusban adta át napelemösszeszerelő beruházásának harmadik ütemét.

Mostantól az 1170 főt foglalkoztató cég egymaga harmadannyi napelemet (315 megawattnyi teljesítményű táblát) képes gyártani évente, amennyi a teljes magyar beépített kapacitás. Dorogról a termelés nagy része nyugat-európai exportra megy – nem véletlenül: egyrészt a magyar piac túlságosan szűk, másrészt a gyár a világ egyik legfejlettebb, 21 százalék feletti hatékonyságú napelemét készíti, egy-egy ultramodern (a szűrt fényt is hasznosítani képes, azaz borús időben is működő) modul teljesítménye 240 watt (vagyis például nyolc darab harmincas égőt tud folyamatosan kiszolgálni).

Az export motiválja a kínai–magyar Orient Solar berettyóújfalui, kétmilliárd forintba kerülő napelem- és napkollektorgyárának felépítését is (az arányok érzékeltetése végett: a fentebb említett Sanyo-beruházás idei harmadik üteme 4,5 milliárdba került). A kezdetben 300 embernek munkát adó cégnél elsősorban összeszerelést végeznek majd (a félkész termékek Kínából és Tajvanról érkeznek), az árut a Balkánra és Nyugat-Európába szánják.

A ráckevei Korax Solar kifejezetten az EU piacára termel. Az évi 8–10 megawattos gyártókapacitással rendelkező, elsősorban monokristályos napelemeket gyártó cég Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Görögország és a Benelux államok területén van jelen, de egyre nagyobb fantáziát lát a magyarországi terjeszkedésben is. Megfigyelték ugyanis, hogy újabban erősödik az igény a hálózatra köthető napelemmegoldásokra, amelyek a megtermelt, de az adott pillanatban a háztartásban fel nem használt áramot visszatáplálják az elektromosenergia-rendszerbe (persze nem ingyen: ilyenkor a szolgáltató fizet az áramért). A lehetőség még nem igazán ismert, de létezik, olyannyira, hogy az engedélyezéshez szükséges dokumentáció a Korax honlapjáról is letölthető.

MAI NAPOS PIAC

Az Energia Klub tavaly készült felmérése szerint a magyar napenergiaszektort ma mintegy 300 cég alkotja, a mezőny évi 30-50 új vállalkozással gyarapodik. Az érintettek 97 százaléka szerint a piac a telített ugyan, de javuló kilátásokkal kecsegtet. A vevők többsége még a lakossági körből kerül ki, a legkevésbé pedig az állami és önkormányzati intézmények érdeklődnek a napenergia iránt. A belföldi keresletet itt is az állami támogatások mozgatják, de a piac olyankor is nő, amikor a pályázatok elbírálása vagy kiírása éppen szünetel.

Óbudán komoly rezsicsökkenést eredményezett a lakóknak a Faluház mintaprojekt
Óbudán komoly rezsicsökkenést eredményezett a lakóknak a Faluház mintaprojekt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.