Nem elveszett nő

A híres hollywoodi producer, Jerry Bruckheimer arcáról egyszer sikerült lefagyasztanom az örök mosolyt: két hónappal a Karib-tenger kalózai 4.

Rendőr hozta a maffiát

Néhány jó tanács leendő áldozatoknak. Támadás esetén ne kezdjenek el védekezni, amíg legalább félig péppé nem lettek verve. Csak akkor használjanak fegyvert, ha támadójuk már behatolt az otthonukba.

Rengeteg szerencse kell

Az Afganisztánban szolgáló magyar újjáépítési csoport (a PRT) történetének talán a legnehezebb időszaka volt az elmúlt fél év, ami két magyar katona halálával kezdődött.

Új Finnország

Óriási lendülettel lépett a Parlament folyosójáról az előtte párálló utcai betonra a miniszterelnök.

terror.com

Kódolt üzenetekkel kommunikálnak, közben marketingeszközként használják a világhálót: terroristák az interneten.

 

Agyagba döngölés

1. a., agyag, Ásv. Finom szemcséjű, földpátot tartalmazó üledékes kőzet. 1. b., döngöl, ige, talajt súlyos eszközzel vagy géppel ütögetve egyenget. 2. Orbán Viktor körének tulajdonított szólás 1989-ből.

„A kommunistákat bele kell döngölni az agyagba.” A rendszerváltás emlékezetes mondata 1989. szeptember 12-én hangzott el Zalaegerszegen. Németh Zsolt fideszes politikus fogalmazott így, botrány lett belőle. Pedig a döngölési javaslatot Németh meg is magyarázta: „Meg kell szüntetni a kommunista párt direkt irányítását a munkahelyeken, a tanácsoknál, a honvédségnél, mindenütt.”

Annak, hogy az utókor mindezt Orbán Viktor nyakába varrta, az lehet az oka, hogy a Fidesz-alapító is részt vett a nagygyűlésen – ahol az ellenzék dr. Marx Gyula orvos, az MDF zalaegerszegi jelöltje mellett sorakozott fel. (A Népszabadság a jelölt győzelméről ezzel a címmel számolt be: Ez a Marx nem az a Marx...) Orbán ezt mondta: „Meneszteni kell a kommunistákat, mert ez a rendszer Magyarország politikai érdekeit mindvégig a Szovjetunió érdekei alá rendelte.”

Az MSZMP Összefogás platformja „Állítsátok meg Orbán Ui-t!” címmel felhívást tett közzé. Kövér László, a Fidesz választmányi tagja a Magyar Hírlapban jelentette be, hogy „Orbán Viktor és a Fidesz lefasisztázása miatt” pert indítanak. „A mintegy hét és fél száz ezres MSZMP tagsága nevében mi már régen pereket kezdeményezhettünk volna a Fidesz vezetői ellen – írta válaszában az MSZMP megújításáért mozgalom koordinációs csoportja –, mert fenyegették azokat, akik az ő antikommunizmusukkal ellentétes nézeteket vallanak.”

Orbán és Németh nyersebb megfogalmazását Fodor Gábor szofisztikált magyarázata követte. „Agresszív, erőszakos szervezetnek próbálják beállítani a Fideszt, miközben a mi alapelveink a demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása és az erőszakmentesség. Minden totális hatalmat – a fasizmust és a kommunizmust is – elutasítunk...” (Magyar Nemzet, 1989. szeptember 19.)

Az „agyagba döngölés” téma volt még 1990 tavaszán is. „Hogy a kijelentés valójában nem is így szólt, azt már számtalanszor igazolták – írta a Mai Nap. – Németh Zsoltot viszont politikailag támadták.”

„A zalaegerszegi beszédemnél figyelhető meg először a tömegkommunikáció manipulálási képessége – kezdi Németh, a párt XX. kerületi képviselőjelöltje a nyilatkozatot. – Az, hogy milyen következménnyel járhat egyetlen félmondat elhagyása. Engem ezzel rendkívül kedvezőtlen színben tüntettek fel.”

– Egy gyakornokot küldtem a térre, aki magnóra vette a beszédet – idézte fel a szeptemberi eseményeket Lukács József nyugdíjas újságíró, a Zalai Hírlap akkori belpolitikai rovatvezetője. – A tudósításból a „Kommunistákat az agyagba kell döngölni” után kimaradt az a szó, hogy „a választásokon”. Nem lehetett hallani a zajban. Ebbe akaszkodtak később bele. Hogy megmásítottuk a szöveget. Nem másítottunk meg semmit.

Tanulságos Németh döngölés utáni helyezkedésének technikája. – A Fidesznek számtalan arca van – mondhatta a jelölt a Mai Napnak. – Ősszel a szakértői arculatot kellett erősítenünk. Az én problémamegközelítesem Orbán Viktoréra hasonlít. Viszont akkor a Fodor Gábor által képviselt higgadtabb stílus térnyerésére volt szükség, illetve a Deutsch Tamás-féle alternatív, hosszú hajú kép fennmaradására. E három arc van összhangban a Fideszen belül.

Németh a Fideszen belüli törzsi logika ismertetésével zárta az interjút. „Látni kell – mondta –, hogy a fiatalságon belül a népi eszmekör gyengébb. De az idő múltával ez a gondolkodásmód a párton belül is megkapja majd a maga szerepét. Az ifjúságra hárul az a feladat, hogy a felnőttek közötti kommunikációs szakadékot áthidalják. Ez az eszmei híd a liberalizmus.”

* További szócikkek: bérborz, hóbagoly, légyügyi dinasztia, Csuhások! Térdre, imához!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.