Köszönjük, Facebook! Az észak-afrikai tüntetők hálásak, de van-e rá valódi okuk?

A Facebook, a Twitter vagy a Google kezébe olyan hatalom került, amellyel mozgalmak, sőt országok sorsát befolyásolhatják.

Milla, a szabad magyar csoport

A facebookos sajtószabadság-mozgalom szervezői – ha igaz – megtalálták a mozgalom életben tartásának receptjét.

Népszínháznak hazudott blöff

Félelemtől reszkető rendezők és színigazgatók sietnek a hatalomnak megfelelni, egyesek székük megtartása, esetleg újabb pozíció szerzése reményében a Fideszbe belépni, mások a kormányízlést szolgálva nívót hígítani.

Sípolók

Sűrű, göndör hajú asszony volt, nagy szempillákkal.

Űrben foganni veszélyes

Bebizonyosodott, hogy súlytalanságban a csontosodás folyamata zavart szenved.

 

Légügyi dinasztia

1. a) légügyi – mn hiv A légügyekkel kapcsolatos. b) dinasztia, fn lat < gör a gazdasági v. közéletben nemzedékeken át fontos szerepű család. 2. dr. torgyán józsef kifejezése menye, hingyi beatrix malév igazgatósági kinevezésekor.

1998. november 17-én Veres János szocialista képviselő emelkedett szólásra a parlamentben. „Az elmúlt időszakban sokszor hallhattuk a kormány képviselőitől a családbarát politika fontosságát hangsúlyozni – mondta Veres. – Ma már láthatjuk, hogy a családbarát politika csak bizonyos családokat kedvezményez...

Tisztelt Miniszter Úr! – fordult Torgyán Józsefhez. – Egyetért-e ön azzal, hogy (...) az önök által felügyelt ÁPV Rt. az eddig követett gyakorlattal ellentétben a megfelelő iskolai, felsőfokú végzettséget sem tekintette alapkövetelménynek, amikor Hingyi Beatrixot, Torgyán miniszter úr menyét a Malév Rt. igazgatóságába jelölte? (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban. Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Hány tagú a család? – in: parlamenti jegyzőkönyv)

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a „megtámadtatásra” ekképp válaszolt: „Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy személyesen megköszönjem önnek azt az érdeklődést, amelyet családom iránt tanúsít. Megvallom őszintén, nagyon-nagyon szomorú lettem volna, ha ön például az Onedincsaládról beszélt volna és nem a Torgyáncsaládról... Ami a konkrét felvetését illeti: Hingyi Beatrix édesapja az Air Canada magyarországi igazgatója volt, édesanyja oktatta az egész Malévet (derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban), ő maga pedig 12 éven keresztül a Galileo-rendszert tanította a Malévben, és minden lehetséges képesítést megszerzett.”

A légügyi dinasztia kifejezést – mely aztán meggyökeresedett a politikai közvéleményben – Kuncze Gábor 2000. november 6-i felszólalásában használta Torgyánnal kapcsolatban. Kuncze látszólag hevenyészett motívumokat hányt egymásra. S a gúnyos momentumokat a „más” kötőszóval kapcsolta egybe. A padsorokban váltotta egymást a röhögés és a vastaps.

„Más: légügyi dinasztia sarja, a Hingyi-szorgalom, Trixi a kerozinzivatarban –kezdte beszédét az SZDSZ-politikus, majd sodró lendülettel haladt tovább. (Kövér betűvel szedjük a poénnal célzott személyeket –A szerk.) „Más: megfigyelték őket, egyikük innen tudta meg az anyja nevét. (Deutsch Tamás – Derültség azMSZP és az SZDSZ soraiban.) Megfigyelték a ki kicsodát. Csinálnak rá bizottságot. Ránk küldik a pitonetetőt (Kosztolányi Dénes), gondolván, ilyet még nem láttunk. Tényleg nem. Más: volt nyelvvizsga-bizonyítványa, nincs nyelvvizsga-bizonyítványa (Szabó Gábor). Van helyette doktori cím, amihez viszont nyelvvizsga kell. Nem baj, veszünk majd helyette másikat. Más: Ibrahim találkozott vele, igaz, csak egyetlen napon. Igaz, akkor tizennégyszer. Mindig rátukmált egy céget – tizennégyszer. Az ügy rossz, Schlecht. (Schlecht Csaba) Nyomozzák, nagyon nehezen haladnak. Más: a párt gazdasági tanácsadója – ez egy másik – áfázik, aztán ráfázik. Kétmilliárddal. Ez nem az olajos gazdasági tanácsadó, az csak egymilliárd, tisztelt képviselőtársaim. A párt APEH-es gazdasági tanácsadója még nyolcszázmilliót utal neki. Ezt is nyomozzák, ezzel is nehezen haladnak. (Varga Tamás, Simicska Lajos) Más: holland telepeseket hív be Tulipános Fanfan (Torgyán József). Az ezt tartalmazó valóságos tanulmányra azt mondja itt a parlamentben, hogy az egy árnyékdokumentum. De akkor az ezt készítő minisztériumi intézet árnyékintézet. De akkor a minisztérium, amelyiké az intézet, árnyékminisztérium. De akkor a miniszter széke? (Derültség és taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Más: Tulipános Fanfan korábban, a bolsevizmus alatt sztárügyvéd volt. Üldözték, a hegyre menekült. Pénzét az asztalfiában tartja. Az asztalfia nagyon rendes gyerek volt, oda érdemes volt befektetni. Tudja, hogy a betörők általában vagyonnyilatkozatokból tájékozódnak, ezért oda nem írja be. Feljelenti azokat, akik azt mondják, hogy nem írta be. Majd jól feljelenti magát. Mint mondta, pártja nélküle olyan, mint a vőlegény a szerszáma nélkül. Mindenesetre jó nagy fügefalevélre lesz szükség.”

*

A korábbi szócikkek: bérborz - hóbagoly.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.