Egész évben szüret

Könnyen megvalósítható terv, hogy egész évben a saját kertben termett gyümölcs kerüljön az asztalra.

Előnyben a hazai

Érezhető tendenciává vált, hogy a gyümölcslégyártók egyre inkább az itthon megtermelt alapanyagokra szeretnek támaszkodni.

Különleges termés érik a Kárpát-medencében

A Kárpát-medence viszonylagos védettsége és a hazai nemesítésű fajták egész sora érlel páratlan ízű gyümölcsöt.

Mit ér a gyümölcs, ha magyar?

Éghajlat és talaj – igazából ez a titka a jó gyümölcsnek.

Színes frissítók: Mentás eper, Petrezselymes kiwi, Currys ananász

.

 

Héjában is vitamin

Lassítja az öregedést, segíti az emésztést, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal – csak néhány pozitívum a gyümölcsről. A magyar átlagfogyasztás azonban még csak a fele a kívánatos mennyiségnek.

A napérlelte gyümölcs az igazi, ezért a hazait fogyasszuk – tanácsolja Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársa. A dietetikus-egészségfejlesztő szerint az őshonos növények óriási előnye, hogy azokat nem kell szállítani, tartósítani, vagyis kezelni sem. Érett állapotban történő szüretelésük miatt minden ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul abban a közegben teremnek, ami minket körbevesz, így azt tartalmazzák, amire az itt élők szervezetének szüksége van.

Már a gyerekeket arra tanítjuk, hogy héjastól egyék meg a gyümölcsöket, mondván, a héjukban van a vitamin, ami igaz: a vitamintartalom java közvetlenül a héj alatt koncentrálódik. Fontosak az aprómagvak is, mert smirgliként tisztítják a beleket. Minden gyümölcs fontos a szervezetnek, nincs jobb, vagy kevésbé jó hatású. Aranyszabály a változatos, színes étkezés. A különböző színű gyümölcsök más hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek mindegyikére szükség van a szervezet egészséges működéséhez.

A gyümölcs a napi folyadékbevitel miatt is hasznos, hiszen a nagy víztartalmú növények révén a napi ajánlott mennyiség bizonyos hányada is biztosítható. A gyümölcslevek közül a jó minőségűek egészségesek, de jó tudni: töményebben tartalmazzák nemcsak a rostokat, hanem a gyümölcscukrot is, hiszen egy liter lé előállításához több kiló gyümölcs szükséges. A napi többszöri gyümölcsfogyasztás biztosításához viszont – friss növény híján – jól jönnek a nagy gyümölcstartalmú gyümölcslevek is. Az egészséges életmódhoz naponta 60–70 dekányi zöldséget és gyümölcsöt kellene megenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.