Felvillanyozódás két keréken

A villanymotor-technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egyre több és többféle kétkerekű járgány készül elektromos hajtással is, ráadásul az akkumulátorok mind tartósabbak, nagyobb kapacitásúak, így pedig már valóban hétköznapi használatra alkalmas, olcsón üzemeltethető e-bringák, e-robogók kerülnek ki a gyárakból.

A korszerű és tartós – 20–25 kilométeres sebességre és egy feltöltéssel legalább 20 kilométeres útra képes – rollerek ára százezer forinttól indul, de akad negyedmilliós modell is a piacon. Enynyiért már elektromos hajtású kerékpárt, robogót is lehet venni.

A villany kétkerekűek piacán külön szegmensbe tartoznak az elektromotoros hajtású és a villanymotoros rásegítéses hagyományos bringák: előbbieket pedálozás nélkül is hajtja a motor, utóbbiaknál viszont csak besegít a bringásnak. Egyre többmoped fazonú e-bringa készül, ezeket műanyag karosszériaelemekkel, nagy, kényelmes üléssel, és vaskosabb kormánnyal szerelik. A jelenleg hatályos jogszabályok ugyanis a teljesítmény alapján különíti el az egyes kategóriákat: azok a járgányok számítanak hivatalosan elektromos kerékpárnak, amelyek rendelkeznek – állandó, vagy felszerelhető – pedálokkal, és motorjuk teljesítménye 300 wattnál kisebb.

Csak azok a gépek minősülnek robogónak, amiket 300 wattnál nagyobb teljesítményű villanymotor hajt: így ezekkel csak jogosítvánnyal rendelkezők, bukósisakot viselők közlekedhetnek. (Hogy még tovább bonyolítsuk a képet: akad olyan modell is, amelynek 500 wattos teljesítménye egy kapcsolóval megfelezhető, így kerékpárként, robogóként egyaránt használható.)

Villany bringát, e-mopedet már körülbelül százezer forinttól lehet vásárolni, ám a legolcsóbb verzióknál kompromisszumokat kell kötnie a vevőnek. Az olcsóbb modelleket ugyanis még hagyományos akkumulátorokkal szerelik fel, amik nehezek, s általában csak 500–600 feltöltést élnek túl, rá adásul kisebb hatótávolságot biztosítanak. A korszerű lítiumion akkuk négyszer-ötször drágábbak, viszont akár 1500-szor is feltölthetők, és nagyobb a tárolókapacitásuk. Az egyes modellek között lényeges különbséget tesz a motor teljesítménye, típusa is, vagy épp a járgány önsúlya, amely nagyban befolyásolja a hatótávot.

Az olcsóbb elektromos kerékpárok, robogók hétköznapi használat során 4–8 órás töltéssel 20–30 kilométert képesek megtenni, a legkorszerűbbek száz kilométert is futhatnak. Az elektromos kerékpárok és robogók piacán a nagy technikai különbségek miatt jókora differenciák vannak az árakban. Míg a kevésbé korszerű modelleket már 100–150 ezer forintért meg lehet vásárolni, addig az ismert gyártók, nívós típusainak ára a félmillió forintot is jócskán meghaladhatja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.