Stroke-teszt

Általában nem szeretjük az olvasd-és-küldd-tovább leveleket, de szerencsére minket is elért a kör-email, amelyet dr.

Szájról olvasás

Kis tükör és nagy áááááááá – egy kukkantás alulra, felülre, oldalra, és a fogorvos máris látja, hogy mi a gond.

Szürkületben

A retina sötétség iránti érzékenységének csökkenése az úgynevezett pálcikalátás részleges, másfelől teljes kiesésével magyarázható.

A szegényebb családok gyermekei kövérebbek

A gyermekkori elhízás – annak minden súlyos egészségügyi következményeivel – modern korunk egyik legnagyobb kihívása.

Kész hányinger: megszűnik az alkoholelvonó csúcsterápia

Az év végével megszűnik az alkoholbetegség „csúcsterápiájának” számító, bőr alá beültethető gyógyszer gyártása, így csak a kezelés hagyományos formáival láthatják el az addiktológiákon a pácienseket.

 

Skót zuhany

Rossz viccet sejtünk a név mögött, valami szupertakarékos házilagos megoldást. Szó sincs róla; a skót zuhany a wellnesskezelések között egyre gyakrabban ajánlott és alkalmazott hideg-meleg váltófürdő.

„Váltott hőfokon, nagynyomású vízsugárral végzett kezelés” – az orvosi szakirodalom meghatározása szerint ez a váltófürdő , és ennek speciális fajtája a skót zuhany. Attól függően, hogy gyógykezelésként vagy kellemes wellness-szolgáltatásként veszszük igénybe, 2–15 percig tart. Mindig meleg, 35–40 Celsius-fok közötti vízsugárral kezdő dik, és hideg, 16–18 Celsius-fokos vízzel fejeződik be. A kezelést fürdőruhában is végezhetik.

A wellness-szállodákban is egyre inkább megtalálható skót zuhanykabinban kétoldalt 3-3 fúvókából lövell ki a nagynyomású váltott vízsugár. Három-négy méter távolságból nagynyomású, váltott hideg-meleg vízsugarat eresztenek rá először a felső végtagokra, majd az alsó végtagok, végül a törzs következik, miközben a páciens körben forog. A folyamatot többször megismétlik, közben 30 másodpercig meleg, 10-15 másodpercig hideg vízsugárral.

Aki elő ször kap kezelést, az rövidebb, 5-10 másodperces hideg zuhanyt kap. A wellnessváltozat gyengédebb, rövidebb, több meleg vízzel és kevesebb hideg zuhannyal. A skót zuhany lényege, hogy a meleg víz hatására először az erek kitágulnak, majd a hideg víz hatására öszszehúzódnak. Ez egyrészt erősíti az érfalat és javítja a keringést, másrészt rugalmassá, feszessé teszi a bő rt, felfrissíti a szervezetet. Immunerősítő hatású, rendszeres használatával pedig megelőzhető a visszér kialakulása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.