Csak állatok laknak a kísértetvárosokban

Gyorsan összegyűjtik a javaikat, és hosszú időre búcsút mondanak a házaiknak a Fukusimához közeli japán kísértetvárosok – néha titokban visszatérő – lakói.

Még 500 évig mérhető lesz a sugárzás Csernobilban

Fákat, növényzetet megérinteni szigorúan tilos. Földre ülni tilos. Bármit letenni is. A zóna elhagyásakor a megengedett sugárzást túllépő ruhadarabokat a hatóság elkobozza – ezeket a szabályokat kell elfogadnia annak, aki Csernobilt felkeresi.

Miért nem tudják megállítani a fukusimai sugárzást?

Aszódi Attila lapunknak azt valószínűsítette: az atomerőmű húsz kilométeres körzete évekig zárva lesz.

Az állam kiszáll: Matolcsy ismertette a Brüsszelben várt tervet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az ülés után beszámolt arról, hogy 2012. január elsejétől a munkanélküli-ellátásokat 90 napban maximálják, utána az állam kiszáll.

Kié a politikai felelősség?

Két volt pénzügyminiszter után újabb két egykori tárcavezetőt hallgathat meg az államadósság 2002–2010 közötti növekedését vizsgáló parlamenti albizottság.

 

Három hónapig jár a segély

Bankárkörökben meglepetést keltett, hogy lezárultak a szakértői egyeztetések a kormány és a pénzintézetek között a bajba jutott hitelesek megsegítéséről, és erről június végére megállapodás születik, amint azt tegnap bejelentette Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

Pedig tény, valóban kész a koncepció a jelzáloghitelesek megsegítésére, ám a kormány újabb elemekkel – az otthonteremtéssel, a kkv-k megsegítésével és a hosszú távú lakossági megtakarítások ösztönzésével – kívánja azt kiegészíteni. Erre viszont nem voltak felkészülve a kormány tárgyalópartnerei. Lapunknak nyilatkozó bankárok arra figyelmeztetnek, hogy minden egyes nap tovább növeli a hátralékosok számát – a 90 napon túli tartozással rendelkezők tábora már most meghaladja a 110 ezret. Kétségeiket fejezték ki, hogy még a nyáron el tud indulni a hiteles mentő program, mert ahhoz még jogszabályokra lesz szükség, illetve a banki ügymenetbe adaptálás is időt igényel. Csakhogy július elsejével le jár a kilakoltatási moratórium. Az biztos, hogy nagyon szigorú kritériumokhoz fogják kötni a lehetőség igénybevételét, a rászorultság, vagyis a jogosultság igazolhatóságának feltételrendszerét külön rögzíteni szükséges a szakemberek szerint. Arra azért figyelni kell, hogy ne essenek át a ló túlsó oldalára: példaként a Bajnai-kabinet kormánygaranciával kínált áthidaló hiteleit említették, amivel – a kemény feltételek miatt – mindössze 1200-1400 hiteles tudott élni.

A hiteltörlesztők egyik rémálma, hogy elveszítik a munkájukat, és nem vagy nehezen tudják fizetni a részleteiket. A tegnapi bejelentések fényében még több okuk lehet az aggodalomra: a kormány arra készül, hogy jövőre 90 napban maximálja a munkahely elvesztése után nyújtott bármely munkaerő-piaci ellátás hosszát. Jelenleg ennél háromszor hosszabb ideig, 270 napig folyósítják végső esetben a juttatást. A lépést korainak tartják a lapunk által megkérdezett szakszervezeti képviselők, szerintük nem a válság éveiben kell drasztikus módon visszavágni az ellátásokat.

Ugyanez, a források megvonása vár a közösségi közlekedésre is. A MÁV annyiból jobb helyzetben van, hogy a teljes, 300 milliárd forintos adósságállományát átvállalja tőle az állam. Ennek ellentételezéseként évi 45–60 milliárd forinttal csökken majd a központi támogatása. Azért olyan nagy érvágást ez nem jelent majd, adóssága törlesztésére nagyjából ekkora összeget fordít évente a vasúttársaság – vagyis csak e miatt a döntés miatt még nem kényszerül ésszerűbb gazdálkodásra.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nem hagyott kétséget afelől sem, hogy a gyógyszerpiacon a támogatási kassza harmadát elérő megtakarítást akar elérni. Tegnapi tájékoztatóján jelezte, hogy ez évekre így marad. Nagy átrendeződést válthat ki a felsőoktatásban az a terv, amely szerint a kormány által életképesnek minősített képzések állami finanszírozása maradna meg, a többi szaknak viszont búcsút kell intenie a központilag visszaosztott adóforintoknak – legalábbis a miniszter tegnapi tájékoztatóján elhangzottakat nem lehet másképpen értelmezni. A Széll Kálmán Terv, illetve az előbbire alapozó friss konvergenciaprogram – mindkettőt tárgyalta tegnapi ülésén a kormány – egyaránt az államadósság leküzdését szolgálja. Előbb azonban azt szeretnék tisztázni kormánypárti képviselők, mi vezetett az adósságállomány emelkedéséhez. Ennek érdekében parlamenti albizottságot hoztak létre, amelynek ülésére a volt pénzügyminisztereket hívják el. Úgy tudjuk, Veres János megkapta a behívóját, de Oszkó Péter is kapott üzenetet, hogy várják a meghallgatásra.

Matolcsy György: szájszorítva sem megszorítás
Matolcsy György: szájszorítva sem megszorítás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.