Új korhoz új stílus dukál

A szőke mindenkinek jól áll, a fekete viszont öregít. Az érett bőrt csak púderezni szabad. A miniszoknyát és a hosszú hajat pedig 35 után el lehet felejteni – egy csokorra való azokból a„bölcsességekből”, melyek már rég érvényüket veszítették. Szépségszakértőink most elárulják, hogyan haladhatunk a korral anélkül, hogy egyéniségünket és természetes adottságainkat elnyomnánk.

Kortól és nemtől függetlenül mindenki szeretné a legtöbbet kihozni magából, ám ez nem jelenti azt, hogy szolgamód követni kellene a legutolsó divatot, viszont pusztán kényelmi megfontolásból sem szabad ragaszkodni ahhoz a stílushoz, amit a húszas, vagy harmincas években az ember kialakított magának. Már csak azért sem, mert a testi adottságok állandóan változnak, ezért könnyen előfordulhat, hogy amiért korábban bókokkal halmozták el, ugyanaz már mosolyt csal mások arcára.

ÖRÖK VISELET Ötvenhez közeledve vagy afölött a faggyútermelés csökken, ezért a bőr szárazabbá, áttetszőbbé, rugalmatlanabbá válik. A változó kor környékén sok nő életét keserítik meg az előtűnő pigmentfoltok, szemölcsök, és az áll, illetve az ajkak környékén megerősödő pihe szőrzet. Ezzel ellentétben, a szemöldök és a szempillák elvékonyodnak, megritkulnak, néha szinte teljesen el is tűnnek. Az érett arc sminkelésénél módosítani kell korábbi szo ká sainkat – mondja Vadócz Edina sminkmester. A dekortermékeket úgy kell megválasztani, hogy azok ne csak takarjanak, hanem védjék, táplálják is a bőrt. Az olajos alapozók helyett könnyű textúrájú, folyékony, de magasabb pigmenttartalmú anyagok szolgálják leginkább az érett bőr igényeit. Sminktermék vásárlásakor a megfelelő alapozó kiválasztása a legfontosabb, hiszen ez egész napos viseletnek számít, és rossz színválasztás esetén maszkszerű lesz a látvány. Az alapozót ezért ne a kézfejen, hanem a nyakon próbálja ki, az a legmegfelelőbb szín, amely szinte egybeolvad a környező bőrrel.

A ráncos vagy egyenetlen felületű bőrnek szüksége van az úgynevezett bázistermékekre, melyeket az alapozó alá kell felvinni. Ezek a smink tartósításán kívül az egyenetlenségeket is feltöltik. Vadócz Edina felhívja rá a figyelmet, hogy az érett bőrnek nem tesz jót, ha pusztán bepúderezik. Ahogy a bőr fokozatosan veszít rugalmasságából, úgy tűnnek el a kontúrok, sminkeléssel viszont ezeket vissza lehet varázsolni az arcra. Erre szolgál a szemöldökfestés (vagy tetoválás), a szempillák pótlása, valamint a szem és az ajkak kontúrozása is. A krémalapú, fényes anyagok nem mutatnak jól az érett bőrön, mert megülnek a ráncokban. A szemce ruza szétfutása ellen úgy lehet védekezni, ha valamilyen áttetsző vagy színével megegyező porral fixálják. Az ajakkontúrról sem szabad megfeledkezni, mert ez nemcsak, hogy tartósabbá teszi a rúzst vagy a szájfényt, de a szimmetria is helyreállítható, ami jelentősen megfiatalítja a vonásokat. Színválasztásról szólva: Vadócz Edina szerint a nők akkor követik el a legnagyobb hibát, ha mindent hangsúlyozni akarnak. „Nem kell megijedni az erőteljesebb színektől, de kerüljük a túlzásokat.”

A FRIZURA ÖLTÖZTET Hasonló véleményen van Hajas László mesterfodrász is, aki azt vallja, hogy semmi sem tilos, amíg összhangban van a személyiséggel. Az olyan közszájon forgó tanácsokat, hogy a hosszú hajat 35 fölött el kell felejteni, figyelembe se szabad venni. Az viszont tény, hogy a haj minősége idővel meggyengülhet, fakóbbá, vékonyabbá válhat, de aki teheti, annak semmi oka lemondani a loboncáról. Az sem igaz, hogy a szőke mindenkinek jól áll, a fekete pedig feltétlenül öregít, de Hajas László elárulta: a kerek, széles archoz nem illik sem az erősen kontrasztos szín, sem a határozott frufru. Inkább egy lágyabb, tépett formát, és az arc színéhez közelebb álló színt válasszanak – tanácsolja a mesterfodrász.

Azt, hogy kinek mi áll jól, nem a kor és nem a divat, hanem csakis a személyiség határozza meg. Egy jó fodrász szán rá időt, hogy kiderítse, vendége naturális, extravagáns vagy elegáns stílusú-e, és egyenfrizura készítése helyett igazán kifejező formát javasol. Mindenki szeretné, ha többféleképpen hordhatná a haját, de ne a lófarok legyen az egyetlen alternatíva – tanácsolja a mesterfodrász, aki úgy véli, a fodrászok hibája is, hogy a nők nem mernek új fazonokat kipróbálni, ugyanis a szakember dolga lenne elültetni a bogarat a fülükben, de ehhez sokszor nincs bátorságuk vagy kreativitásuk. Az urak számára remek hír, hogy hajfestés nélkül is megszabadulhatnak az ezüstös árnyalattól. „Ez egy igazi csoda” – mondja Hajas László arról a szerről, mely nem egészen öt perc alatt kifejti a hatását, nem nő le, csak fokozatosan kikopik. Ennek a módszernek a segítségével az őszes hatás tompítható, a haj inkább sötétszürkének tűnik. A szer legismertebb reklámarca egyébként George Clooney.

MEGBÍZHATÓ RUHATÁR Színekkel és formákkal nemcsak kiemelni, de sajnos el is lehet nyomni a természetes szépséget. Az ötödik iksz környékén a legtöbb hölgy már rendelkezik némi túlsúllyal. Pintér Anikó stílustanácsadó most elárulja, hogyan lehet diszkréten az előnyösebb testrészekre vonzani a figyelmet. A legnehezebb helyzetben talán azok a hölgyek vannak, akiket az „alma alkatú” jelzővel szoktak jellemezni. Náluk a hangsúly a felsőtestre esik, jellemzően hasra híznak, a lábuk viszont karcsú és formás. Ebből következik, hogy ez utóbbi testrésszel érdemes dicsekedni. A miniszoknya tehát nem tilos, de tanácsosabb A-szabásvonalú, combközépig érő darabot választani a túl rövid vagy kiszélesedő, fodros-bodrosak helyett. A felsőruházat anyaga legyen könnyű, leomló, de ne átlátszó, ellenben kerülni kell a nehéz, vaskos textíliákat. A zakó ideális esetben valahol a csípőcsont körül ér véget. Ez legyen karcsúsított fazonú, de a most divatos vastag öveket tanácsosabb elkerülni. A szoknya és a nadrág dereka legyen magas, nehogy kettévágja a legszélesebb testtájékot. Akinek nagy a melle és a feneke, az ezeken a területeken kerülje a zsebfedőket, aki viszont csontos típus, csapott mellkassal és hátsóval, az ezekkel kerekdedebbnek tűnhet. Utóbbi testtípusba tartozó hölgyek bátran választhatnak csípőfazonú nadrágot és szoknyát, amennyiben nincs pocakjuk, a dupla gombsoros zakók és kabátok pedig nekik állnak a legjobban, ugyanis ezek a nagy mellet csak szétnyomják.

A téli ruhatár lelke: a kabát

A télikabát a szezon elengedhetetlen darabja. Egy körültekintően megválasztott kabát évekig jól szolgálja gazdáját, a választásnál azonban figyelembe kell venni a testalkatot és a színtípust is. Ehhez ad tippeket Pintér Anikó, stílustanácsadó. Az alma testalkatúak, akiknek erőteljesebb a felsőteste, jellemzően hasra híznak, ám a lábuk általában vékony és formás, kerüljék az olyan kabátokat, amin öv van. A körték, akiknek keskeny a válluk, ellenben széles a csípőjük és altestre híznak, válasszanak válltöméses modelleket, így téve szimmetrikussá a látványt. A fordított háromszög típusú hölgyek legjellemzőbb tulajdonsága a széles váll, őket néha atletikus alkatúaknak is nevezik, tehát az almákkal ellentétben nem hasra híznak. Ők semmi esetre se válasszanak húzott anyagú kabátot, viszont a derékban szűkített, alul pedig szoknyaszerűen kiszélesedő darabokban igazán nőies benyomást keltenek.

A téglalap és homokóra alkatúak a legszerencsésebbek. Előbbiek vékonyak, egyik testrészük sem igazán hangsúlyos, nekik minden jól áll. A homokóra alkatot szokták az igazán nőies jelzővel illetni, minden öltözködési praktika ennek látszatát próbálja elérni. Testsúlytól függetlenül a váll és a csípő közel azonos szélességű, a derék karcsú. Az ilyen alkatú hölgyeknek áll igazán jól a hosszú, köntösszerű kabát, melynek derékrészét övvel lehet hangsúlyozni. A szín kiválasztásánál két szempont alapján kell mérlegelni. Egyrészt, mivel a kabát a legfelsőbb réteg, ami mindig szem előtt van, ráadásul szinte az egész testet beborítja, nem árt, ha olyan színt választunk, ami minden alkalomra illik. A fekete a legkézenfekvőbb, ám igen unalmas. A fekete jó alternatívája lehet a sötétszürke, a barna, vagy a most divatos sötétkék, ami szintén nagyon kényelmes választás.

Választásnál a második szempont tehát a színharmónia, de akkor sem kell elkeseredni, ha kedvenc kabátunk színe nem igazán passzol hozzánk: az arc közelében elhelyezett színekkel ki lehet küszöbölni ezt a problémát, például egy szép kendővel vagy sállal. Pintér Anikó szerint minden nő jól tenné, ha sötét télikabátja mellé beszerezne egy világosabbat is az igazán borongós napokra. A teveszőrszín az idei szezonban különösen kedvelt, ami a kiegészítőktől függően lehet elegáns vagy sportos is, és szinte mindenkinek jól áll, ezért érdemes befektetni egy ilyen darabba.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.