Skót zuhany

Rossz viccet sejtünk a név mögött, valami szupertakarékos házilagos megoldást.

Szájról olvasás

Kis tükör és nagy áááááááá – egy kukkantás alulra, felülre, oldalra, és a fogorvos máris látja, hogy mi a gond.

Szürkületben

A retina sötétség iránti érzékenységének csökkenése az úgynevezett pálcikalátás részleges, másfelől teljes kiesésével magyarázható.

A szegényebb családok gyermekei kövérebbek

A gyermekkori elhízás – annak minden súlyos egészségügyi következményeivel – modern korunk egyik legnagyobb kihívása.

Kész hányinger: megszűnik az alkoholelvonó csúcsterápia

Az év végével megszűnik az alkoholbetegség „csúcsterápiájának” számító, bőr alá beültethető gyógyszer gyártása, így csak a kezelés hagyományos formáival láthatják el az addiktológiákon a pácienseket.

 

Stroke-teszt

Általában nem szeretjük az olvasd-és-küldd-tovább leveleket, de szerencsére minket is elért a kör-email, amelyet dr. Mikola László, a Magyar Stroke Alapítvány munkatársa kezdeményezett. A Törölt üzenetek folder helyett inkább közhírré tesszük.

Drámai statisztika: a stroke – magyarul szélütés – a felelős minden harmadik halálesetért. Még drámaibb adat: három esetből kettő megelőzhető lenne, h a i dőben felismerjük a tüneteket és azonnal mentőt hívunk. A stroke gyors kezelése egyébként javuló tendenciát mutat, egyre többen hívják a mentő ket, amikor a szélütés tüneteit észlelik.

Az emberek ma már sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, hamarabb kérnek segítséget, mert tudják, hogy minden perc számít – ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi stroke-központba, sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.

A körlevélben rövid történettel szemléltetik, hogy miért érdemes a tüneteket komolyan venni. A kerti partin érzett hirtelen rosszullétet banalizáló hölgy sajnos rosszul végezte, pedig ha idő ben orvost hívnak, talán ma is élne. A legtöbbször reggeli vagy délelőtti órákban fellépő stroke felismerése leginkább a közelben tartózkodókra hárul, hiszen maga a beteg nem feltétlenül érzékeli pontosan, hogy mi történik vagy történt vele. Akár múló jellegűek, akár maradandóak, a következő tünetek szélütésről árulkodnak:

- féloldali végtaggyengeség vagy bénulás

- átmeneti látásvesztés az egyik szemen

- kettős látás

- látótérkiesés

- beszédzavarok, szóformálási nehézségek

- zavartság, szédülés, fejfájás

- hirteleneszméletvesztés

Ha azt sejtjük, hogy a környezetünkben valaki szélütést szenvedett, végezzük el a következő gyorstesztet.

1. Kérjük meg az illetőt, hogy MOSOLYOGJON vagy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

2. BESZÉLTESSÜK, tegyünk fel egyszerű kérdést.

3. Kérjük meg, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, a nyelve oldalra csavarodik, haladéktalanul hívjuk a mentőket és mondjuk meg, hogy stroke tüneteit észleltük!

MINDEN PERC ÉLETET MENTHET!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.