Derekas testtömeg

Nehéz megállapítani, hogy kinek mi az ideális testsúlya.

Emberi érintés

Egész biztosan a majmok kurkászásából alakult ki és finomodott gyógyító, relaxáló, vágykeltő tevékenységgé a masszázs.

Gyulladásban

Idén híján voltunk világméretű járvánnyal fenyegető új influenzatörzsnek, viszont a háziorvosok szerint ezen a télen mérhetően növekedett a makacs melléküreg-gyulladással járó megfázásos tünetek száma.

Hiszem, ha érzem

Mindenki, aki energiagyógyításra adja a fejét, a láthatatlan láthatóvá tételének paradoxonát vállalja magára.

Időugrás

A több idő zóna átugrásával járó hosszú repülőút után elkerülhetetlen a szervezet belső órájának a felborulása.

 

Arccal a gyógyulás felé

A gyakori orrmandula-probléma hátterében fertőzéses góc húzódik meg, amely az immunrendszer legkisebb sokkjára is náthával reagál. Idővel a folyamat krónikussá válik. Orvosi tapasztalatok szerint a homeopátia és a szelíd arcöblítés együtt megszüntetheti a gócot.

A jól kiválasztott homeopátiás szerrel felszámolható a góc, alkati kezeléssel pedig a hajlamot lehet jelentősen csökkenteni. Fontos azonban, hogy az üregek tiszták legyenek. Az elhúzódó náthás folyamatot komolyan kell venni, mert a három hétnél tovább tartó gennyes orrfolyás már az arcüregeket is érinti. Ennek oka éppen az arcüregek anatómiája: az élettani nyíláson át bejutnak és az arcüregek mélyébe fészkelik magukat a kórokozók. Hatásukra váladék termelődik és a nyálkahártya megduzzad. Az arcüregek nyílása magasan van, ürülni csak akkor tud, ha túlcsordul: a „túlfolyás” kerül az orrba, a többi az üregben pang. A spontán ürülést gátolja az élettani nyílást elzáró nyálkahártya-duzzanat is. A kisgyermekek szűnni nem akaró orrdugulása, zöldessárga orrfolyása lényegében idült arcüreggyulladás. A tartós hurutokért leginkább az arcüregekben megbúvó kórokozók tehetők felelőssé. Az arcüreg borsónyi méretben már a születéskor megvan, a homloküreg csak később kezd kifejlő dni. Az üregek gyulladása gyermekeknél kevesebb tünettel jár, nehéz felismerni. Láz és fejfájás helyett az étvágytalanság, a nyugtalan alvás, nyűgösség lehet árulkodó. Ha a gyulladás gyanúja fennáll, gondoskodjunk már csecsemőknél is a váladék eltávolításáról, például orrszívó porszívóval. A hiedelemmel ellentétben ez semmilyen szervi károsodást nem okozhat. Az arc melegítésére próbálkozhatunk lenmagpépes pakolással. Egy csésze vízben forraljunk egy púpozott evőkanál lenmagot, amíg felére nem fő. Szű rt levét igya meg a beteg, a meleg magot zsebkendőbe csavarva tegyük az arcra.

Az alternatív gyógyászat nem híve a fülorr-gégészeten alkalmazott műtéti beavatkozásoknak, amelyek endoszkóppal vagy a koponyacsont áttörésével öblítik át a fertő zött arcüreget. Makacs esetben ajánlják ehelyett az arcüregek szúrás nélküli, kíméletes öblítését az úgynevezett Proetz-féle módszerrel. Mivel az arc üregei nem különálló barlangok, hanem összeköttetésben vannak, kellő technikával megindítható a dugulás. A fejet hátrahajtva és a lágy szájpadot lezárva az egyik orrüregbe fiziológiás sóoldatot fecskendeznek, így a másikból vákuumos orrszívóval eltávolítható a váladék. Inkább kellemetlen, de egyáltalán nem fájdalmas. Ezután eredményesebben lehet próbálkozni az orrmandulák homeopátiás kezelésével is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.