Elkerülhetetlen a rendszerváltás

Új fogalmakkal ismerkedik a világ: passzív- és aktívház, intelligens épület, biomassza, geotermia, napkollektor, e-mobilitás és hasonlók.

Az egyre kevésbé idegen hangzású fogalmak mára megteltek jelentéssel, mi több, jelentőséggel is, hiszen a drasztikusan dráguló kőolaj, földgáz és elektromos áram szigorú felülvizsgálatra kényszerít minket. Spórolni kell, energiával és pénzzel egyaránt.

A néhány éve még az építkezők és felújítók számára megfizethetetlenül drágának tűnő hőszivattyú, vagy pelletkazán a hagyományos rendszerek dráguló üzemeltetése miatt egyre olcsóbbnak bizonyul, hiszen az efféle beruházások megtérülési ideje jelentősen rövidült időközben. Aki számol, már egészen más számokat lát, mint nem is olyan rég, amikor még egyöntetű volt az álláspont, hogy állami támogatás nélkül nem éri meg a megújuló energiaforrásokra építeni.

Aki diófát ültet, az unokájával tesz jót. Gazdasági beruházás esetében ritkán engedhető meg az ilyen hoszszú távú előrelátás luxusa – legalábbis a magánember szintjén, akinek jellemzően nem a holnap, hanem a mai nap gondját kell rendre megoldania. A szakemberek – kutatók, gyártók, kereskedők és kivitelezők – mindeközben a holnapra készülnek. Öt éve rendezik meg a RENEXPO-t, a magyar megújuló energiaszakmák seregszemléjét a kőbányai vásárvárosban. Egyelőre csak egyetlen pavilonban – vélhetően már nem sokáig.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.