A tökéletes test bűvöletének csapdájában

Bár a soványak és kövérek útjai látszólag elég különbözőek, mindketten ugyanazokkal a démonokkal küszködnek.

Tá-rara-ramtara-ramm

E történet kezdődjön a nagypapa, Komor Marcell balszerencséjével.

Turbózható fotoszintézis?

Ázsia növekvő lakosságának fokozódik az élelmiszerigénye, miközben az időjárás a legtöbb helyen egyre kiszámíthatatlanabb.

Őze Áron: Vége a himihuminak

A direktor most éppen azt kalkulálja, hogy a 77 millió forintos zárolás után intézménye miként működtethető.

Zsír

Egyedül hagyták otthon.

 

Béla elment

Béla elment. Mielőtt elment volna, itt volt. Minden nyáron, minden délutánon, minden időben, minden körülmények között és azoknak megfelelően. Stetson kalapban, öltöny-nyakkendőben, fényes bőrcipőben. Különleges öngyújtókkal, tollakkal, játékokkal, tárgyakkal. Ezekkel játszott, mert mielőtt elment volna a Béla, azt élvezte ezen a világon a legjobban, hogy játszhat. Hogy éppen ki volt körülötte, az nem érdekelte a Bélát, lévén, hogy legkedvesebb és legbonyolultabb szerkezetű játéka figyelmen kívül hagyta az emberi tényezőt.

Az agya. A Béla nem ismerte fel az embert, csak a tárgyakat, szövegeket, képeket, egyenleteket és legfőképpen a számokat. Ezeknek a világában élt a Béla, ide senkit nem engedett. Bárki leülhetett a Béla mellé, de senki nem beszélhetett hozzá. Ő beszélt helyettük. Pár hét alatt megtanultam úgy beszélgetni a Bélával, hogy közben egészen jól elvoltam magamban, ahogyan ő is. Ő úgy nem vett rólam tudomást, hogy folyamatosan beszélt, én pedig úgy, hogy folyamatosan hallgattam. Mindketten máshol jártunk.

Most pedig megyünk a Béla temetésére. Mert a Béla elment. Mielőtt elment volna, mindig felkészülten érkezett a kocsmába. Hozott magával előételt, főételt, desszertet. Különlegességeket, ínyencségeket, ritkaságokat. Szerette a Béla ezt a sokszínű életet. Ezekkel alkotta meg saját magát, ha már az anyatermészet nem kölcsönzött stílust neki. Minden nap újítania kellett, hogy ne kelljen magáról beszélnie, hogy beszélhessen helyette a távirányítós autóról, kalapokról, internetről, órákról, robbanómotorokról, szagelszívókról, flatron monitorokról, biológiáról, fizikáról, kémiáról, bármiről. Amit tanulni lehet. Mert a Béla agya olyan volt, mint a szivacs. Amit hallott, megjegyezte.

Most pedig itt állunk a Bartók Béla út végén, a Szent Gellért Plébánia előtt, mert a Béla elment. Mielőtt elment volna, sok fotót készítettem róla, mert a Béla egy figura volt. Jó téma. Színt vitt az egyszerű bolondok közé, mert sokkal bolondabb volt mindenkinél. Erős bolond. Az pedig nagyon nehéz foglalkozás, mert egyes-egyedül kell elviselned saját magad. A fotókon a Béla ugyanolyan megbízható, amilyen az életben volt. Nem ugrott be kávéra. Ha jött, egész napra jött. Beköltözött és beszélt, amíg el nem fáradt – akihez beszélt.

Az altemplom urnatemetőjének szóróparcellája körül állunk, mert a Béla elment. Itt vagyunk, mert a Bélának még nem kellett volna elmennie. Ha kilencvenévesen ment volna el, akkor öten se lennénk. De most ment el a Béla. Hófehér a mennyezet, a padló, az urnák. Hófehér márványlapok. Az emelvényen egy díszes homokóra. Alul üres, felül félig tele. Zoltán lép mellém és kérdez.

– Ennyi volt a Béla?És igen. Ott van a Béla a homokórában. Ő kérte így. A szám tátva, csak nézem-nézem a Bélát. Nemrég még eperrel kínált, egressel, málnával. Néztük a csajokat és hallgattuk a dzsesszt. Most megáll mellettem, nézi ő is a homokórát.

– Nahát, peersze. Hogyne. Európában Michelangelo egyik tanítványát tartják feltalálójának, de ez nem bizonyos. Homok helyett higanyt is használtak, sőt ólomporral is készült homokóra, peersze.

– Béla!

– Igen?

– Maradjunk csendben, kezdődik. Egy úr érkezik, a kezében mappa. Nem pap, nem is színész. Énekel, majd beszél. Oscar-díjas alakítás az ördög megformálásáért. Béla közel hajol hozzám és suttog.

– A XVII. században Rivaltus csillagászati megfigyeléseknél használta…

– Pszt! Az ördög ismét énekelni kezd. Hang jön ki az orrán. Kendőbe zárta ősz haját / Ahogy a régi nagymamák / S ha látta, apánk nem figyel / Esténként súgva kezdte el.

– Tulajdonképpen az a legnagyobb előnye, hogy működéséhez semmiféle külső energiaforrás nem kell, nem romolhat el.

– Béla!Kell ott fenn egy ország / Mely talán ránk is vár / Kell ott fenn egy ország / Amit senki nem talál / Kell ott fenn egy ország / Mely bárkit átölel / Kell ott fenn egy ország / Amit sosem rontunk el.

– Hogyne, persze. Aztán meg a XX. század végéig telefonbeszélgetések időtartamának mérésére használták…

Ekkor Béla eltűnik. A homok lepereg. Hogy hová, nem tudom. Azt mondják, a lefolyóba. Vége.

Hazafelé, amikor már másfél órája állunk a dugóban a körúton, megjegyzem a fiúknak, hogy a Béla már bizonyosan több utat tett meg a vízzel. Mert a Béla elment. És még most is, hogy a lefolyóban örvénylik, még most is mindent jobban tud a Béla.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.