Lengyel László: Forradalmak kora

Forradalomellenes korszakban éltünk, amikor ’56 felforgató és kaotikus napjaira néhány sértett öregen, hivatásos emlékezőn kívül senkinek se akaródzott emlékezni.

Ismerlek téged

Az anyja ugyanazt csinálta, amit általában szokott. Ült az ajtó mellett egy kisszéken, és a mutatóujját húzogatta a az ajtófélfa egy meghatározott szakaszán. Azon a húsz centiméteren, amit kinyújtott kezével elért, teljesen lekopott a festék. Időnként megnyálazta a mutatóujját, majd újra és újra, ezredszerre is végigsimította ugyanazt a részt, mintha a kopást valami tisztátalanságnak látná, amit okvetlenül le kell törölnie. TÓTH KRISZTINA TÁRCANOVELLÁJA

Olaszország a keresztfán

Gaetano Pesce nevét Magyarországon kevesen ismerik. A hetvenkét éves mester három évtizede már New Yorkban él, valójában azonban továbbra is az olasz dizájn meghatározó egyénisége. Nyugtalan és nyugtalanító jelenség.

Politikai színház

Különös jelenség, amikor egy politikai csoportosulás nem hajlandó megkülönböztetni a valóságot a saját kommunikációs stratégiájától és ezzel nemcsak a társadalomban kelt zavart, hanem a saját hosszú távú érdekeit is sérti.

Újrakeresők

A foglalkoztatottak száma a decembertől februárig tartó időszakban 0,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de a munkanélküliek száma is 1,7 százalékkal emelkedett – derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

 

Korpa közé keveredett?

Még negyven sincs, de már miniszter is volt. Figurája sem mindennapi, bensője igazán vitában ütközik ki. Az „udvari tv” reggeli műsorában a kezét imádságra rakosgató műsorvezető (takarta a tőrt) meg két társa próbálta sarokba szorítani vele. Ám Oszkó Péter – nem törődött vele – nyugodtan, felkészülten érvelt.

– Nem tudom, hogy inkább az örökölt génekből vagy az élet során szerzett tapasztalatokból ered a türelem, a kiegyensúlyozottság vagy a stressztűrő képesség.Három testvérem van – gondolom, hasonló génállománnyal –, és mindhárman azt mondták, nem tudnák elviselni azt az acsarkodást, ami a nyakamba zúdult azzal, hogy a politikai életbe keveredtem. Furcsa életpályám során jobban megedződtem volna? –tűnődik.

A szüleimérnökök, de az édesanyja pszichológusprofesszor lett. Elsősorban a család formálta, az iskolában pedig a tanárok és a gyerekek, no meg a baráti társaság is, hiszen közéjük illeszkedik be az ember.

– Ez a környezet is gazdag volt – dicséri.

Társaságban inkább kiváró, lassan oldódó típus.

– Előbb igyekszem megismerni az embereket, utána nyílok meg. Persze amikor valamilyen feladatot látok el, határozott véleményt nyilvánítok, mert ott a konkrét cél érdekében lépek fel.

– Milyen tanuló volt?

– Általában jó. Általános iskolában ez kis figyeléssel, némi tanulással elérhető. Szorgalomból volt a legrosszabb jegyem. A gimnáziumban egyszer közepes voltam, az elsőbbségi listámon éppen hátrább szorult a tanulás. Az egyetemen én választottam ki, mivel akarok foglalkozni, ráadásul jó ösztöndíjprogramok voltak, sikerült megszerezni a köztársasági ösztöndíjat is.

Gyönge szorgalommal négyféle hivatás? Dehogy! Lázadt, mert miért kell mélyen ismernie a periódusos rendszer minden ága-bogát. Más a helyzet, ha önmagát fejleszti.

– Nem volt felesleges kitérő a jogi egyetem?

– Adótanácsadóként előnyt jelentett a jogismeret. Speciális tudásom révén a tanácsadói, majd az ügyvédi pályán is gyorsan haladtam előre. A másféle tanulmányok haszna még, hogy leköt a hivatásom, olyan területre keveredtem, ahol folyamatosan képezni kellettmagamat: ez intellektuálisan lefoglalt, nem fenyeget elfásulás, a kiégés. Most is merőben mással foglalkozom, mint eddig.

Mikor a vezető állásokhoz pszichológiai teszteket töltettek ki vele, meglepődött, hogy válaszaiból megállapították, milyen fontos az életében a zene, pedig akkor nem is zenélt. Klasszikus módon zongorával kezdte, a gimnáziumi és az egyetemi évek alatt könnyűzenei csapatokban játszott, és „felvilágosított” vezérigazgatóként már bekapcsolódott egy bluesegyüttesbe. A bátyja, sőt a fia is aktívan zenél. Apósa hatvanadik születésnapjára tangóharmonikát vettek, és beíratták tanulni; igaz, ez régi álma volt, s ma már a családi ünnepek fellépője.

– Van önnél szájharmonika?

– Nincs. Az életem részévé vált, már nem érzem a kényszert, hogy mindig magamnál hordjam. Miniszterként is jártam zenekari próbákra, előadásunk is volt. Nem érhet olyan megrázkódtatás, ami eltávolítana a zenétől. A lakásban sok szájharmonika van szétszórva, talán az autóban is lehet találni.

Szájharmonika, fallabda, sziklamászás, sakk, fotózás – hm! Ő mindegyikben talál intellektuális, szellemi élményt is. Másodosztályú sakkmester nevelőapja ültette táblához. De az érdeklődése sokrétűbb volt annál, hogy csak ezt csinálja. Amikor viszont látta, hogy a négyéves fia érdeklődik a logikai játékok iránt, beavatták a sakkozásba, és az iskolában szakkörbe, versenyekre kezdett járni. Az apa ott látta, hogy hat-hét évesen milyen szenvedéllyel játszanak. Egy VIII. kerületi iskolában roma gyerekek is lelkesen feloldódtak a játékban. Ilyen korban a sakktudás kulturális közegtől, anyagi háttértől független, talán ez a legnagyobb értéke. És Oszkó Péter a sakkszövetség tiszteletbeli elnöke lett.

– Szereti a vészhelyzeteket, hogy sziklamászó?

– Nem a veszély, hanem a fizikai öröm és a szellemi kikapcsolódás vonzott hozzá. Egyik sportban sem kerültem olyan állapotba, hogy semmi másra nem tudok figyelni. Gondolatfoszlányok fallabda utáni rohangálás közben is visszaköszönnek. A sziklamászás mindent kitöröl az ember agyából: kész agymosás.

A magánéletében nincs semmi különös – állítja. A feleségével egy nagy tanácsadó cégnél dolgoztak. Fiatalon az egész életüket benn töltötték: munka, buli, társaság egy helyen. A feleség közgazdász, szintén tanácsadó, de nem pénzügyi, hanem vezetési területen. Kétévi ismeretség után házasodtak össze, nagyjából egy év múlva megszületett Máté, majd négy év múlva Petra, ő most ötéves, a fiuk kilenc.

Megkérdem, mit jelent neki a pénz. Fontos használati eszköz. Lényeges szerepe van a társadalom és a gazdaság életében, ám a valós értékek kifejezésére nem alkalmas – mondja.

– Rosszul használta, amikor házépítésre svájci frankban vett fel kölcsönt?

– Úgy jártam, ahogy a sorstársaim, ám ez eredetileg kevésbé volt kockázatos vagy spekulatív, mivel külföldi cég vezérigazgatójaként devizában kaptam a fizetésemet. Pénzügyileg a miniszterség vállalása volt igazán meggondolatlan, mivel jóval kevesebb lett a keresetem, és azt is forintban kaptam.

– Megbánta a kamikaze miniszterségét?

– Egyáltalán nem. Sokan óvtak, hogy gazdasági válság közepette, ingatag politikai helyzetben kudarcos vállalkozás lehet. Végül elég jól sikerült a bizonyítvány: előre közöltük, mit akarunk, és jó arányban teljesítettük. Semleges szakember voltam világéletemben, szakmai munkára szegődtem, ám a hatalmi törekvés irányította politikai körök mégis ellenséget akarnak faragni belőlem. Többé-kevésbé ettől is sikerült megvédeni magam, és az idő nekem dolgozik. A miniszterség lehet jó meg rossz hatással is valakinek a további karrierjére, kapcsolatrendszerére. Ha negatív a mérlege, nehezebben adhatja el magát. Bízik benne, hogy nem ő volt a rendszerváltás utáni korszak legrosszabb pénzügyminisztere.

– Újból vállalná?

– A közeljövőben biztosan nem. A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztsége hoszszabb feladat: a cég által jelenleg kezelt pénzügyi alapoknak is legalább nyolc év a futamidejük, én pedig szívesen foglalkozom velük.

Felvetem, hogy az említett tévészereplés előítéletes nézője talán inkább az ájtatos manó műsorvezetőnek hitt, nem neki. Ő szerencsésebbnek tartotta bemenni a műsorba, mint hagyni, hogy a közszolgálati tévé a saját szája íze szerint mutassa be. El akarta mondani, hogy ami ellene folyt, az olcsó politikai blöffökre épülő hadjárat. Olyasvalakivel kezdtek bokszmeccset, akire nem vonatkoznak a pontozási szabályok, hiszen kívül van a politika erőterén. Ha a kormány tisztségviselői úgy gondolták, hogy ilyen csatákat kell vívniuk, áll elébe. Egyébként életében nem kapott annyi támogató levelet, mint e tévéműsor után.

Vajon ő is különös fickónak tartja magát? Nem. Nincs benne feltűnési vágy. Nem azért vállalt közszerepléssel járó feladatot, mert színpadon akart állni; csupán azt teszi, ami a természetéből fakad, amit élvez.

– Élete következő felében mi szeretne még lenni?

– Nem ilyen módon tervezem az életemet, legfeljebb gyerekkoromban voltak foglalkozási vágyaim. És persze akkor sem az, hogy ilyen vagy olyan pozíciót töltsek be. Engem mindig a feladat érdekelt, ezek sokszor váratlanul találtak meg. Nem azért lettem pénzügyminiszter, mert egy évtizeden keresztül politikai karriert építettem, a pályán kívülről kerültem a bársonyszékbe, viszont hasznosnak gondoltam, amit elvégezhettem. Amitmost csinálok, nem kevésbé fontos, mint a miniszterség. Tíz év múlva lehet, hogy továbbra is az üzleti életben dolgozom, de akár az is előfordulhat, hogy a nonprofit szférában, jótékonykodással fogok foglalkozni. Mivel többször váltottam szakmát, nem zárom ki ezután sem, hogy új dolgokat tanuljak. Eddigi pályám elég széles látókört adott ahhoz, hogy könnyebben mozgok a szakmák között, mint aki életében csak egy területen dolgozott. Kizárólag az a fontos, hogy amit teszek, az értelmes és értékes legyen.

-
FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.