Mi lesz a sorsunk, Tanár Úr?

Lengyel László persze nem tudja, mit hoz a jövőnk, de fáradhatatlanul közvetítve a globális civilizáció folyamata elől bezárkózó politikai uraságok között, országunk demokratikus modernizációjáért érvel.

Biológiai hadviselés a baktériumok ellen

A baktériumok ellenállnak a legmodernebb kemikáliáknak is. Ám a kutatók sem adják fel: vírusokban, békabőrben és csótányagyban is keresik a megoldást.

RobbanófejTótvázsonyban

Sikertelenül zárult a per, amely Németh Miklóst kötelezte volna miniszterelnöki iratainak kiadására. Jogi képviselője szerint eredeti iratait szabályszerűen leadta, amikor hivatalától megvált.

Homoszexualitás a futballvilágban, avagy a struccpolitika diadala

Egy esetleges coming out förtelmes következményekkel járhat: az őszinte játékost gyaláznák a lelátóról, munkaadója akár útilaput is köthetne a talpára.

Viva, Fidesz-forradalom!

Négy biztos ponttal lehet rögzíteni az Orbán-kormány eddigi ténykedését: hatalomkoncentráció, bosszú, pénzszerzés és érzéstelenítés.

 

Novemberi horoszkóp

KOS Hó elején, épp amikor az elmés Merkúr intenzív érzelmi életet él a Skorpióban, az ön orra előtt bezárják a temetőkaput, bár indulna kifelé. Csudálkozva látja, hogy önnel együtt egy csomóan szeretnének kijutni, ám a temető ajtaján lakat van, a portás hazament, otthon vacsorál és nézi a Barátok köztet. Önök között hajszál híján kitör a pánik, megváltóként tekintenek az arra járó rendőrökre, akik lángvágót hozatnak, hogy a lakatot a temetőkapuról le tudják választani; az utolsó pillanatban, mert sorra másznak át a kerítésen a megboldogultak, de a legtöbben visszazuhannak, mert nincsenek formában. Életében nem örült még így rendőrnek, mint most, holtában, bár csak ki akart ruccanni a szomszédos halottal a Tilos az Á-ba.

BIKA Hetedikén a Merkúr–Jupiter-trigon miatt ön átmegy a szomszéd halottal a Tilos az Á-ba, de legnagyobb csudálkozásukra kiderül, hogy Tilos az Á már tizenöt éve nincs. Ne keseredjen el, menjenek át a Kazinczy utcába, ott van vagy nyolc kocsma, egyik alternatívabb, mint a másik, és éjjeli három magasságában már mint a fába szorult féreg ordítanak előttük a halottak, van, amelyik a Marseillaise-t énekli.

IKREK Nyolcadikán, amikor a Merkúr belép a Nyilasba, ön nemzetgyűlést tart, és bő kétharmados többséggel belefoglaltatja az alkotmányba, hogy az alkotmánybírákat le lehet küldeni tormás virsliért, de – hogy mégis legyen valamiféle alkotmányos kontroll – csakis abban az esetben, ha ön éhes.

RÁK Hatodikán a Szaturnusz miatt a Vízmű szűkítőt szerel az ön csapjára. Először markológéppel vonul ki és ki akarja szedni a földből az egész vízvezetéket, ami az önök házához vezet, amikor azonban egy idegesítő fényszög miatt rájön, hogy napi harminc litert önnek mint állampolgárnak biztosítani kell – a vízivás joga valahogy bent maradt az alkotmányban –, akkor felszerel egy szűkítőt. Időzárasat, négyóránként harminc percig ad vizet, akkor is csak csordogál belőle. Pedig hülyeség az egész, ki bír napi harminc litert meginni, pláne vízből.

OROSZLÁN Hatodikán újhold van, és bizony úgy néz ki, ön az a Ryan nevű szellem, aki hónapok óta követi Lady Gagát. Nem érti az egészet, mert önt Rajnai Jenőnek hívják, és egy ellenszenves szédült tyúk lesifotósokkal körülvéve hónapok óta követi önt, kiköpött Lady Gaga. Ön országról országra menekül előle; most hazajött Szatymazra, de Lady Gaga a szatymazi főutcán is föl-alá követi, önnek teljesen elege van.

SZŰZ Tizenötödikén az újságosnál, amikor valamit le akar emelni a felső polcról, rázuhan önre egy köteg napilap – címoldalán bizonyos Budai Gyula szerint küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása. Nyilván az ítélet is elkészült, de a Mars–Szaturnusz-szextil következtében ön inkább a részletekre figyel. Vajon ki fogalmazta meg; milyen tollal írták? Filccel, zseléssel? Korrektúrázta-e valaki? Vannak-e benne helyesírási hibák – mondjuk büntetőjogi helyett büntetőlyogi, Sukoró három k-val, ilyesmi? És hol tartják? Ki őrzi a kihirdetésig, milyen egyenruhában?

MÉRLEG Nyolcadikán a Jupiter miatt ön az Erzsébet körúton találkozik három végletekig elkeseredett török bugyogós miniszterrel, mindannyian a New York palotára mutatnak, hogy nem lehetne-e valahogy államosítani. Vagy bármit einstandolni a környéken, bankot, cipőboltot, trafikot. Vigyázzon az értékeire.

SKORPIÓ Tizennyolcadikán a Nap–Neptunusz-kvadrát következtében ön lektorálja Gyurcsány Ferenc ítéletét. A büntetőlyogi még mindig ly-nal van, gondoljon leszármazottaira, akik ezt majd a történelemkönyvekben olvassák, csináljon valamit.

NYILAS Huszonegyedikén délután 13 óra 45 perckor ön és Rajnai Jenő csuklanak egyet, megbotlanak, és összekoccantják a homlokukat a Népszínház utcában. Nem tudjuk, miért. Szóvivője szerint Lady Gaga is értetlenül áll az eset előtt.

BAK Huszadikán önt leküldi egy Ikrek tormás virsliért a henteshez, de amikor visszaérkezik vele, ön nagyon le lesz barmolva, részint a Jupiter miatt, részint mert a virsli útközben kihűl. Jogi következménye a dolognak egyelőre nem lesz; egy erre vonatkozó cikkely majd bekerül még az alkotmányba (mert, hogy meleg legyen a virsli, az a nép nyilvánvaló akarata), de nem ebben a hónapban.

VÍZÖNTŐ A hónap harmadik dekádjában ön őrzi Gyurcsány Ferenc ítéletét, mert a Köztársasági Őrezred nem ér rá. Utána önt értelemszerűen lelövik, mint egy rendes maffiafilmben (pláne hogy a büntetőlyogi még mindig ly-nal van), a továbbiakban pedig ön fogja kísérteni Lady Gagát Rajnai Jenő helyett.

HALAK Huszonhetedikén ön csodálkozva nézi, ahogy a Merkúr–Uránusz-kvadrát folyományaképpen három végletekig elkeseredett török bugyogós miniszter két halottal a Marseillaise-t énekli a New York-palota előtt. A Kazinczy utca felől érkeztek, csak néha vesznek levegőt, olyankor pikírten megbillentik a fehér cilindert a portás kobakján, és egyértelműsítik, hogy az imperializmusnak itt vége.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.