Mi volt ma a legjobb?

Egyre több cég ismeri meg és használja Magyarországon a coachingot, a vezetők és a szervezetek életét megkönnyítő szakmát, amely a közelmúltban tartotta harmadik hazai konferenciáját, háromszor több résztvevővel, mint az elsőt.

Már a lányokat is megcéloznák

Idén öt bádogoshallgató végez a veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskolában, nekik kellene pótolniuk a nyugdíjba vonuló mestereket a teljes nyugat-magyarországi régióban.

Pingpongmeccs a világgal

Igencsak fejlesztésre szorul a hazai munkakultúra, ami a jó időbeosztás elkészítéséhez szükséges összefüggések ismeretét illeti.

Diplomásokat keres a Bosch

Ebben az évbenmintegy kilencezer diplomást vesz fel a német Bosch-csoport, a magyarországi ipar egyik legnagyobb külföldi munkaadója.

Bárdos András: kevesebb rendezőre lesz szükség

Az eddigi években rendszertelenül indultak a filmes szakok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

 

Az Audi a legvonzóbb munkahely

A friss diplomások számára a stabil állás és a vonzó jövedelem mellett ugyanolyan fontos, hogy jól csengő nevű cégnél, illetve ágazatban dolgozhassanak.A pályakezdők között az utóbbi évek gazdasági történései nyomán jókorát csökkent a pénzügyi és a kereskedelmi szektor népszerűsége.

Kizárólag nagy, nemzetközi cégek kerültek a Figyelő, az AON Hewitt és az AIESEC Magyarország által, 33 ezer pályakezdő és munkavállaló megkérdezésével elkészített pályakezdői toplistáinak az első helyeire. A kutatás szerint a friss diplomások fülében ma – sorrendben – az Audi, a Mol, a Nestlé, a L’Oreal és a Mercedes neve cseng legjobban. Az egyes tevékenységi körökre lebontott listán is többnyire hasonló kaliberű cégek kerülnek elő: a kereskedelmi marketing területére készülőknek a Coca-Cola, az egészségügyi területen a Teva, informatikában a Hewlett Packard, a könyvelés adótanácsadásban az Ernst & Young, műszaki területen a Bosch, míg pénzügyben a Mol neve a legvonzóbb. A felmérésből az is kiderült, hogy a pályakezdők „büntetik” az utóbbi idők sajtóhíradásai nyomán negatív felhangot kapott ágazatok cégeit. Az utóbbi években rendszeresen a pénzügyi cégek, bankok, hipermarketláncok is helyet foglaltak a pályakezdők között legnépszerűbb vállalatok között, azonban az idén már kiszorultak onnan.

– Az első munkahely fontossága kiemelkedő – mondta Balázs György, az AON ügyvezető igazgatója: – Gyakran a kezdésnél dől el, hogy milyen pályát fut be később a munkavállaló, hiszen itt kapja az első impulzusokat a munka világából, az első munkahelyének a szervezeti kultúrája lesz a későbbi viszonyítási alap. Pontosan ezért mondja Tompa Nadja, a Hewitt vezető tanácsadója, hogy mennyire fontos, hogy a pályakezdő „tudatos fogyasztó” legyen, azaz tisztában legyen azzal, hogy mit kínál neki egy adott vállalat és ő mit tud ezért nyújtani cserében. Lapunk kérdésére Tompa Nadja elmondta: ugyan a legnépszerűbb vállalatok közé többnyire nemzetközi hátterű cégek kerültek be, azonban ez jobbára abból fakad, hogy ezen vállalatok nevei – nagyságrendekkel nagyobb marketingköltéseik miatt is – jóval ismertebbek.

A Legvonzóbb Vállalat és a KarrierStart Top vállalati listakutatás alapján a cég jól csengő neve mellett továbbra is a vonzó fizetés és a stabil állás a fontos a jelentkezők számára. A fiatalok egy része jellemzően inkább az előbbit keresi, míg mások számára a biztonság és a kiszámítható pálya sokkal fontosabb. Ennek kapcsán érdekes ellentmondás, hogy a válaszadók általánosságban nagyon fontosnak tartják, hogy emberközpontú, humánus munkahelyük legyen, ahol a munka nem megy a magánélet rovására. Amikor azonban céget kellett választani, inkább olyanokra voksoltak, amelyek nem éppen a maximum nyolcórás munkanapról híresek. Egyébként nem könnyű ezekhez e topcégekhez bejutni: a megkérdezett vállalati, illetve humánerőforrás-igazgatók nem óhajtottak arról nyilatkozni, hogy átlagosan mennyi jelentkezőből hány kerül be hozzájuk. Azonban tény, hogy megéri hajtani ezeknél a cégeknél, mivel itt az országos átlagnál jóval nagyobb arányban véglegesítik a gyakornokokat. Ráadásul itt jobbak a lehetőségek, magasabb a fizetés, illetve az egyéb juttatások mellett a cégek igen komoly összegeket áldoznak a dolgozók nyelvi, illetve egyéb szakmai kompetenciáinak fejlesztésére.

A kutatás szerint a cégeknél a megszerzett képességek mellett kiemelt elvárás, hogy a jelölt mennyire hajlandó tanulni, fejlődni. A nemzetközi vállalatok rendkívül komoly elvárásokat támasztanak a munkatársaikkal kapcsolatban, azonban a kiemelkedő teljesítményeket komoly prémiumokkal is honorálják. A rendszerváltozás utáni évek villámkarrierjeinek ideje azonban leáldozott, a nemzetközi cégeknél a legtehetségesebb fiatalok akár 7-8 év alatt kerülhetnek be a topvezetésbe.

Akár költöznének is

Az idei év kutatása alapján a tipikus friss diplomás pályakezdő a húszas évei elején-közepén jár, átlagosan 10,7 hónap szakmai gyakorlattal rendelkezik, amit a megkérdezettek 14 százaléka külföldön szerzett meg. Minimum középfokon 61 százalékuk beszél angolul. A másik slágernyelv a német, ám itt már jóval többen vannak, akik csak alacsonyabb szinten beszélik a nyelvet. A két nagy nyelvtől messze leszakadva következik a francia, olasz és spanyol: átlagosan minden tizenötödik fiatal beszéli valamelyiket ezek közül. Átlagosan a jelentkezők negyede beszél két nyelvet középfokon míg százból mindössze csak ketten beszélnek három nyelvet. A mai álláskereső jóval mobilisabb, mint korábban: a jelentkezők 83 százaléka bármikor felköltözne a fővárosba, illetve vonzáskörzetébe, míg a harmaduk ugyanígy Közép- és Dél-Dunántúlra is leköltözne, ha megfelelő állást talál.

A mai pályakezdő jellemzően 178 ezer forintot szeretne nettóban keresni az első állásában, jókora eltérés figyelhető meg a nemek szerint, így a hölgyek 164 ezer forinttal is megelégednének, azonban a fiúk 208 ezer forintot szeretnének keresni. Ezzel szemben a kutatás úgy találta, hogy a cégek átlagosan 150–160 ezer forintot tudnak felajánlani a kezdő munkavállalóknak. Természetesen itt is jókora szórás van a „nagy nevek” és a kisebb cégek között, így a nagy, nemzetközi hátterű vállalatoknál jóval magasabb a kezdőfizetés és a kezdőjuttatás, s később jóval meredekebben emelkedő fizetési besorolást kapnak mint a kisebb cégeknél.

Március 9–10-én rendezik az egyik legnagyobb magyarországi felsőoktatási karrierfórumot, a Műegyetemi Állásbörzét. A rendezvényen részt vevő 145 kiállító friss diplomásoknak szóló állásajánlatok mellett szakmai gyakorlati lehetőségeket is kínál alsóbb éves hallgatók számára. A szervezők 10–12 ezer álláskeresőt várnak. Az előzetes információk szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tavaszi karrierfórumán a villamosmérnöki végzettség képviseli majd a legnagyobb értéket, a kiállítócégek 72,5 százaléka keres ilyen diplomás pályakezdőket. Jelentős még a gépészmérnökök (60 százalék) és az informatikusok (54) iránti kereslet is.

Elkészült a legvonzóbb munkahelyek listája. A fi atalok a magánéletet és a pörgős állást egyszerre akarják
Elkészült a legvonzóbb munkahelyek listája. A fi atalok a magánéletet és a pörgős állást egyszerre akarják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.